Agresiunile contra Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina, condamnate de Bisericile Ortodoxe

1291

215489.bReprezentanții Bisericilor Ortodoxe și-au exprimat îngrijorarea față de prigonirea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de către reprezentanții autointitulatei „Patriarhii a Kievului”.

Într-o declarație adoptată la finalul celei de-a opta reuniuni inter-ortodoxe dedicate religiilor moderne și cultelor distructive, încheiată pe 20 septembrie la Otocec (Slovenia), delegațiile Bisericilor Ortodoxe au condamnat agresiunile comise contra Bisericii Ortodoxe canonice a Ucrainei, condusă de ÎPS Mitropolit Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine, subordonat canonic Patriarhiei Moscovei.

Circa 80 de biserici și mănăstiri au fost deteriorate sau demolate în timpul conflictului militar din estul Ucrainei, iar în vestul țării, mai multe biserici au fost confiscate și date în folosință așa-zisei „Patriarhii a Kievului”, condusă de un laic autoînscăunat, Filaret.

La forum au participat delegați ai Bisericilor Ortodoxe, printre care Arhiepiscopul Irineu al Cretei (Patriarhia de Constantinopol), Arhiepiscopul Macarie de Qatar (Patriarhia Ierusalimului), Mitropolitul Porfirie de Zagreb și Ljubljana și Episcopul David de Krushevatsky (Patriarhia Sarba), Mitropolitul Serafim de Nevrokop (Patriarhia Bulgară), Episcopul Hristofor de Karpasiysky (Biserica Ciprului) etc.

Traducerea românească a declarației este următoarea:

„Participanții la cea de-a VIII-a Reuniune a Rețelei InterORTODOXe pentru Studiul Religiilor moderne și al cultelor Distructive, cu mare îngrijorare, iau seama la evenimentele tragice care au loc în estul Ucrainei. Noi, ca reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe locale, ne rugăm pentru un sfârșit rapid al războiului fratricid care a dus deja la pierderea a mii de vieți.

Cu toate acestea, suntem preocupați de hărțuirea cu care se confruntă Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică.

Considerăm că este inacceptabil și inadmisibil să fie răspândite, în mass-media ucraineană, imagini provocatoare despre Biserica Ortodoxă Ucraineană, care vizează discriminarea din motive religioase, adesea având ca rezultat violențe asupra clerului și laicilor din Biserica Ortodoxă Ucraineană, precum și acte de vandalism împotriva lăcașurilor sfinte. Astfel crește, în continuare, tensiunea în societatea ucraineană.

Conferința condamnă cu fermitate confiscarea bisericilor ortodoxe de către suporterii grupării schismatice a „Patriarhiei Kievului”.

Îi sprijinim pe Mitropolitul Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine și pe toți fiii credincioși ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Le cerem ucrainenilor, în special părților implicate în conflict, să se împace și să ajute la reconstruirea păcii moștenite de la Hristos.

Aprobat în unanimitate 09/20/2015

Otocec, Republica Slovenia.”


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here