Biserica Ortodoxă Română, cel mai important actor social – 20 de milioane de euro cheltuieli filantropice în 2014

19443
[box type=”shadow”]În presa „liberă” abundă de câțiva ani mesaje anti-clericale. Departe de a fi o simplă polemizare adversativă, acestea sunt grupate într-o campanie organizată, cu evidentă tentă ideologică și coordonate pentru a stimula, prin minciună (inclusiv minciună prin omisiune), calomnie de joasă speță și publicitarea unor persoane care și-au făcut din lupta contra creștinismului unicul scop în viață, firavul curent anticlerical din România.

Ținta lor este aproape întotdeauna Biserica Ortodoxă Română – ultimul element cultural și identitar care mai ține în picioare neamul românesc. Principala acuză este neimplicarea Bisericii în lupta contra sărăciei și în activitatea socială, în contrast cu pretinsul „lux” în care ar trăi clericii, mai ales cei de rang înalt.

Pradă para-informării (bombardamentului informațional), tinerii mai ales ignoră două aspecte obiective ale realității: primo, Biserica nu este, totuși, o instituție de caritate, misiunea sa pe acest pământ fiind alta. Caritatea este parte integrantă a acestei misiuni, dar fără să constituie totuși un scop în sine; secundo, cifrele vorbesc: BOR este de departe cel mai important actor social în România. La pleiada de ONG-uri filantropice ale Bisericii, grupate în Federația „Filantropia”, putem adăuga formal și ONG-urile care nu aparțin administrativ diverselor structuri teritoriale ale Bisericii dar care fac parte din „Biserica vie”, în sensul prevăzut chiar de art. 1 al Statului Bisericii Ortodoxe române, conform căruia din Biserică fac parte comunitatea creștinilor ortodocși, clerici, monahi și mireni (laici).

Dacă aceste date și cifre sunt sau nu comunicate corect și consistent de către responsabilii Patriarhiei, este o altă discuție; cert este că, în conformitate cu Forbes (o publicație care nu poate fi suspectată de simpatii clericale), la venituri de 65 de milioane de euro în 2014, opera social-filantropică a BOR a însumat 20 de milioane de euro, adică o treime.

Ceea ce face Biserica principalul actor social „privat” (ne-guvernamental) din România, următorul, la mare distanță, fiind OMV Petrom, care la 4 miliarde de euro venituri a oferit societății prin caritate mai puțin de 0,1%, adică 3,8 milioane euro.

Integral aduce ActiveNews.ro: (Recomandăm și AvereaBisericii.ro)[/box]

Ce face Biserica Ortodoxă cu banii? Cheltuielile sociale ale BOR, net mai mari decât ale multinaţionalelor cu venituri de ordinul sutelor de milioane de euro. Datele financiare

DSC_9033-950x629În România, cine vrea să facă trafic ieftin și rapid trebuie doar să scrie cuvintele „bani”,”profit” și „biserică” în aceeași propoziție.

Dar totuși, care este realitatea în subiectul Banii și Biserica Ortodoxă? Care sunt veniturile Bisericii și care sunt profiturile?

Înainte de toate, trebuie precizat că nu există o persoană juridică care să fie reprezentanta, dacă se poate spune așa, a Bisericii Ortodoxe. Biserica Ortodoxă este o instituție organizat autonom, în care fiecare parohie este o persoană juridică de sine stătătoare. La nivel canonic, parohiile sunt adunate într-o episcopie, arhiepiscopie sau mitropolie. La rândul lor, acestea sunt persoane juridice de sine stătătoare, la fel ca și Administrația Patriarhală. Evident că între parohiile și episcopiile ortodoxe se desfășoară relații economice. Este important de reținut că acestea sunt organizate ca persoane juridice fără scop patrimonial.

