Ucraina: o nouă încercare de confiscare a unei biserici ortodoxe (VIDEO)

1324

Continuă confiscările și tentativele de confiscări de biserici ortodoxe în Ucraina. De data aceasta este vorba despre biserica din localitatea Pticia (Pasărea), regiunea Rivne din N-V Ucrainei, unde pe 18 decembrie un grup a încercat să preia controlul asupra lăcașului de cult pentru a-l preda așa-zisei „Patriarhii a Kievului”.

Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși din Ucraina (Спілка Православних Журналістів) a documentat video această agresiune, cu subtitlul „Primul pogrom religios din Ucraina”.

În filmare puteți vedea pe atacatori în curtea bisericii, folosind arme albe și cocteiluri Molotov împotriva credincioșilor.

Conform sursei, agresorii sunt un grup de „titushky” – termen care desemnează membri ai diverselor grupări și bande de huligani.

După agresiune, un grup de enoriași s-a încuiat înăuntrul bisericii, rezistând câteva zile, fără alimente și căldură. Pe 21 decembrie au început să fie evacuați din cauza problemelor de sănătate (nu avem informații mai noi).

Ca reacție, pe 20 decembrie, Mitropolitul Bartolomeu de Rivne și Ostrozhsk (Biserica Ortodoxă Ucraineană – Patriarhia Moscovei) a trimis o scrisoare Președintele Poroshenko, cerându-i să intervină: „Statul nostru este împins în focul urii religioase”.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

În aceeași zi, Oleg Denisov, consilier juridic al Mitropoliei de Kiev a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei), a remis o scrisoare deschisă Consiliului Europei, Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Înaltului Comisar OSCE pentru Minorități Naționale, Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Raportorului Special al ONU al Comisiei pentru Drepturile Omului privind Libertatea de Religie și Credință, organizațiilor internaționale pentru drepturile omului reclamând că în peste 40 de localități din vestul Ucrainei există situații de confruntare inter-religioasă provocate de agenți ai grupărilor naționaliste ucrainene, în timp ce autoritățile de la Kiev refuză să ia măsuri eficiente.

Conflictul confesional din Ucraina, care opune Biserica Ortodoxă (canonică) de sub Patriarhia Moscovei, condusă de Mitropolitul Onufrie, așa-zisei „Patriarhii a Kievului” este unul cu fațete politice evidente. După venirea la putere a forțelor pro-occidentale în această țară, câteva zeci de biserici, majoritatea din vestul țării, au fost confiscate și date în folosința „Patriarhiei Kievului” de către grupările paramilitare naționaliste, cel puțin cu îngăduința, dacă nu cu complicitarea guvernului, dar ca evidentă răsplată pentru sprijinul acordat de această „Patriarhie” revoltelor care au dus la schimbarea de regim. „Patriarhia Kievului” este însă necanonică, ea nefiind recunoscută de nicio Biserică Ortodoxă, iar șeful său, „patriarhul” Filaret, fost episcop, fusese excomunicat în 1997.

Patriarhia Moscovei a protestat în repetate rânduri, afirmând că „Reprezentantii Patriarhiei Kievului au transformat convulsiile bisericești canonice, într-un fel de activitate infractorială obișnuită, la care autoritățile, în mod sistematic, rămân oarbe”.

În luna februarie 2015, Patriarhul Filaret a făcut o vizită în SUA pentru a solicita arme pentru armata ucraineană care luptă împotriva separatiștilor din estul țării.

Citește și: Ucraina: Secta filaretiștilor continuă confiscarea bisericilor ortodoxe

Agresiunile contra Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina, condamnate de Bisericile Ortodoxe


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here