Genetică: Noutăţi despre embrionii cu trei părinţi

1335

Un articol din revista Nature vorbeşte pentru prima oară despre riscurile potenţiale ale unui „embrion cu trei părinţi”.

La începutul lui 2015, guvernul britanic a aprobat „fertilizarea in vitro a embrionilor cu trei părinţi”. Tehnica constă în crearea unor embrioni care au material genetic de la mamă, de la tată şi din ovocitul unei a doua femei – de la aceasta doar ADN mitocondrial. ADNul mitocondrial se află în citoplasma ovocitului şi este moştenit de embrion doar pe linie maternă. Teoretic, bolile mitocondriale pot fi evitate dacă ADNul mitocondrial defect al mamei este înlocuit cu ADNul mitocondrial, sănătos, din ovocitul altei femei. Acesta este unul din pariurile propuse de oamenii de ştiinţă, ce iscă dezbateri bioetice, pentru că embrionul astfel conceput, deci copilul „făcut în eprubetă”, va deţine material de la trei persoane, două femei şi un bărbat.

Cercetări efectuate în anii 1990 în Franţa au arătat că schimbul de mitocondrii la şoarece a avut ca efect modificarea comportamentului cât şi a anatomiei creierului lor. Până atunci se considera că mitocondriile [componente ale citoplasmei] produc doar energia pentru celulă şi nu au nici un efect biologic. Au urmat alte cercetări, care au arătat că mitondriile au legătură cu originea unor boli canceroase, neurologice sau degenerative. Deci mitocondria deţine un material genetic important.

Tehnologia „FIV cu trei părinţi” împarte oamenii de ştiinţă în două tabere. Unii susţin că nu ştim încă cum va fi influenţat genomul embrionului până la naştere; mai departe se adaugă „riscul experimentării asupra componenţei familiei”. Cealaltă tabără consideră că generalizarea tehnologiei „se justifică pentru femeile ce doresc să evite transmiterea unei boli rare şi grave la copil”.

Ambele tabere sunt totuşi de acord că „nu există nici un mijloc prin care să putem anticipa cu certitudine cum vor evolua, pe termen lung, copiii născuţi în urma unui transfer de mitocondrii”. (dupa genethique.org)


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here