Astfel, conform datelor strânse de Forbes România, Cele 21 de arhiepiscopii și episcopii ortodoxe de pe teritoriul României au raportat venituri totale, de 64,79 milioane de euro.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Practic, la această sumă s-a ajuns prin acumularea veniturilor episcopiilor de pe teritoriul țării. Arhiepiscopia Bucureștilor este lider la acest capitol cu puțin peste 14 milioane de euro. Pe ultimul loc este episcopia Alexandriei și Teleormanului, cu venituri de 693 230 de euro.

În ceea ce privește profiturile, cifrele sunt cu totul altele. Aici, profitul maxim realizat de o arhiepiscopie nu depășește 1 672 939 de euro și a fost realizat tot de eparhia Bucureștilor.

Pe ultimele locuri se află Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului cu doar 3 800 de euro profit sau arhiepiscopia Târgoviștei cu 14 000 de euro profit. Situația este și mai rea în Arhiepiscopia Craiovei, unde s-au înregistrat pierderi de peste 2,3 milioane de euro. Pierderi s-au mai înregistrat și la episcopia Severinului și Strehaiei, precum și la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Unul din reproșurile aduse Bisericii este acela că nu desfășoară o activitate social-caritabilă, dat fiind că are „foarte mulți bani”.

Realitatea este însă aceasta:

În 2014 la venituri totale de 64,7 milioane euro, la nivelul Bisericii Ortodoxe Române s-au cheltuit 19,5 milioane de euro pentru „activităţi de asistenţă socială şi filantropică şi pentru ajutorarea sinistraţilor”.

Practic, Biserica a cheltuit peste 33% din venituri pentru asemenea activități. În condițiile în care din restul banilor sunt finanțate salariile personalului clerical și neclerical, se plătesc taxe și impozite, se construiesc noi lăcașuri de cult sau se restaurează altele vechi, finanţarea postului radio-tv Trinitas, etc. Ca și alte culte religioase, Biserica Ordodoxă Română beneficiază de facilități fiscale din partea statului. De exemplu, veniturile bisericilor din donaţiile oamenilor şi din activităţi comerciale (lumânări, cărți, calendare, etc.) sunt scutite de impozite dacă sunt folosite pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult. Pe de altă parte, în publicaţiile şi posturile media ale Bisericii, nu se admit reclame sau mesaje publicitare.

Veniturile Bisericii Ortodoxe sunt derizorii dacă le comparăm cu ale companiei care deţine postul PRO TV, care a raportat venituri de 44 de milioane de dolari, doar pe primul trimestru al anului 2015.

Conform datelor obținute de ActiveNews, nicio altă entitate sau persoană juridică nu se apropie măcar de această sumă.

Spre comparație am ales trei corporaţii multinaţionale, din trei sectoare economice diferite.

Fundația Vodafone, a companiei de telefonie mobilă cu același nume, a cheltuit 20 de milioane de euro în proiecte sociale. În 17 ani.

Dacă BOR a obținut venituri de 64,7 milioane de euro în 2014, compania Vodafone a raportat, în aceeași perioadă, un venit de 656,6 milioane de euro. De remarcat este că în 2014, statul român a investit 8 milioane de euro, din bani publici, în compania Vodafone sub forma unui ajutor de stat. Conform datelor postate pe siteul fundaţiei Vodafone, organizaţia desfăşoară în 2015, programe sociale în valoare de 1,04 milioane euro.

Cel mai mare jucător de pe piața energiei din România, OMV Petrom, a investit 3,8 milioane de euro în acțiuni sociale, în condițiile în care în 2014 a avut venituri de 18,574 miliarde de lei, adica peste 4 miliarde de euro. La OMV Petrom, statul român deține 20% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea 18%. În paranteză, compania OMV Petrom sponsorizează şi emisiunea lui Moise Guran, de la pupitrul căreia s-a criticat, de mai multe ori, activitatea BOR.

Un mare jucător de pe piața financiar bancară din România, banca Raiffeisen a înregistrat în 2014 un venit de aproape 1,8 miliarde de lei, adică aproape 409 milioane euro. Profitul net raportat a fost de 116 milioane euro. În 2014, banca a cheltuit 1,8 milioane euro pe activități social-culturale.

