Marea Britanie, pionieră în manipularea genetică a embrionului uman

1789

Prin permisiunea acordată unui grup de cercetători de a efectua modificări ale structurii genetice a embrionului, Marea Britanie își reafirmă rolul de țară în care sunt valabile cele mai joase standarde etice.

Autoritatea de stat pentru Fertilizare și Embriologie Umană a aprobat, în premieră, o licență pentru utilizarea genelor modificate în activitățile de cercetare. Decizia doboară una din ultimele bariere etice ale cercetării. De aici înainte, etica nu va mai fi niciodată un obstacol pentru cercetătorii ambițioși sau pentru industria multi-milionară din spatele acestora.

Cercetătorii, care intenționează să afle ce se întâmplă în primele 7 zile după fertilizare și să descopere posibile cauze pentru avortul spontan, nu au permisiunea să implanteze embrionii utilizați în uterul unor femei. Ministerul britanic de resort vede aceasta ca pe o importantă restricție, pe care noi ne permitem să o „citim” ca pe o obligație a celor în cauză de a ucide o ființă vie de care s-au folosit într-un mod ilicit.

Deși legală doar în una din cele 28 de state ale UE, experimentul demn de Frankenstein va fi eligibil sub controversatul program „Orizont 2020”. Schema acestuia conține o „clauză etică” de care Comisia Europeană, ordonatorul de fonduri, face mare caz dar care de fapt afirmă doar că cercetarea poate fi finanțată dacă nu constituie o infracțiune în țara în care este efectuată…

Reamintim: circa 2 milioane de cetățeni UE au semnat cea mai de succes inițiativă cetățenească europeană (ICE), „Unul dintre Noi” (ONE OF US) pentru a protesta contra finanțării de la fondurile publice ale Uniunii a proiectelor problematice din punct de vedere etic. În ciuda faptului că s-a dovedit cea mai populară ICE, Comisia a decis să o blocheze pe motiv că cercetările vizate promit mult pentru viitoare terapii.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here