Scrisoare deschisă către Melinda Gates, de la o femeie africană

2292

african-womande Obianuju Ekeocha, Culture of Life Africa

[box type=”shadow”]Nigeriană de origine, catolică, lucrează în prezent în Regatul Unit ca cercetătoare în biomedicină. A înființat Culture of Life Africa, o inițiativă dedicată conservării și promovării unei Culturi a Vieții în Africa, prin răspândirea unor informații de calitate, sensibilizare și educație.[/box]

Deoarece am crescut într-un orășel din Africa, știu dintotdeauna că o nouă viață este întâmpinată cu multă voioșie și bucurie. De fapt, în satul nostru avem un cântec special prin care „trâmbițăm” nașterile, și un altul pentru căsătorii.

Prima zi din viața fiecărui bebeluș este sărbătorită de întregul sat prin dans (dans adevărat!), aplauze și cântece – un fel de „Gloria in excelsis Deo”.

Tot ce pot spune cu certitudine este că noi, ca societate, IUBIM și primim copiii cu brațele deschise.

Cu toate provocările și greutățile din Africa, oameni își plâng și își lamentează problemele în mod deschis. Am crescut în acest mediu și am auzit femei (ca și bărbați) plângându-se despre tot felul de lucruri – dar NICIODATĂ nu am auzit o femeie plângându-se de copilul ei (născut sau nenăscut).

Chiar și cu îngrijirea medicală, care este substandard în majoritatea locurilor, femeile sunt curajoase în sarcină. Iar odată ce bebelușul sosește, ele își împlinesc cu grație și eroism instinctul matern.

M-am pregătit profesional și am lucrat timp de aproape cinci ani în domeniul medical din Africa, și totuși nu am auzit niciodată termenul clinic „depresie postpartum” decât atunci când am venit să locuiesc în Europa. Nu l-am auzit niciodată deoarece niciodată nu l-am trăit sau nu l-am văzut, chiar și cu rata relativ mare a natalității din jurul meu. (Estimez că am avut cel puțin o membră a familiei sau o prietenă apropiată care au născut în fiecare lună. Așadar, în viața mea am văzut cel puțin 12 copii născuți în fiecare an.)

Pe fondul tuturor nenorocirilor și greutăților cu care se confruntă africanii, pe fondul tuturor instabilităților socioeconomice și politice, copiii noștri sunt întotdeauna un simbol ferm al speranței, o promisiune a vieții, un motiv de a lupta pentru moștenirea unui viitor luminos.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Așadar, în urmă cu câteva săptămâni, am descoperit din întâmplare planul și promisiunea Melindei Gates de a planta semințele „moștenirii” ei în 69 dintre cele mai sărace țări ale lumii (majoritatea, din Africa Subsahariană).

Ea a jurat să strângă contribuții de aproape 5 miliarde USD pentru a se asigura că femeia africană este mai puțin fertilă, mai puțin împovărată și, spune ea, mai „eliberată”. Cu averea sa incredibilă, ea dorește să înlocuiască moștenirea femeii africane – copilul ei – cu moștenirea „sexului fără copii”.

Multe dintre cele 69 de state vizate sunt țări catolice, cu milioane de femei catolice aflate la vârstă fertilă. Aceste femei catolice au fost, pe bună dreptate, învățate de către Biserică că medicamentele și dispozitivele contraceptive sunt inerent dezbinătoare.

Spre deosebire de ceea ce vedem în lumea occidentală dezvoltată, există de fapt o conformare foarte mare cu enciclica „Humanae Vitae” a Papei Paul al VI-lea. Căci aceste femei africane, cu toată smerenia, au auzit, au înțeles și au acceptat prețioasele cuvinte ale acestui papă profetic. Este ironic că oamenii cu un nivel de educație mult mai redus au putut înțelege clar ceea ce femeia obișnuită din clasa privilegiată, cititoare de Vogue și Cosmo, a refuzat să înțeleagă. Cred că spiritul umil face toată diferența.

Deoarece majoritatea femeilor africane sunt practicante religios și aderă la o credință (în principal creștină sau, în unele cazuri, musulmană), există un foarte mare respect pentru sex în societate, în special în rândul femeilor. Sexul este sacru și privat.