În acest „clasament” trebuie ţinut cont şi de faptul că Biserica Ortodoxă nu poate înstrăina bunurile pe care le administrează şi că până în prezent nu s-a retrocedat Bisericii decât 15% din patrimoniul confiscat de comunişti.

2014 Venituri totale Cheltuieli sociale
Biserica Ortodoxă 64,7 milioane 19,5 milioane
OMV Petrom 4 miliarde 3,8 milioane
Vodafone 656,6 milioane 1,04 milioane
Raiffeisen 409 milioane 1,8 milioane

Veniturile sunt exprimate în euro, la un curs de 1 euro/4,4 lei.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


14 COMENTARII

 1. Nu sunt ateu, dar cu greu mai vad rolul si rostul Bisericii (in special Ortodoxe Romane) in cultivarea si consolidare credintei in Dumnezeu prin exemplul propriilor reprezentanti, din urmatoarele considerente:
  – luxul in care traiesc inaltii prelati nu este pretins ci dovedit prin miile de fotografii culese din aceasta tara privind bunurile mobile si imobile „utilizate”, daca nu detinute in nume propriu, de acestia;
  – in afara de clerici romani din secolele XIX-XX, in prezent nu exista modele pentru credinciosi in randul ierarhilor BOR, ele aparand, stingher, la nivelul unor preoti de tara, de cele mai multe ori;
  – cheltuielile cu construirea, renovarea de biserici si edificii religioase depaseste pe cel de constuire a unor noi scoli/spitale – ca exemplu: in judetul Salaj exista o biserica la 474 persoane si o scoala la 1928, date culese din statistici publice, de unde se trage concluzia ca, daca educatie nu e, macar sa fie credinta…;
  – cea mai mare greseala, poate, este sa comparam BOR cu un ONG in ceea ce priveste profitul investit in activitati social-caritabile, insa, mai mult, in cadrul articolului comparam entitatea respectiva cu societati comerciale, care au, in esenta, scopul de a face profit si nu le obliga nimeni, nici macar statutul, de a acorda sume da bani in scopul susmentionat.
  – lipsa de transparenta a BOR cu privire la modul in care utilizeaza profitul obtinut este, de departe, ofensatoare la adresa enoriasilor care doneaza bani munciti acestei institutii, iar pe de alta parte restului de contribuabili, din banii carora sunt platiti preotii de la parohiile „sarace” din sumele alocate ditrect de la buget.
  Am tot respectul pentru preotii pentru care serviciul (pentru ca este o slujba oarecare, nu mai mult) a devenit o prefesiune de credinta si s-au apropiat mai mult de sensul crestinismului practicant decat vor fi in stare sefii lor sa constientizeze vreodata, neuitand, niciodata, ca langa ei sunt oameni care au nevoie de ajutor, iar BISERICA (generic) il poate oferi.
  Apreciey ca, articolul de fata este unul la comanda, fara insa a aduce in prim plan ceea ce poate fi spus despre BOR si ierarhii sai fara nicio rusine.
  Promovati adevaratele valori din cadrul BOR, nu va mai folositi de simboluri ale trecutului, lasati misticismul si susperstitiile acolo unde le sunt locul – in secolele trecute si determinatii pe ierarhi, care multi dintre acestia au facut legamant de austeritate, sa nu se mai imbuibe si sa epateze prin valori materiale in fata enoriasilor.
  In rest, numai de bine!

 2. ”in judetul Salaj exista o biserica la 474 persoane si o scoala la 1928, date culese din statistici publice”
  am cautat aceste cifre si nu am resuit sa gasesc sursa.
  tot ce am gasit au fost urmatoarele:
  *ultimul recesamant a fost in 2011: 224384 persoane in judetul salaj din care 17% (38145) copii sub 14 ani
  * nu am reusit sa gasesc numar biserici si numar scoli in 2011 insa am facut calculul invers 474 persoane o biserica inseamna 473 biserici (pt 242 localitati, orase, sate etc)
  1928 persoane la o scoala inseamna 116 scoli (pt 242 localitati, orase, sate etc in conditiile in care am pus si copii de la 0 la 6 ani ca ar merge la scoala. Nu am gasit numar copii intre 6-14 ani Alta greseala la acest calcul este ca am impartit nr de scoli la total populatie judet… ceea ce nu este corect. La scola merg doar copii, la biserica merg toti: copii si adulti, iar adultii reprezinta un procent mai mare decat copiii )

