Catastrofa demografică a României. România cu 10 milioane de oameni

descrestere-demograficaIn 2100, Romania va mai avea doar 10,7 milioane de locuitori, conform unui Raport recent publicat de Natiunile Unite si intitulat World Population Prospects („Prospecte demografice globale”). Raportul nu e de bun augur pentru Romania. De fapt nu e de bun augur pentru multe tari, dar pentru Romania, Moldova, alti vecini ai nostri si alte tari ale lumii prognoza demografica e cit se poate de ingrijoratoare. Romanii au inceput mileniul III cu peste 20 de milioane de locuitori, din care, conform studiului, pina in 2.100 vor mai ramine cam jumatate. Datele sunt si mai dezastruoase, insa, considerind ca in 2100 populatia Romaniei va fi atit de imbatrinita incit ceasul biologic al romanilor practic va inceta sa mai bata. Ceea ce inseamna ca, in final, natiunea romana se va stinge in doar citeva generatii dupa aceea.
Probabil vi se pare exagerat de alarmant termenii in care descriem peisajul demografic al viitorului Romaniei. Cert e, insa, ca nu poti argumenta impotriva datelor statistice. Ca ne plac ori nu, ele sunt o realitate. Poti critica metodologia prin care au fost obtinute, dar nu poti contesta realitatile prezente si tendintele din ultimele decenii. Ce arata aceste date?
 
Viitorul demografic al Romaniei
In 1950, dupa razboiul mondial care a luat vietile a sute de mii de barbati romani, tara avea 16 milioane de locuitori. Dupa 45 de ani de comunism avea peste 23 de milioane, o crestere de 44%. In 2015, are 19,5 milioane, o scadere de 4 milioane in 25 de ani. Se estimeaza ca in 2030 in Romania vor locui doar 17,6 milioane de oameni, cam atit cit are Olanda azi. In 2050 vor mai fi in Romania doar 15,2 de milioane de oameni iar in 2100 doar 10,7 milioane. Concret, asta inseamna ca in mai putin de 9 decenii, populatia Romaniei se va injumatati.
In plus, va imbatrini rapid. In 2015, 15,5% din populatia Romaniei sunt copii sub 14 ani, 60% au intre 15 si 59 de ani, 24% intre 60 si 80 de ani si 4% peste 80 de ani. In 2050 doar 14% din populatia Romaniei vor fi copii sub 14 ani, 49% intre 15 si 59 de ani, 26% intre 60 si 80 de ani, si aproape 9% peste 80 de ani.
Varsta medie a romanilor va continua sa creasca, reflectind imbatrinirea tarii. In 1950 Romania era o tara tinara, varsta medie fiind de 26 de ani. In 1980 a crescut la peste 30 de ani, astazi este peste 42 de ani si se astepta ca ea sa ajunga la 47 de ani in 2030, la 48 de ani in 2050. Impactul demografic e clar: capacitatea de procreare a romanilor va slabi enorm pina in 2050 si va ramine infima pina la finele secolului.
 
Fertilitatea va scadea, apoi va creste pina in 2100, fara, insa, ca ea sa devina excedentara, in sensul de a spori cresterea populatiei. Rata fertilitatii necesara mentinerii unui nivel demografic constant e de 2,1 copii per femeie. Intre 1975 si 1980 rata fertilitatii in Romania a fost de 2,55; a scazut la 1,51 intre 1990 si 1995, la 1,45 intre 2005 si 2010, a ajuns la 1,48 intre 2010 si 2015. Prognozele ONU indica ca ea va continua sa creasca pina va ajunge la 1,82 in 2100.
 
Romanii insa vor trai mai mult. Daca in 1990-1995 speranta de viata era de aproape 70 de ani, se asteapta ca intre 2050 si 2100 ea sa ajunga la 86 de ani.
Datele ONU sunt incurajatoare doar in ce priveste incidenta decesului copiilor la nastere. In Romania anilor 1990 rata mortalitatii copiilor la nastere era de 23 la 1000 de copii nascuti vii. A scazut la 12 pina in 2010, sub 10 la ora actuala, si va continua sa scada treptat pina va ajunge la 2,2 copii la 1000 de copii nascuti vii.
 
Viitorul demografic al Europei
Situatia demografica precara a Romaniei e de netagaduit. Sin cu toate ca nu suntem singura tara in situatia aceasta atit de delicata, ne aflam printre tarile cu prognoze demografice dintre cele mai dificile. Romania e in grupul de 48 de state ale lumii in care populatia va scadea pina in 2050, in loc sa creasca. Mai mult, Romania se afla intre tarile care vor trai o scadere demografica de mai mult de 15%. Majoritatea acestor tari se afla in Europa, inclusiv toti vecinii nostri, plus Japonia.
Scaderea demografica a Republicii Moldova va fi si ea accentuata. De la 2,3 milioane de locuitori in 1950, populatia Moldovei a crescut la 4 milioane in 2015 dar va scadea la 3,2 milioane in 2050 si la 1,8 milioane in 2100. Un deficit demografic similar va fi cunoscut si in Japonia, care va ajunge la sub 100 de milioane de locuitori.
Rata fertilitatii in Europa continua sa fie sub 2,1. Acum este de 1,6 si va creste la 1,8 pina in 2050. Ceea ce inseamna ca pina in 2100 populatia Europei va scadea de la 738 milioane de locuitori la 646 de milioane, adica o scadere de 92 de milioane de oameni. In contrast, America Latina va creste demografic de la 634 de milioane de locuitori in 2015 la 721 de milioane in 2100, iar America de Nord de la 358 de milioane in 2015 la 500 de milioane in 2100, o crestere de 142 de milioane de oameni. Cea mai mare crestere a populatiei  va avea loc in Africa: de la 1,1 miliarde in 2015, la 4,3 miliarde in 2100.
La nivel global, populatia lumii va creste de la 7,3 miliarde in 2015 la 11,2 miliarde in 2100. Populatia planetei e tinara in comparatie cu a Europei: la nivel global, 26% sunt copii sub 15 ani; doar 12% din pamanteni au peste 60 de ani.
 
