Cercetașii catolici se dezic de conducerea națională, după adeziunea acesteia la scrisoarea pro-„educație sexuală”

După semnalul de alarmă tras de noi în urmă cu câteva zile sub titlul „Cercetașii României promovează, mai nou, avortul și homosexualitatea?!” au apărut și primele reacții.

Mai întâi, marți, conducerea centrală, într-un comunicat semnat de o anumită Mihaela Gârleanu (?!), își asumă în totalitate demersul, după care încearcă să ne convingă că „Semnarea acestei scrisori nu reprezintă o decizie cu privire la susţinerea sau nesusţinerea campaniilor pro homosexualitate sau pro avort şi textul scrisorii nu face referire la aceste subiecte. Semnarea acestei scrisori nu angrenează organizaţia în alte campanii iniţiate la nivel naţional de iniţiatorii şi semnatarii prezentei scrisori.”

Serios, stimați colegi? Susțineți un demers întemeiat pe pretenția semnatarilor ca sistemul educațional din România să implementeze recomandările Organizației Mondiale a Sănătății din documentul „Standarde privind educația sexuală în Europa”, după care încercați să vă disociați de însăși esența scrisorii și natura inițiatorilor ei! Ați citit vreodată acest document, „Standarde privind educația sexuală în Europa” – elaborat în liniile utopiștilor sexuali precum Wilhelm Reich sau Marcuse? Probabil, nu…

Apoi, oare, dezgustătoarea manifestație de exhibiționism cu chiloți și prezervative întinse pe sfoară în fața ministerului Educației este oare compatbiilă cu spiritul cercetășiei, pe care îl invocați?!

În fine, ieri, secțiunea catolică a Cercetașilor a reacționat, așa cum ne așteptam, prin delimitarea clară de poziția conducerii centrale care, spun liderii Consiliului Național al Scoutului Catolic, nu i-a consultat. Așteptăm ca și cercetașii ortodocși să anunțe ceva, dacă le pasă…

Consiliul Naţional al Scoutului Catolic
Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 26
700064-Iaşi
Nr. 22 / 30 septembrie 2015

COMUNICAT DE PRESĂ

Precizări cu privire la ora de educaţie sexuală

Liderii cercetaşilor catolici din Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR) au aflat din presă că organizaţia prin Proiectul Apel urgent pentru introducerea educaţiei sexuale în şcoli cere introducerea unei ore de educaţie sexuală. Aceasta este o iniţiativă care nu a implicat consultarea liderilor catolici din organizaţie, prin urmare ne disociem.

Cercetaşii catolici pentru a putea fi în legătură cu Mişcarea Mondială şi cu cercetaşii catolici din alte ţări au cerut să fie primiţi în ONCR în anul 2002. Acum în organizaţie sunt nouă centre locale cu specific catolic, iar lideri şi cercetaşi catolici mai sunt şi în alte patru centre locale. Pentru a ne păstra identitatea şi specificul catolic în procesul educativ în cadrul organizaţiei suntem grupaţi şi ne întâlnim şi separat.

Cercetaşii catolici nu sunt de acord cu iniţiativa ONCR pentru că nu au fost consultaţi şi consideră că iniţiativa nu reprezintă pedagogia Scout care este una pozitivă, bazată pe propuneri de valori şi puritate, conform Legii Scout: „Cercetaşul este curat în gânduri, cuvinte şi fapte!”

Chiar dacă ONCR se dezice de unele dintre ideile proiectului iniţial, prin scrisoarea de intenţie şi comunicatul de presă publicate ulterior, ne delimităm de toţi cei care susţin proiectul mai sus-menţionat.

Nu ne-au convins nici motivaţiile prezentate pe site-ul organizaţiei: „De ce susţinem orele de educaţie sexuală în programa şcolară?” Considerăm că problema introducerii orelor de educaţie sexuală necesită o dezbatere la nivel naţional. Nu este suficient să fie promovată doar de câteva ONG-uri. Credem că o asemenea educaţie primii care trebuie s-o facă sunt părinţii.

În calitate de creştini, membri Scout, considerăm nepotrivită introducerea orelor de educaţie sexuală în care nu se vorbeşte despre abstinenţă, castitate şi respect pentru celălalt, dar în schimb se vorbeşte de iniţiere în tehnici, protejarea de boli şi planificarea sarcinilor.

Continuăm să dezvoltăm o cercetăşie, care aşa cum a afirmat Robert Baden-Powell, fondatorul cercetăşiei, este „ca un creştinism practic”, fiind că „nu există educaţie fără religie”. Milităm pentru o educaţie în favoarea sănătăţii, a caracterului curat, a vieţii, a prieteniei şi a iubirii curate. Susţinem o educaţie care să respecte conştiinţa morală, persoana umana, cu ceea ce este sacru în om, ceea ce este divin şi sfânt.

Cristina Farcaş şi Ghiţişor Gabor,
responsabili generali ai Scoutului Catolic


Persoana de contact:
Cristina Farcaş (tel. 0765/419601, e-mail: [email protected])

 


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here