Papa Francisc și Patriarhul Kirill reafirmă ca „centru al societății” familia întemeiată pe căsătorie; condamnă avortul și eutanasia

3574

papa francisc si patriarhul kirillParcă e prea frumos ca să fie adevărat: la reuniunea istorică de la Havana, care a avut loc vineri 12 februarie, Papa Francisc I și Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, au semnat o declarație comună care poate mulțumi până și cele mai exigente, pedante, dar raționale, spirite de trăitori creștini.

Spre bucuria noastră, subiectele familiei, al căsătoriei și cel al provocărilor bioetice la adresa demnității umane au fost și ele abordate, ocazie cu care cei doi Episcopi au reafirmat căsătoria (heterosexuală) ca fundament al familiei, dar și valoarea infinită a vieții umane pe care avortul sau eutanasia o curmă.

Este cea mai limpede poziție față de aceste probleme pe care am auzit-o până acum de la Francisc și în același timp una pe care o așteptam de mult.

Și, odată cu aceasta, iluziile pe care și le-a făcut, sub pontificatul Sanctității Sale Francisc, lobby-ul homosexual și avortist ar trebui să înceteze. Nu există nicio „deschidere” a Bisericii Romei nici față de păcatul homosexualității și nici față de păcatul avortului, în ciuda existenței unor grupuri de presiune deloc de neglijat. Și asta dintr-un motiv foarte simplu, dar imposibil de înțeles pentru grupările de agitatori marxiști: învățătura de credință nu poate fi schimbată de nimeni, niciodată, nici măcar de liderii Bisericii înșiși.

Iată fragmentul din DECLARAȚIA COMUNĂ a Papei Francisc și a Patriarhului Kirill al Rusiei:

19. Familia este centrul natural al vieții omenesti si al societății. Suntem preocupați de criza familiei, în multe țări. Ortodocșii și catolicii, care împărtășesc aceeași concepție despre familie, sunt chemați să mărturisească faptul că aceasta este o cale a sfințeniei, manifestând fidelitatea dintre soți în interacțiunea lor reciprocă, deschiderea lor spre procrearea și creșterea propriilor copii, solidaritatea între generații și respectul față de cei mai slabi.

20. Familia se bazează pe căsătorie, un act al iubirii libere și credincioase între un bărbat și o femeie. Iubirea este cea care sigilează unirea lor și îi învață să se accepte unul pe altul ca pe un dar. Căsătoria este o școală a iubirii și fidelitatii. Regretăm că alte forme de conviețuire au fost plasate la același nivel cu această unire, în timp ce conceptul, consacrat prin tradiție biblică, de paternitate și maternitate ca vocație distinctă a bărbatului și a femeii în căsătorie, este expulzat din conștiința publică.

21. Facem apel la toți să respecte dreptul inalienabil la viață. Multor milioane de copii le este refuzat dreptul de a se naște pe lume. Sângele celor nenăscuți strigă către Dumnezeu (cf. Geneza 4,10).

Apariția pretinsei eutanasii, le face pe persoanele în vârstă și pe cele cu handicap sa înceapa să se simtă ca o povară pentru familiile lor și societate în general.
De asemenea, suntem preocupați de dezvoltarea tehnologiei de reproducere biomedicala, intrucat manipularea vieții umane reprezintă un atac asupra fundamentelor existenței umane, create după chipul lui Dumnezeu. Noi credem că este de datoria noastră să amintim imuabilitatea principiilor morale creștine, bazate pe respect pentru demnitatea individului chemat la existență, conform cu planul Creatorului.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here