Din momentul în care aceste cantități uriașe de medicamente și dispozitive contraceptive vor fi injectate în rădăcinile societății noastre, acestea vor începe fără îndoială să erodeze și să otrăvească etica moravurilor sexuale țesute în fibra societății noastre prin credință, la fel cu erodarea care s-a abătut asupra lumii occidentale după conferința de la Lambeth din 1930! Dintr-o lovitură, credincioșii au putut fi desprinși de credința pe care o mărturiseau.

Atât personalul sanitar care distribuie „cadoul” moștenirii Melindei, cât și femeile puse în lanțuri și cătușe de acest „cadou”, ar fi separate de credințele lor religioase. Acestea ar fi puse în poziția precară de a-și sfida credința – totul, în numele „sexului sigur”.

Se vede imediat că disponibilitatea nelimitată și facilă a anticoncepționalelor în Africa va duce în mod sigur la creșterea infidelității și a promiscuității sexuale, căci sexul este prezentat de acest proiect, cu costuri de milioane de dolari, ca o plăcere recreativă, care poate, de fapt, să vină fără obligații – sau copii – la pachet. Gândiți-vă la răspândirea exponențială a HIV și a altor boli cu transmitere sexuală, pe măsură ce bărbații și femeile care au acces deplin la contraceptive își iau mai mulți parteneri simultan.

Și desigur, este inevitabil să existe inconsecvențe și rateuri în utilizarea acestor medicamente și dispozitive, deci pot rezulta complicații pentru sănătate, una dintre acestea fiind avortul neintenționat. Adăugați și alte riscuri de sănătate, cum sunt cancerul, formarea de cheaguri de sânge etc. Dacă Europa și America au sisteme sanitare bine puse la punct, o femeie din Africa cu un cheag indus de contraceptive nu are acces la 112 sau la un serviciu de ambulanță sau paramedici. Nu, ea moare.

Și cum rămâne cu eliminarea deșeurilor medicale? În ciuda sistemului avansat de eliminare a deșeurilor din țările dezvoltate, aflăm că fauna acvatică din Vest este totuși afectată negativ de medicamentele din sistem. În Africa, puteți fi siguri că, atât în marile orașe, cât și în satele rurale mai mici, sistemul de canalizare constituie o reală problemă. Așadar, pe măsură ce medicamentele, steriletele și prezervativele în valoare de 4,6 miliarde USD sunt utilizate, acestea vor trebui eliminate în siguranță. Poate cineva, vă rog, să ne arate cum și când se va întâmpla acest lucru? Pe terenurile fermelor noastre, de unde provine hrana pe care o mâncăm? În râurile și pâraiele din care provine apa noastră potabilă?

Văd cum acești 4,6 miliarde USD cumpără mizeria noastră. Văd cum ne cumpără soți infideli. Văd cum ne cumpără străzi lipsite de gălăgia nevinovată a copiilor. Văd cum ne cumpără boli și moarte înainte de vreme. Văd cum ne cumpără pensionarea fără îngrijirea tandră și iubitoare a copiilor noștri.

Te rog, Melinda, ascultă strigătul din inimă al unei femei africane și îndură-te să îți canalizezi fondurile către ceea ce avem nevoie CU ADEVĂRAT.

Avem nevoie de:

Sisteme sanitare de calitate (în special de îngrijire prenatală, neonatală și pediatrică)

Bineînțeles, decesele mamelor postpartum și ale nou-născuților sunt la o rată alarmant de mare în multe țări din Africa Subsahariană. Aceasta, pe seama insuficienței personalului, a echipamentelor și a sistemelor medicale specializate. Femeile nu mor din cauză că au „prea mulți” copii, ci din cauză că nu primesc nici măcar o minimă îngrijire după naștere. O complicație la naștere sau în timpul travaliului poate foarte ușor să fie fatală, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Pentru a combate această problemă, trebuie construite centre de maternitate noi, bine echipate și beneficiind de personal adecvat, în zone ușor accesibile comunităților cele mai sărace. Iar dacă Melinda Gates chiar insistă să reducă populația, poate să plaseze strategic instructori cu bună pregătire în metodele naturale de planificare familială (Natural Family Planning, NFP) în instituțiile sanitare ale acestor femei. Cel puțin, atunci ar exista o abordare naturală și holistă.

