SUA: Proprietarul unei frizerii pentru bărbați, amendat pentru că nu a vrut să servească o femeie

Proprietarul unei frizerii pentru bărbați trebuie să plătească o amendă de 750 USD după ce autoritățile din Pennsylvania au considerat „discriminatorii” practicile de afaceri ale firmei.

Mai exact, proprietarul, John Interval, a fost amendat pentru că a refuzat să coafeze o femeie. Acesta a declarat:

„Nu prea consider că a fost discriminare pentru că (aici) este o frizerie… pentru bărbați. nu am nimic împotrivă ca femeile să-și facă părul… doar că nu aici. nici măcar nu am uneltele necesare ca să coafez.”

Cuvântul care desemnează afacerea dlui Interval este „barbershop” care înseamnă atât frizerie cât și bărbierie – în lipsa mai multor informații putem considera că este echivalentrul românesc al unei mici frizerii unde se tund bărbați și copiii.

Potențiala clientă, care a avut de îndurat „chinurile” căutării unui coafor s-a plâns echivalentului american al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării din România, iar cerberii „egalității” cu orice preț au găsit de cuviință să-l amendeze pe patron.

Ryan McMaken de la Institutul Mises comentează acid că probabil nu ne-am descurca fără ca statul să intervină în afacerile bărbierilor:

Frizeria va plăti amenda, desigur, căci refuzul va aduce probabil agenți guvernamentali înarmați cu sancțiuni suplimentare și metode adiționale de coerciție, inclusiv amenzi, acționare în judecată și posibila închisoare pentru patron.

O alternativă îngrozitoare ar fi, desigur, aceea de a permite proprietarului să dispună de proprietatea sa privată după cum consideră de cuviință. În SUA, însă, un agrement de afaceri (contract verbal sau scris) nu mai necesită consimțământul ambelor părți. În schimb, guvernul angajează armate de funcționari care să oblige afaceriștii să presteze contracte în care doar una dintre părți acceptă să participe.

Astfel guvernul își exercită atributul esențial de a mandata frizurile (sau servirea de prăjituri, sau fotografia de nuntă) sub amenințarea amenzilor sau altor penalități.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here