Libertatea de exprimare sub asediu în România

1347

1984BUCUREȘTI, România – Miercuri, Parlamentul României va supune la vot așa-numita lege a „defăimării sociale.” Proiectul de lege, care deja a trecut de Senat, a primit aviz favorabil de la Comisia Juridică, de Disciplină și Imunități și de la Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Problemele Minorităților Naționale.

„Această lege incriminează pe oricine va critica un anumit grup politic sau social sau va exprima o opinie care ar putea stârni controversă. În fond, legea restricționează libera exprimare în România,” a spus Adina Portaru, expert în drepturile omului și avocat al organizației ADF International. „Din moment ce România a ratificat Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și Convenția Europeană a Drepturilor Omului, trebuie să respecte, să protejeze și să promoveze dreptul la liberă exprimare. Parlamentarii nu trebuie să adopte legi care ar putea să îi ferească de critică, de examinarea și de dezbaterea publică.”

Termeni vagi și subiectivi

Proiectul de lege folosește termeni foarte vagi, precum „situație de inferioritate,” „grup social,” „defăimare socială,” și „incitare la discriminare socială.” Nu este clar cine va interpreta aceste concepte vagi, care ar putea da naștere la abuz și la cenzură.

Efecte negative asupra libertății de exprimare

Subiectele controversate și sensibile nu ar mai putea fi dezbătute în spațiul public, având în vedere lipsa de claritate și de previzibilitate provocată de proiectul de lege. „Dacă acest proiect de lege va fi adoptat, va înăbuși dezbaterea și diferențele de opinie, creând în cele din urmă un climat de suspiciune și de neîncredere. Cel mai probabil, chiar și jurnaliștii și analiștii politici va trebui să se abțină de la a critica în mod public politicieni sau alte persoane publice”, a spus Portaru.

Criticile aduc cu sine amenzi severe

Conform actualului proiect de lege, „defăimarea socială” se pedepsește cu amendă de la 1 000 la 30 000 de lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2 000 la 100 000 de lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate. Amenzile se aplică tuturor afirmațiilor publice, inclusiv celor făcute de media.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

ADF International a recomandat cu fermitate respingerea proiectului de lege printr-o intervenție legală (vezi aici) adresată Parlamentului României în octombrie 2015.

Pentru detalii suplimentare: Adina Portaru, tel. +322 899 98 70


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here