  Acum sunt 2 variante:
  1. fie peste jumatate din localitatile judetului Salaj nu au scoala primara (ceea ce contrazice statistica din 2011 care spune ca numarul de analfabeti este in scadere)
  2. fie afirmatia de mai sus este incorecta
  Am folosit date pe site-ul http://www.salaj.insse.ro/

  In concluzie: toti putem sa ne dam cu parearea, ce ne place si ce nu. Si nu ne poate contrazice nimeni, este parearea noastra. Insa cifrele se pot verifica. Sa nu credem orice, sa verificam. poate asa o sa vedem cat suntem de manipulati

 3. @ANA
  Nu ma deranjeaza faptul ca unii sustin cauza bisericii fara a-si pune intrebari esentiale, insa, de la a-ti expune parerea pana la acuze de manipulare e cale lunga. Pentru a va indica chiar sursa datelor furnizate in comentariu e mai simplu sa verificati articolul de la http://www.regiotv.ro/social/biserici-si-scoli-fara-numar-in-salaj …. pe care sigur nu l-am produs eu.
  Apropos de cine e manipulator, datele astea exista pe mai multe site-uri, mai ramane doar sa cauti.
  In alta ordine de idei, datele statistice pe care le-ati utilizat la calcul nu se refera la grupa de vasta scolara 6-18 ani ci la 0-14 ani, poate de aceea calculul nu reflecta realitatea (desi sunt de acord cu afirmatia ca biserica se adreseaza intregii populatii).
  Ar fi fost mai util daca ati fi combatut cu argumente reale ceea ce am afirmat despre ierarhii ortodocsi si modul in care BOR beneficiaza de fonduri inclusiv de la cei care sunt atei/agnostici, in conditiile in care orice serviciu prestat de preot este platit separat.
  Dvs. v-ar placea sa platiti abonament la un serviciu de care nu veti beneficia decat contra unor noi taxe platite in momentul prestarii acestuia? Adica ne rezervam, contra cost, dreptul de a beneficia ulterior de un serviciu platit suplimentar?

 4. @ANA
  Daca vrem sa fim cinstiti sa o facem pana la capat:
  Conform site-ului recomandat de dvs http://www.salaj.insse.ro in anul 2011 existau in Salaj:
  – 281 de sate si 4 orase, deci 286 de localitati;
  – 2113 volume in bibliotecile publice;
  – populatie scolara 41052, din care doar putin peste 1000 reprezinta cursantii care urmau studii postliceale, universitare sau de maistri/ucenici.
  Conform Secretariatului de stat pentru Culte in judetul Salaj exista 460 lacasuri de cult. Daca nu credeti verificati http://www.culte.gov.ro/lacasuri-de-cult.
  Totodata exista 114 scoli cu personalitate juridica in judetul Salaj (total 394 de scoli cu/fara personalitate juridica). – Referinte: http://www.romania-actualitati.ro/15_scoli_din_judetul_salaj_au_fost_inchise-80184
  http://www.graiulsalajului.ro/directori-noi-in-11-coli-din-slaj-a-46688
  http://www.isjsalaj.ro/index.php?opcio=retea_2013_2014
  Acum as vrea sa stiu daca si articolele/datele publicate pe site-urile respective sunt manipulatoare.

 5. beneGesserit
  Ne lasi cu protv-ul
  Nu e de datoria bisericii sa construiasca scoli si spitale.

 6. @cos
  Ai dreptate, nu biserica trebuie sa construiasca scoli si spitale ci noi, din banii cu care contribuim la bunastarea ierarhilor ei.
  Referinta cu protev era strict aleatorie, a fost primul site pe care am gasit datele respective, ulterior am gasit mult mai multe altele, fara ca protv sa fie primul care le-a publicat.

