O victorie pentru demnitatea umană la Consiliul Europei: Respingerea raportului De Sutter privind maternitatea surogat

1623

O victorie la limită, dar foarte importantă a fost înregistrată, ieri, în lupta contra comercializării corpului uman: un controversat document care promova legalizarea maternității surogat, așa-numitul raport De Sutter Report, a fost respins cu un vot de 16-15 în Comitetul pentru Sănătate și Afaceri Sociale al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Autorul documentului intitulat „Drepturile omului și probleme etice legate de surogație” („Human Rights and ethical issues related to surrogacy”), Petra De Sutter, este un politician belgian socialist, cunoscut ca activist LGBT și transgender (fost bărbat, acum pretinde că este femeie). Surogația este parte a agendei homosexualiste, deoarece este un mod prin care cuplurile unisex pot care pretind că sunt „familii” au acces la achiziționarea de copii care de fapt sunt, biologic, ai altora. Deși pretindea că urmărește doar legalizarea surogației așa-zis non-comerciale, adoptarea controversatului raport urmat de o rezoluție (e adevărat, neobligatorie) ar fi fost un prim pas pe alunecoasa pantă care ar fi dus, în final, la inevitabila legalizare a oricărei forme de surogație în toate circumstanțele – așadar, la un trafic generalizat de ființe umane.

Faptul că acest raport a fost desemnat d-nei/d-lui De Sutter a provocat destulă iritare în rândul celor care monitorizează activitatea APCE, având în vedere că acesta/aceasta, în calitatea sa de șef al departamentului de obstetrică-ginecologie de la Spitalul din Gent, oferă copii născuți prin surogație pe care o denumește „altruistă”, întrucât, se afirmă, mamele acestora nu primesc niciun fel de compensație pentru „serviciu”. Lucru nu doar imposibil de verificat, dar și imposibil în sine, având în vedere amploarea fenomenului surogației și a pieței din care profită deopotrivă medici, clinici și cuplurile beneficiare.

O notă aparte în această nouă bătălie a constituit-o bizara alianță între organizațiile pro-viață conservatoare și feministele radicale. La fel ca și în cazul prostituției, a cărei legalizare a avut efecte atât de dezastruoase pentru demnitatea femeii și pentru ceea ce se presupunea a fi „drepturile” „lucrătoarelor sexuale” (denumirea marxistă a prostituatelor) încât ea a ajuns să fie repudiată chiar de către feministe, surogația a provocat și ea un val de nemulțumire în rândul grupărilor „progresiste” care a împins la o colaborare inedită.

De asemenea merită menționați și salutați membrii Adunării Parlamentare care s-au luptat pentru respingerea raportului, poate în primul rând dl. Valeriu Ghilețchi din Republica Moldova.

Reamintim că Parlamentul European a condamnat deja surogația de două ori, ultima oară chiar în actuala legislatură.

Victoria de ieri, deși importantă, nu va fi suficientă pentru stoparea comercializării atât a corpului femeii cât și a copiilor „procreați” în eprubetă. Ceea ce este necesar de urgență este o convenție internațională care să combată turismul pentru surogație, adică să plaseze sub sancțiuni penale persoanele care procură sau oferă servicii de maternitate surogat, în țară sau în afara țării de domiciliu a beneficiarilor. Doar prin acest principiu de extrateritorialitate o lege contra surogației poate deveni eficientă.

Și suntem siguri că, dacă o astfel de convenție există și funcționează contra traficului de copii și a pornografiei infantile, ea poate exista și atunci când vine vorba de traficul de maternitate.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Dacă doriți să citiți poziția organizației noastre față de raport, o puteți face aici.

Un website în românește dedicat maternității surogat poate fi accesat la www.mama-purtatoare.ro.

Citește și: „Mama purtătoare” dezbătută la Consiliul Europei. Ființele umane, o marfă?

Citește și: „Singura formă acceptabilă de reglementare a surogației este interzicerea completă”. Scrisoare adresată reprezentanților României în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here