Semnal de alarmă: autizarea copiilor prin vizionarea excesivă a mediilor virtuale

3518

children-watching-televis-453273[box type=”shadow”]Scrisoare adresata Ministerului Sanatatii, CNA-ului şi ANPC-ul prin care organizații de protecția familiei și copilului trag un semnal de alarma privind „autizarea” copiilor prin vizionarea excesiva a mediilor virtuale.[/box]

Către:

Ministerul Sănătăţii

Consiliul National al Audiovizualului

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor

 

Semnal de alarmă privind autizarea copiilor prin vizionarea excesiva a mediilor virtuale

Suntem un grup de specialişti din mai multe ONG-uri, unii dintre noi cu peste 10 ani de experienţă în recuperarea copiilor cu autism. În ultimii ani se întâmplă un fenomen îngrijorător şi anume: la peste 90% din cazurile de copii cu vârste cuprinse între 1,5 si 3 ani, diagnosticați de medicii neuropsihiatrii cu tulburări din spectrul autist, atât noi cât şi majoritatea specialiştilor din domeniu, am identificat o noua forma de autism ”autismul virtual”. Asociem ca şi factor declanşator al acestor tulburări, vizionarea excesivă a programelor TV sau a altor forme de realitate virtuală (calculator, telefon mobil, tabletă). Este vorba în special de cazurile în care vizionarea TV reprezintă în medie peste 4-5 ore/zi. In cazul copiilor şi mai ales al copiilor mici de 0-3 ani, consumul TV este foarte dăunător, ajungându-se în marea majoritate a cazurilor în care cei mici au fost lăsați în medie peste 5 ore/zi în faţa mediilor virtuale, la diagnostice de întârziere în dezvoltarea psiho motrica, întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziţie şi/sau comportament, şi mai grav de ADHD sau chiar de autism.

Având în vedere experienţa acumulată în recuperarea copiilor cu autism, există diferenţe majore între copii cu autism „clasic” şi copii autizati prin vizionarea TV, cu toate că aparent toate evaluările şi testele psihologice iniţiale confirmă acelaşi diagnostic în ambele cazuri. Acest lucru se evidențiază în cadrul procesului de recuperare.

În cazul autismului clasic, dacă procesul terapeutic începe precoce (la 2-3 ani), recuperarea se realizează în timp, aproximativ 2-4 ani sau chiar toată viaţa, cu program de terapie individuală de minim 6-8 ore/zi şi procent de integrare în învăţământul de masă puţin peste 50%. În multe cazuri, cu toate aceste intervenţii intensive, copii vor mai prezenta anumite sechele pentru toată viaţa.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

În cazul copiilor autizati de privitul excesiv la TV, recuperarea se realizează în medie intre 6-18 luni, cu program de terapie individuală de minim 2-4 ore/zi şi cu procent de integrare în învăţământul de masă peste 90%. În majoritatea cazurilor neexistând alte sechele la finalizarea procesului terapeutic, dar numai dacă procesul terapeutic începe precoce (la 2-3 ani).

Pentru un studiu mai amplu al fenomenului va rugam sa consultați documentul anexat.

Prin prezenta tragem un semnal de alarma cu privire la acest fenomen, si va solicitam interventia, prin gasirea unor mijloace legale de informare a populatiei.

Semnează

Pentru contact:

Asociația pentru Sănătate Mintală a Copilului „Sf. Serafim de Sarov”
Psih. Marius Zamfir
B-dul Voluntari (fost Afumati) Nr. 93-95, etaj 1, Oras Voluntari, Judetul Ilfov
E-mail: [email protected], Web:www.asmc.ro
Tel: 0766.27.26.47


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


1 COMENTARIU

 1. Sunt Coordonatorul unui centru pentru copii cu autism, lucrez cu copii cu TSA din anul 2005, şi coordonez echipe de intervenţie terapeutică la domiciliu din anul 2007.

  Acum aproximativ 5 ani de zile am observat o dinamică foarte diferită a ritmului de recuperare a copiilor cu TSA cu care lucram si care aveau diagnostic si de la medicul neuropsihiatru de autism. Mai precis aceştia prezentau îmbunătăţiri spectaculoase (faţă de cazurile anterioare) odată cu începerea programului de recuperare, pe toate ariile de dezvoltare.

  Iniţial am crezut că datorită experienţei mele acumulate în elaborarea şi implementarea programelor de intervenţie psiho-comportamentală, au această evoluţie. Chiar în aceea perioadă am lucrat la o metaanaliza, având ca scop identificarea potenialelor cauze ale TSA, concretizată în lucrarea „Efectele civilizaţiei moderne şi ale mediului inconjurator-cauze ale autismului şi ale tulburărilor comorbide”, pe care am prezentat-o în Conferinţă Naţională „Omul din spatele autismului”, 1-2 octombrie 2011 Focşani” şi Conferinţa “Autism, speranţe şi rezultat”, 14-15 octombrie 2011 Bucureşti. Unul din punctele dezbătute în această analiză era şi influenţa Tv-ului asupra dezvoltării copilului.

  Analizând mai amănunţit anamnezele am identificat un punct comun al acestor copii care se recuperau mult mai rapid. Este vorba despre un consum de peste 4-5 ore/zi de mediu virtula (TV, tabletă, telefon, etc) în perioada 0-2 ani. Un alt fapt interesant este că majoritatea acestor copii, la finalizarea procesului terapeutic, nu mai prezentau elemente disfuncţionale, pe niciuna din ariile de dezvoltare, putând fi integraţi în învăţământul de masă, funcţional, şi fără a avea nevoie de ajutor de specialitate. Un al aspect important, a fost sa observ evolutia copiilor ai caror parinti au eliminat sau nu mediul virtual, au inceput sau nu procesul terapeutic de specialitate, fiecare caz cu dinamica si specificul lui. Am avut chiar cateva cazuri, in care copii care au inceput terapia in jurul varstei de 2 ani, si ai caror parinti au ascultat toate recomanarile specialistilor, in 3-4 luni au „devenit”, copii tipici, dar si copii ai caror parinti nu au inceput terapia, si care au prezentat doar mici imbunatatiri, si doar daca au eliminat consumul de mediu virtual .

  Eu personal în ultimii 5 ani de zile aproape că nu am mai avut copii nou diagnosticaţi, care să nu prezinte în anamneză acest element (consum excesiv de mediu virtual în primii 2 ani de viaţă). Fenomenul este uşor de verificat printr-un chestionar care ar putea fi aplicat în clinicile de psihiatrie infantilă.
  Pe aceasta cale incercam sa tragem un semnal de alarma cu privire la acest fenomen si sa reducem astfel numarul cazurilor de copii autizati de mediu virtual.
  Mai multe informatii puteti afla si de pesite-ul nostru http://www.stopautismvirtual.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here