Programe alimentare pentru copiii mici

Această măsură ar servi unui scop binar, dacă ar fi încorporată în programe pentru grădinițe oferite în mod gratuit sau cu subsidii considerabile. Ar hrăni acești copii, care sunt atât de vulnerabili la malnutriție, și le-ar întări creșterea, și ar servi de asemenea la încurajarea părinților să îi aducă pe micuții cu vârste de 3-4 ani la grădiniță. În foarte multe părți din Africa, copiilor le este negată educația preșcolară, întrucât aceasta este costisitoare și considerată un lux rezervat clasei bogate și celei de mijloc.

În consecință, copiii ratează primii câțiva ani esențiali, în care se învață ușor noțiuni elementare de matematică și de citire. Până la momentul în care sunt considerați „pregătiți” pentru școală, la 7-8 ani, aceștia au mari dificultăți în educație. Mulți nu recuperează niciodată complet și, astfel, abandonează școala în decurs de 6-7 ani. Din acel moment, multe fete tinere sunt măritate, soții de la mijlocul anilor adolescenței sau spre sfârșitul ei, care, din păcate, ajung destinatarele perfecte ale îngrijirii contraceptive cuprinzătoare promovate de Melinda Gates!

Bune oportunități de a urma studii superioare

Nu sunt necesare doar noi clădiri pentru instituții de învățământ sau manuale noi, ci programe de învățământ atent concepute și funcționale – burse, stagii de practică la niveluri mai înalte etc. În ciuda problemelor și obstacolelor din calea educației primare și secundare, un număr semnificativ de tinere fete sunt admise în universități, școli politehnice sau colegii.

Problema, însă, este aceea că majoritatea școlilor și resurselor sunt substandard și perimate. Astfel, calitatea învățământului superior este joasă și nu se poate compara cu cea din țările mai privilegiate. Chiar dacă profesorii depun toate eforturile și studenții își dau silința, sistemul este inadecvat și va produce întotdeauna absolvenți dezavantajați, care nu au o încredere suficientă pentru a face față omologilor lor, care au studiat în alte părți ale lumii.

Programe pentru castitate

Astfel de programe în școlile secundare, universități și biserici ar crea un sistem de sprijin solid, care ar forma, informa și asigura tinerele fete și femei că dragostea adevărată este cea sănătoasă și sfântă. Multe fete africane nu mai sunt sigure cu privire la etica lor sexuală, „grație” influenței larg răspândite a mass-mediei, filmelor și revistelor occidentale.

Trebuie acordat mai mult sprijin programelor care încurajează abstinența înainte de căsătorie și fidelitatea în cadrul căsătoriei. Această abordare ar face mult pentru combaterea răspândirii HIV și a altor BTS pe continentul african. Și în mod sigur, ar genera căsnicii mai fericite!

Sprijin pentru oportunitățile de înființare de microîntreprinderi de către femei

Femeia africană obișnuită este incredibil de fericită, muncitoare și rezistentă. Orice sprijin, atât economic, cât și de formare profesională, ar fi, probabil, folosit într-un mod bun și înțelept.

Fortify a înființat deja ONG-uri destinate protejării femeilor de traficul sexual, prostituție, mariajele forțate, munca infantilă, violența domestică, infracțiunile sexuale etc.

Multe dintre aceste ONG-uri nu au prea mare succes, fiindcă nu sunt bine finanțate. Deși majoritatea acestora au bune intenții, le lipsește contribuția profesională a psihologilor, logisticienilor sau personalului medical, necesară pentru abordarea diverselor probleme.

4,6 miliarde USD pot, într-adevăr, să fie moștenirea noastră pentru Africa și alte părți sărace ale lumii. Dar să fie o moștenire care generează viață, dragoste și veselie în lumea nevoiașă.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.