Ucraina: Secta filaretiștilor continuă confiscarea bisericilor ortodoxe

1293

Continuă agresiunea contra Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Falsa „Patriarhie a Kievului”, nerecunoscută de nicio Biserică Ortodoxă și condusă de „patriarhul” Filaret, care s-a autoînscăunat după ce fusese caterisit, se folosește de forța grupărilor paramilitare pentru a confisca, sub ochii îngăduitori ai puterii de la Kiev, bisericile ortodoxe. Informează LONews.ro:

Șeful Departamentului Sinodal de Informații al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Legoida, a condamnat cel mai recent incident semnalat in orașul ucrainean Konstantinovka, unde schismaticii au confiscat o biserică a Preasfintei Fecioare Maria, care este în prezent în construcție.

„Din păcate, aceasta nu este nicidecum prima data cand reprezentantii așa-numitei Patriarhii a Kievului au folosit forța pentru a profita ilegal de bisericile ortodoxe de pe teritoriul ucrainean, aflat in suferinta de mult timp”, a fost citat Legoida, de biroul său de presă.

Faptul că „adepții lui Filaret” au ales în mod deliberat o zi de sarbatoare a Fecioarei Maria, pentru înlăturarea rezidenților ortodocsi ai orașului, din propria biserică, lasandu-i astfel în imposibilitatea de a efectua o rugăciune comună la acea data, este „o marturisire elocventa” a moralitatii invadatorilor, a spus Legoyda.

„Reprezentantii Patriarhiei Kievului au transformat convulsiile bisericești canonice, într-un fel de activitate infractorială obișnuită, la care autoritățile, în mod sistematic, raman oarbe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii.

Daca pana acum, astfel de rapoarte cu astfel de incidente veneau din părțile vestice și centrale ale Ucrainei, de aceasta data este vorba despre o parohie din estul țării, unde majoritatea absolută a credincioșilor apartine Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (de sub Patriarhia Moscovei), a spus Legoida.

Este ciudat faptul că credincioșii Bisericii canonice, care formează o majoritate în Ucraina, „sunt tot mai discriminați, drept cetățeni de clasa a doua”, a mai spus el.

Am mai scris mai devreme în acest an despre situația din Ucraina, precizând că până în luna mai se înregistraseră 19 biserici confiscate și 77 distruse. Bisericile ortodoxe au condamnat agresiunile comise.

Un alt caz recent este cel din seara zilei de 28 septembrie, când sătenii din Kolosova, regiunea Ternopil a Ucrainei, au fost martorii descinderii la Biserica „Sfântul Ioan Teologul” a unor grupuri de „naționaliști” ai Sectorului Dreapta, însoțiti de patru preoți ai „Patriarhiei Kievului”, care au preluat prin forță lăcașul de cult, conform unui comunicat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Scrie tot Lăcașuri Ortodoxe:

Aproximativ 30 de militanți au patruns in curtea bisericii. La întrebarea legata de scopul vizitei, rezidentilor din Kolosova li s-a răspuns cu insulte, acestia fiind asigurati că, într-o săptămână, biserica le va fi luata. Atunci când unul dintre localnici a încercat să filmeze tot ce se întâmpla, pe telefon, militanții înarmați ai „Sectorului Dreapta” i-au luat telefonul și au distrus cartela SIM a acestuia. Sătenii au chemat imediat politia.

Pe 21 septembrie, radicalii din „Sectorul Dreapta” au preluat biserica din Katerinovka și, împreună cu soldații batalionului „Ternopol-2”, i-au batut cu brutalitate pe credincioși, peste 15 persoane fiind rănite, inclusiv femei și persoane în vârstă (vezi ARHIVA Lăcaşuri Ortodoxe®).

Apoi, soldații „Sectorului Dreapta”, conform publicatiei Pravoslavie, au mers din casă in casă, intimidandu-i pe localnicii care au semnat declarații la poliție privind atacul. Conform locuitorilor din Kremenets, aceiasi radicali le-au cerut doctorilor date despre cei raniti.

Deși poliția locală, reprezentanții administrației regionale Ternopil pastreaza tacerea privind modul in care „Sectorul de Dreapta” a capturat lacasul ortodox și i-a bătut pe civili, site-ul oficial al ONG-ului „Sectorul Dreapta” are pe el o declarație, prin care grupul radical își asumă întreaga responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat in Katerinovka (video), amenintand să continue in folosirea acelorasi metode.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here