 7. @BeneGesserit
  Am precizat în condițiile de la comentarii că nu tolerăm promovarea unor agende contrare celei declarate. Vă putem recomanda niște locuri în care diatribele dvs. anti-Biserică vor avea mai mult succes. La noi nu sunt binevenite.

 8. @admin
  Va multumesc pentru faptul ca nu practicati cenzura pe acest site si ati acceptat si pozitii contrare celor exprimate de multi.
  Insa, precizez ca nu am atacat niciodata credinta in Dumnezeul crestin ci faptul ca aceasta a fost transformata de ierarhii BOR intr-o afacere oneroasa. Nu cred ca prin spusele mele am afectat cu ceva valorile familiei, morala creștină și demnitatea persoanei umane începând cu momentul concepției, asa ca……numai de bine!

 9. Înainte să dați cu pietre în biserică, ganditi-va la voi dacă sunteți fără păcat și dacă sunteți atunci aruncați piatra, dacă nu, abtineti-va. M-au întristat toate atacurile îndreptate împotriva bisericii în ultimul timp. Câți dintre voi, cei care criticați v-ati interesat dacă e așa cum zice-ti, ca biserica fura banii??? Va spun eu un caz, să va demonstrez ca nu e așa. În cartierul Ghencea, la capătul lui 41 e o parohie unde preotii, cu toți banii strânși din donații au construit un centru unde cei nevoiași pot mânca gratuit și pot fi meditați gratuit de profesori când ies de la școală pot fi îndrumati în viață, unde mamicile abuzate si batute isi pot gasi alinarea, unde mai pui ca acolo, la acea biserică, cei care nu-si permit se pot căsători sau își pot boteza copii gratuit, fără ca acei preoți să pretindă niciun ban. Și astfel de cazuri se găsesc la foarte multe biserici din țară, interesati-va. Cam asta se face cu banii biserici. Așa ca în loc să dați cu pietre și să criticați cercetați mai întâi și veți descoperi ca adevărul e altul. Știți care e „vina” bisericii?? Ca nu se laudă prin media cu toate binefacerile făcute, precum fac altii. De aceea nu aveți de unde să știți. Și mă mai supăra ca mulți dintre cei care arunca piatra, de craciun și de paște se duc la biserică sau când au un necaz, asta numesc eu fățărnicie: să judeci pe cineva și sa-l blamezi, apoi sa-i ceri ajutorul la nevoie. P.S. Nu sunt nici preot, nici nu fac parte din rândul biserici, sunt militar în Armata Romană. Pur și simplu mă deranjează și mă revoltă criticile aduse în ultima vreme bisericii, foarte multe dintre ele fără nicio noimă. O zi bună va doresc.

 10. „La pleiada de ONG-uri filantropice ale Bisericii, grupate în Federația „Filantropia””

  Am intrat pe site-ul acestei federatii, unde am gasit o lista de organizatii membre.
  Prima dintre ele, „Asociatia – Diaconia”, presedinte de onoare Daniel, preafericitul.
  Diaconia are si ea un site cu cateva intrari din 2013. De atunci incoace – nimic.
  Lucrul cel mai interesant, Diaconia asta pretinde ca are doua sedii:
  – Unul in Bucuresti, Aleea Dealul Mitropoliei nr 25, sector 4, Bucureşti
  – Al doilea in orasul Campina, Str. Voila, nr 114.
  Am verificat adresa din Campina: este a Spitalului de psihiatrie din localitate…
  (http://www.asociatiadiaconia.ro/index.php)

 11. Nu zice nimeni ca biserica nu ajuta..dar sa fie scutiti de impozit cei care fac dovada ca ajuta..iar restul episcopi si popii sarlatani sa justifice de unde au si ce au facut cu banii.eu din experienta mea sunt cu handicap nici statul roman nici biserica ortodoxa nu ma ajutat doar statul italian ma ajutat cu tratamente la fel si biserica catolica .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here