Romania – ce facem?
Problema demografica e probabil cea mai critica problema cu care se confrunta intreaga natiune romana la ora actuala. Asupra acestui subiect am mai scris si atregem atentia din nou. Guvernul Romaniei si, in general, clasa politica a tarii, nu par a fi alarmate de ceea ce clar e o problema. Nu putem ignora problema. Pentru ca declinul demografic al Romaniei are consecinte. Prezente si de viitor.
Toate negative, care de la an la an se agraveaza – si vor deveni si mai acute. Nu e drept ca generatia noastra sa creeze aceste probleme si sa ne asteptam ca generatiile care vin dupa noi sa rezolve consecintele. E nevoie de o politica demografica profilactica si sanatoasa care sa accentueze citiva factori.
In primul rind, e nevoie ca familia si casatoria ca institutii sa fie protejate si promovate, atit la nivel valoric cit si la nivel economic. Romanii se nasc, si s-au nascut de mii de ani, in familii. Rinduiala asta, data de natura lucrurilor si de Dumnezeu, nu poate fi schimbata. Suntem la o rascruce de drumuri. Familia si casatoria sunt atacate de elita intelectuala si politica si de tribunalele Europei. E vremea sa intelegem ce am semanat: idei radicale si bizare, si ce deja incepem sa seceram: imbatrinirea si golirea tarii si a Europei de oameni.
Observati in datele de mai sus ca tarile care vor domina demografic in viitor sunt cele in care familia si casatoria traditionala sunt inca pretuite si mult influentate de traditie si religie. E vorba de Africa si America Latina, ambele crestinate de sute de ani. La fel, India si China, tari care accentueaza traditia si valorile traditionale, chiar daca nu crestine. Caci universalitatea familiei si casatoriei prin asocierea naturala a barbatului, femeii si a copiilor lor, nu poate fi tagaduita.
In al doilea rind, e nevoie si de un plan pragmatic. Rata divortului trebuie redusa, iar concubinajul descurajat. Un studiu publicat acum citeva luni in publicatia britanica The Economist discuta programele demarate de diferite tari pentru stimularea natalitatii. Concluzia studiului a fost ca investitiile in crese si gradinite constituie solutia cea mai propice, din punct de vedere economic vorbind, pentru stimularea natalitatii.
In al treilea rind, romanii trebuie sa inceteze sa-si ucida viitorul prin avort.
Egoismul si avortul nu sunt virtuti crestine. Trebuie sa traim nu pentru moment, ci pentru viitor. Egoismul nostru afecteaza viitorul copiilor nostri, adica al celor care vor avea norocul sa se nasca in viitor. O tara cu populatie mica are probleme serioase. Nu poate merge pe propriile picioare. Depinde de tarile cu populatie mai mare pentru a-si pastra identitatea, sa-si asigure securitate granitelor, sa se protejeze impotriva terorismului, a epidemiilor, a calamitatilor. O tare cu populatie mica cerseste mila celor puternici. O tara cu populatie mica nu e luata in serios. Nu are voce. Nu are piata de desfacere nici economie. Nu are identitate. Nu are viitor.
In final, clasa politica a Romaniei trebuie sa-si faca bine socotelile.
Stimati politicieni, cu cine vreti sa mergeti inainte? Cu cine vreti sa claditi viitorul Romaniei? Cu noi, oamenii cinstiti ai Romaniei care aducem pe lume copii, ii iubim, ii educam, le dam valori, inculcam in ei reverenta fata de Dumnezeu, autoritati si semeni? Ori cu extremistii care cer abolirea casatoriei, a familiei, promoveaza avortul, pervertesc sexualitatea si relatiile firesti intre fiintele umane si submineaza valorile ? Mai devreme ori mai tarziu veti avea de ales! Miscarea profamilie si proviata din Romania asteapta, de ani de zile am adauga noi, sa faceti ceva concret pentru tara noastra, pentru viitorul ei. Comentariul de azi e, deci, inca un semnal de alarma. Treziti-va, luati in serios mandatul dat voua de cetatenii tari, priviti spre viitor, protejati casatoria si familia dadatoare de viata, si promovati intre romani o cultura a vietii. Caci fara copii nascuti, familie si casatorie, Romania va inceta sa mai existe.
 

Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here