SUA: Antonin Scalia, judecător al Curții Supreme, a murit la 79 de ani

1558

Reagan-Scalia-Rehnquist-RON-EDMONDS-AP-640x480Antonin Scalia (în stânga fotografiei), cel mai conservator magistrat al Curții Supreme a SUA, a încetat din viață neașteptat, dar din cauze naturale, în noaptea de vineri spre sâmbătă, anunță surse federale americane. Scalia avea 79 de ani.

Numit în 1986 de președintele Ronald Reagan (foto: în centru), Scalia a fost o personalitate de marcă a lumii juridice americane și un permanent adversar al reinterpretării Constituției pe „baze moderne”.

Împreună cu judecătorii Roberts, Thomas şi Alito, a format „minoritatea” de 4 membri ai Curții Supreme contra celor 5 colegi care au decis soarta căsătoriei în America. Pe 26 iunie 2015, imediat după ce Curtea Supremă a abrogat prin decizia Obergefell contra Hodges, cu doar un vot diferență, voința cetățenilor din 31 de state, exprimată prin referendum constituțional, de a limita căsătoria la uniunea între un bărbat și o femeie, Antonin Scalia avertiza că impunerea pe calea activismului judiciar a „căsătoriei între persoane de același sex” este o lovitură dură pentru societatea americană şi democraţie, iar consecinţele vor fi, în mod inevitabil, grave.

Scalia credea că definiția căsătoriei trebuie să fie decisă de cetățeni și nu de curțile de judecată:

„Hotărârea de astăzi afirmă că, pentru cele 320 de milioane de americani, decisivă este o majoritate a celor nouă judecători ai curții supreme. Opinia […] este cea mai amplă extensie de până acum (și cea mai amplă extensie imaginabilă) a pretinsei puteri a Curții de a crea libertăți pe care constituția și amendamentele sale neglijează să le menționeze. Această practică de revizuire constituțională de către un comitet de nouă persoane […] răpește oamenilor cea mai importantă libertate care le-a fost conferită prin Declarația de Independență și câștigată în Revoluția de la 1776: libertatea de a se autoguverna”,

a scris el în opinia separată la Obergefell.

Scalia a fost totodată o voce consistentă în favoarea copiilor nenăscuți, în privința cărora Curtea a decis în 1973 că nu valorează nimic, ca atare avortul trebuie să fie legal oricând pe durata sarcinii.

Liderii mișcării pentru viață își puneau speranța că odată cu retragerea anunțată a jduecătorilor „liberali” (de stânga) Ginsburg și Breyer, Curtea, ale cărei decizii au o autoritate depășind-o chiar și pe cea a președintelui SUA – va înclina într-o direcție conservatoare. Deși retragerea lui Scalia era și de asemenea previzibilă, ea era așteptată în mandatul viitorului președinte, pe care conservatorii americani îl speră favorabil lor.

Frank Pavone, președintele Preoți pentru Viață (Priests for Life), a subliniat pentru Breitbart News aversiunea pe care Scalia o avea față de „activismul judiciar” (crearea de legi și norme juridice prin instanțele de judecată):

„Judecătorul Scalia avea o înțelegere profundă a modului în care Guvernul nostru – și în particular Curtea Supremă – ar trebui să funcțșioneze. El nu dorea ca Curtea să creeze politici publice – indiferent dacă erau unele cu care el să fie de acord sau nu, [ci] A îndemnat oamenii să folosească procesul politic și legislativ pentru a aduce astfel de schimbări.

În zilele ce vor urma, să ne rugăm pentru el, pentru familia sa, și pentru Curte și națiunea pe care el le-a servit atât de bine.”

Troy Newman, președintele Operațiunii Salvarea (Operation Rescue), a spus pentru aceeași sursă:

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

„Odată cu pierderea respectatului judecător Scalia, America se află la o răscruce, va alege ea calea către fascism sau calea către libertate? Suntem la distanță de doar un judecător numit de Obama de o guvernare totalitară. Acum 2 ani, Partidul Republican ne-a promis că, dacă îi vom alege, ei vor opri agenda lui Obama; acum este momentul ca Republicanii fie să strălucească precum o lumină într-o noapte adâncă, fie să se stingă precum o lumânare epuizată.”

Ryan Bomberger de la Radiance Foundation:

„Moartea judecătorului Scalia este o pierdere uriașă pentru familia sa și pentru America. Aderența lui la principiile constituționale solide a fost evidentă în hotărârile sale. Loialitatea lui pasionată față de dreptul la viață, consfințit în Declarația de Independență și în Preambulul Constituției, a ajutat la contestarea injustiției supreme făcute acestei națiuni prin deciziile Roe contra Wade și Doe contra Bolton. Moartea sa este un apel ferm la conservatori, creștini, membri ai mișcării pentru viață – la aceia care prețuiesc domnia legii – să se asigure că viitorul nostru președinte va numi un constituționalist precum a fost Scalia. intelectul, clarviziunea și integritatea sa vor fi incredibil de mult regretate.”

Brian Kemper de la Stand True:

Generația pro-viață a pierdut un adevărat erou și un campion al vieții și dreptății. Atunci când m-am implicat pentru prima dată în mișcarea pentru viață am aflat despre judecătorul Scalia și despre importanța sa în lupta noastră pentru drepturile și demnitatea umană. Inima îmi este grea, dar sunt și încrezător că va fi primit în Ceruri de toți acei copii pe care i-a apărat. Îți vom simți lipsa, domnule judecător Scalia, și nu ne vom opri până ce nu vom vedea sfârșitul holocaustulșui avorturilor.”

Kristan Hawkins, președinta Studenți pentru Viață (Students for Life):

„[dispariția lui Scalia] face alegerile din 2016 încă și mai cruciale. Trebuie să alegem un președinte care pune viața mai întâi, care are un trecut d eluptă pentru copilul nenăscut și care vă definanța cel mai mare comerciant de avorturi al țării, Planned Parenthood. Americanii pro-viață trebuie să voteze, și trebuie să o facă într-un număr record. Alegerile pot însemna cu adevărat diferența între sfârșitul avortului legal în timpul acestei generații sau nu. Milioane de vieți atârnă în balanță.”

Pentru americanii fideli libertăților, legii și Constituției, valorilor pe care s-a clădit America profundă, judecătorul Antonin Scalia a fost omul potrivit la locul potrivit.

Dumnezeu să îl odihnească!


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here