Cum stăm cu iarna demografică. Globală.

1683

De curând, Departamentul pentru Populaţie al ONU a publicat un raport despre îmbătrânirea populaţiei şi scăderea fertilităţii în lume, probleme cu care nu doar China se confruntă, cum se credea îndeobşte, ci practic tot globul. Raportul Policy Responses to Low-Fertility afirmă că ţările cele mai sărace vor avea cele mai mari probleme economice şi sociale din cauza îmbătrânirii populaţiei.

Raportul atrage atenţia decidenţilor politici asupra unui fenomen demografic extrem, „îmbătrânirea rapidă” este o constantă globală, informează Center for Family and Human Rights. Fiind un fenomen global, problema trebuie abordată de toate statele, a afirmat John Wilmoth, expert în demografie.

China se află în cea mai dificilă situaţie, deocamdată. În China rata dependenţei celor vârstnici va creşte de la 12% la peste 50% în 2050, conform prognozelor ONU. Este motivul pentru care Partidul Comunist Chinez a renunţat la politica copilului unic de la 1 ianuarie şi le permite acum familiilor să aibă doi copii. Totuşi, noua politică nu va reuşi să compenseze deficitul demografic; cele mai optimiste prognoze vorbesc de o reducere a dependenţei vârstnicilor cu până la 5%.

În 2030, 97 state din lume vor avea rate ale fertilităţii mai mici de coi copii pe femeie, ceea ce înseamnă că populaţia respectivă nu se mai înnoi în mod natural. Deocamdată consecinţele economice ale acestui fenomen, o premieră în istorie, nu pot anticipate.

Coreea de Sud, o ţară foarte dezvoltată economic în prezent, nu va avea capacitatea fiscală şi logistică pentru a administra îngrijirea bătrânilor ei.

Iarna demografică va stopa creşterea economică. Cauzele vor fi: cererea de forţă de muncă, creşterea necesităţilor de servicii medicale specifice, declinul economiilor şi al investiţiilor, precum şi povara fiscală crescută asupra tinerilor.

Totuşi, experţii ONU consideră că politicile pro-nataliste nu sunt o soluţie. Ei recomandă de-stigmatizarea naşterilor în afara căsătoriei, folosirea tehnicilor de fertilizare artificială şi… legalizarea parteneriatelor între persoanele de acelaşi sex. Nici unul nu a vorbit de stimularea familiilor sau de stabilitatea politicilor familiale. (după c-fam.org)


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


1 COMENTARIU

  1. Mai oameni de la Culturavietii, ati fumat ceva marihuana?

    Cum puteti prezenta asemenea ineptii? Declinul demografic al planetei? Care declin? Planeta se indreapta vertiginos catre suprapopulare si voi vorbiti de declin? Poate in Europa, da, europenii neaosi, inclusiv romanii nu mai fac copii. Insa indienii, pakistanezii, arabii si mai ales negrii din Africa se inmultesc ca iepurii si toarna copii pe banda rulanta! Planeta este in pericol din cauza suprapopularii, care aduce acu ea mai multa nevoie de hrana, mai multa nevoie de energie, mai multa industrie, mai multa poluare. Suntem in pragul unui dezastru iar voi sustineti ca nu suntem suficienti oamnei pe planeta! Va credeam un site serios!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here