Declinul fertilității prelungește criza economică globală, spun experții

1860

econ_japan10__01__630x420[box type=”shadow”]Autor: dr. Susan Yoshihara, 11 decembrie 2015, Sursa: C-fam.org
Susan Yoshihara este co-editor al volumului „Population Decline and the Remaking of Great Power Politics”[/box]

Experții incearca sa ințeleaga de ce economia globala lancezește, la cațiva ani buni dupa criza economica globala din 2008. The Wall Street Journal a publicat timp de o saptamana articole de fond despre cauza majora, dar subestimata, a crizei economice prelungite: declinul fertilitații și imbatranirea demografica. Ei au constatat ca, intr-o economie globalizata, datele demografice ale unei națiuni afecteaza și restul lumii.

In anul viitor (2016) populația apta de munca a principalelor economii va scadea pentru prima data din 1950, inclusiv in Rusia și China. Intre timp, cota persoanelor de 65 ani și peste aceasta varsta in marile economii va crește. Nevoia lor pentru bunuri de folosința indelungata, produse in țarile in curs de dezvoltare, se va diminua, lasand in ceața perspectivele viitoarelor generații.

Unul din cinci dintre varstnicii din Japonia sunt inca angajați, dublul mediei din țarile dezvoltate. Sanatatea lor relativ buna inseamna ca Japonia cheltuiește doar 10% din economie pe ingrijirea sanatații, comparativ cu 17% in SUA.

Exoscheleții flexibili ii ajuta pe lucratorii in varsta japonezi sa ridice greutați destinate persoanelor cu 30 de ani mai tinere. Un robot numit „Pepper”, de fapt, ajuta persoanele in varsta, parțial, in nevoile lor de ingrijire a sanatații. In noul sau coș de articole destinate indexarii prețurilor, guvernul japonez a renunțat la pranzurile școlare și a adaugat protezele auditive.

Cu toate acestea, aproape unul din patru batrani japonezi traiește sub pragul de saracie, aceasta insemnand, in comparație cu populația generala, peste 40%. Deoarece nu vor fi suficienți oameni care sa ingrijeasca mormintele de familie in viitor, batranii japonezi fac exerciții de „impraștiere a cenușii” din casele-barci in Tokyo, pregatindu-se pentru o astfel de alternativa. O companie de baloane le va ridica aceasta cenușa sus pentru aproximativ 2000 $.

Pe de alta parte, o patrime din populația lumii va fi de origine africana pana in 2050 și, cu puterea a 1,3 miliarde oameni, cu o varsta medie de doar 28 de ani, Africa va asigura forța de munca in lume. Cu toate acestea, Europa, in cautare de forța de munca, platește guvernele africane acum sa-și ia inapoi cetațenii care traiesc și lucreaza in Europa ilegal.

Africa ramane in urma Asiei de Est in ceea ce privește crearea de locuri de munca și infrastructura, cum ar fi școli și drumuri. Doar 9% dintre adulții din Nigeria sunt angajați cu o norma intreaga, scria The Wall Street Journal, o cifra tipica pentru regiune.

India are un avertisment pentru cei care spera ca domeniul handmade va duce la o creștere rapida pentru Africa. Ca și alte națiuni in curs de dezvoltare, India se confrunta cu „dezindustrializarea prematura” și cu o rata ridicata a șomajului. Pe masura ce țarile dezvoltate imbatranesc, cererea pentru ceea ce fabricile ofera, de la autoturisme la mobila, se stabilizeaza, cu puține șanse de venituri.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

China a profitat de o populație apta de munca numeroasa și a devenit cea de-a doua mare economie a lumii, dupa Statele Unite. Dar, dupa trei decenii de planificare familiala impusa de statul chinez, fabricile se confrunta cu un deficit de lucratori, caci copiii unici acum parasesc forța de munca pentru a-și ajuta parinții imbatraniți. Salariile din China au crescut cu doua cifre procentuale in decursul unui deceniu, facand corporațiile sa caute mana de munca mai ieftina in alta parte. Conducerea companiei „Levi Strauss” a decis mutarea companiei in Africa, unde salariile sunt mici și generația mai tanara este in plina expansiune.

Dividendul demografic  al Chinei a devenit o „piedica demografica”, potrivit publicației The Wall Street Journal. Unul dintre motive este faptul ca acei zeci de ani de ucidere a fetițelor [prin avort] in China, la fel ca in India, au insemnat „distrugerea casatoriei universale, care sta la baza organizarii socio-economic de secole”. Pana la mijlocul acestui secol, vor fi 186 de barbați la fiecare 100 de femei de maritat din China și 191 de astfel de barbați in India. Chiar daca raportul intre sexe la naștere s-ar corecta peste noapte, 21% din barbații chinezi și 15% din barbații indieni nu s-ar putea casatori pana la varsta de 50 de ani.

Statele Unite ale Americii a aparut ca un caștigator comparativ. In medie, forța de munca din țarile dezvoltate se va reduce cu 26% pana in 2050. Forța de munca din America va creste cu 10% in aceasta perioada, ceea ce constituie 60% din totalul populației, totuși, dar in scadere de la 66% din prezent. The Wall Street Journal prognozeaza ca deficitul comercial al SUA cu China va deveni pozitiv pana in 2042, in mare parte datorita avantajului demografic al Americii fața de China.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here