Un an de la martiriul preotului ucrainean Vladimir Kreslyansky

56624

Se împlinește un an de la martirajul preotului ucrainean ortodox Vladimir Kreslyansky. Portalul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Doxologia, scria la vremea respectivă, iar noi reproducem azi spre luare-aminte „cu frică și cutremur”. Nu este genul de știre care să apară în presa românească, pentru că preotul a fost ucis de armata ucraineană, în timpul asaltului acesteia asupra orașului Lugansk, aflat în zona secesionistă pro-rusă. Până azi, de la începutul conflictului, în Ucraina circa 80 de biserici ortodoxe au fost avariate sau distruse și circa 25 confiscate de așa-zisa „Patriarhie a Kievului”, grupare religioasă nerecunoscută de Bisericile Ortodoxe și condusă de un laic, Filaret Denysenko, auto-intitulat „patriarh” după ce fusese excomunicat din Biserica Ortodoxă.

Cel mai recent caz (de care avem noi știre) de confiscare a unei biserici ortodoxe în folosul sectei filaretiștilor s-a petrecut pe 14 iunie, când biserica „Sf. Arhanghel Mihail”, aparținând Mitropoliei canonice a Kievului (din Biserica Ortodoxă Rusă), din satul Bashuk, raionul Kremenets, regiunea Ternopil, a fost spartă de persoane neidentificate și predată, împreună cu tot inventarul de obiecte de cult, reprezentanților așa-zisei „Patriarhii a Kievului”.

vladimir_kreslyansky_2_0Pe 31 iulie 2014, Protopopul Vladimir Kreslyansky, un cleric ucrainean al Bisericii Ortodoxe „Sf. Gheorghe”, a fost ucis în timpul bombardamentelor de la Lugansk, cu bombe cu dispersie interzise. Părintele Vladimir, care a fost rănit mortal, a îngenuncheat înainte de a muri, să se roage ca restul bombelor cu dispersie, aruncate din paraşută, să nu explodeze. Dumnezeu a revelat o minune prin mijlocirile preotului pe moarte, iar bombele au căzut treptat pe pământ şi într-adevăr, nu au explodat.

În centrul oraşului Lugansk se află biserica în cinstea icoanei Maicii Domnului „Umilenia”. La data de 31 iulie, la ora 19:30, după slujba de seară, părintele Vladimir a ieșit din acea biserică pe stradă şi condus acasă. Aceasta a fost în ajunul prăznuirii unuia dintre sfinţii cei mai veneraţi în Biserica Ortodoxă Rusă, Sfântul Serafim de Sarov: 1 august celebrează găsirea moaștelor sale, care a avut loc în 1903. Mergând pe stradă, Părintele Vladimir a văzut deodată pe cer un bombardier care a aruncat opt bombe cu dispersie de 500 de kilograme de pe paraşute. Părintele Vladimir Kreslyansky a fost lovit de tijele unei bombe de 500 de kg, aruncată din avion și care a explodat în apropierea sa. Rănit mortal în piept și brațul stâng, cu hemoragie puternică, ţinând brațul rănit la piept şi făcându-şi cruce cu mâna dreaptă care nu fusese rănită, a găsit puterea de a se așeza pe genunchi și a se ruga pentru ca celelalte șapte bombe să nu explodeze la contactul cu solul. Minunea aceasta este cu frică și cutremur povestită de martori. Bombele au străpuns asfaltul precum cuţitul străpunge untul, fără să explodeze.

După această minune, părintele Vladimir şi-a dat sufletul în mâinile lui Hristos. A murit în genunchi, la fel cum Sfântul Serafim de Sarov a murit cu mulţi ani înainte. În 1833, Sfântul Serafim a murit în timp ce se ruga, îngenuncheat în faţa icoanei Maicii Domnului „Umilenia”.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here