Autoritățile americane subliniază riscurile contraceptivului Depo-Provera, iar OMS le minimalizează

1664

vitamins concept - apple and pills inside it studio isolatedCu o saptamana inainte de uriașa conferința de planificare familiala la nivel mondial din Indonezia, Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) a emis o declarație scurta prin care iși reitereaza poziția sa fața de siguranța contraceptivelor injectabile – administrate indiferent de durata – chiar și adolescentelor, in ciuda asocierii lor cu pierderea progresiva a densitații osoase și cu alte efecte secundare periculoase.

Aceasta poziție a aparut la scurt timp dupa ce Food and Drug Administration (FDA/ Administrația americana pentru Medicamente și Alimentație), considerata in general drept „standardul de aur” cu privire la siguranța medicamentelor, a respins o petiție inaintata in scopul a elimina „pata neagra” lipita pentru totdeauna de instrucțiunile sale de avertizare și, totdata, a reiterat ingrijorarea sa cu privire la efectele pe termen lung a acestor contraceptive asupra sanatații femeilor.

Femeile din intreaga lume care doresc sa amane sau sa evite sarcina iau in considerare riscurile pentru sanatate ca motivele cele mai prevalente pentru care nu folosesc contraceptive moderne.

Ingrijorarile lor sunt susținute de știința. In acest caz, contraceptivele injectabile care conțin acetat depot medroxiprogesteron-(DMPA), cunoscut de asemenea ca Depo-Provera, au fost asociate cu scaderea densitații osoase, cu creșterea riscului anumitor tipuri de cancer și cu creșterea riscului imbolnavirii cu HIV.

Anul trecut, producatorul de medicamente Pfizer, Fundatia Gates, USAID și alte grupuri au anunțat o colaborare importanta pentru creșterea utilizarii contraceptivelor injectabile in randul femeilor sarace din țarile in curs de dezvoltare, utilizandu-se o seringa de unica folosința numit Sayana Press.

Conștienți de presiunea care se face la nivel mondial pentru impunerea Depo-Provera și de greutatea pe care o comporta avertismentele FDA, doi medici au depus o petiție, in 2013, cerand ca FDA sa elimine „pata neagra” din avertisment, susținand ca aceasta „a afectat sanatatea publica in Statele Unite ale Americii și in toata lumea”. Unul dintre medici este consultant pentru o companie care comercializeaza Depo-Provera, iar celalalt este avocat declarat pro-avort, care afirma ca avortul este mai sigur decat nașterea.

In petiție se afirma ca eticheta de avertizare este „in contradicție cu evaluarea organizațiilor majore de sanatate medicala și publica din intreaga lume”, citand in special OMS.

FDA a respins petiția in termeni foarte clari. Dr. Janet Woodcock, director pentru Evaluarea Medicamentului si Cercetare, a subliniat faptul ca „ deși FDA considera opiniile și analizele facute de alte organisme de sanatate de renume, in cele din urma, FDA se bazeaza pe propriile analize independente ale datelor disponibile pentru a lua decizii in ceea ce privește reglementarea”.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Woodcock a contestat ferm afirmația ca FDA pune in pericol sanatatea publica la nivel mondial prin evidențierea riscurilor contraceptivului Depo-Provera. Daca eticheta de avertizare a dus la scaderea utilizarii acestui medicament, a scris Woodstock: „Noi credem ca prevalența mai mica a utilizarii contraceptivelor cu acțiune prelungita este un beneficiu al sanatații publice”.

FDA și-a exprimat ingrijorarea „cu privire la faptul ca utilizatoarele adolescente iși pierd densitatea oaselor intr-un moment din viața cand trebuie dimpotriva sa inregistreze o creștere semnificativa a densitații oaselor” și ca recuperarea densitații osoase dupa intreruperea utilizarii Depo-Provera este lenta și poate sa nu se produca complet la toate.

FDA a subliniat faptul ca din moment ce Depo-Provera nu a fost pe piața suficient de mult pentru a determina efectele pe termen lung asupra menopauzei incheiate la femei, perioada de viața la femei, atunci cand ele experimenteaza efectele cele mai grave ale osteoporozei, riscurile sale cele mai grave asupra sanatații inca nu pot fi cunoscute. Avand in vedere ca regiunile lumii vizate pentru cea mai mare piața de desfacere și utilizare a Depo-Provera sunt, de asemenea, zonele cu cele mai puține date disponibile despre osteoporoza – și cel mai precar acces la ingrijirea medicala – avertismentele FDA sunt binevenite, in special pentru ca imbatranirea apare ca o problema importanta in toata lumea.

Guvernele, agențiile ONU și grupurile de planificare familiala, care cheltuiesc milioane de dolari pentru a distribui Depo-Provera in țarile in curs de dezvoltare ar putea ignora avertismentele FDA și sa se foloseasca de pretențiile OMS ca fiind drept o garanție in ceea ce privește siguranța acestor medicamente. (dr. Rebecca Oas, Friday Fax, 29 octombrie 2015)


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here