Propunerea legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției, înregistrată la Senat

2008

O premieră istorică la nivel național și european: 3 milioane de cetățeni români au semnat pentru modificarea Constituției, astfel încât aceasta să protejeze familia. Propunerea legislativă de revizuire a Constituției a fost depusă la Senat luni, 23 mai 2016.

  • Coaliția pentru Familie, o structură civică formată din zeci de asociații ce promovează valorile familiei, a înregistrat astăzi la Senatul României o propunere legislativă de revizuire a Constituției, astfel încât aceasta să protejeze explicit familia și drepturile părinților.
  • Formularea propusă pentru articolul 48, aliniatul 1 din Constituție este următoarea: Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
  • Proiectul legislativ este însoțit de circa 3 milioane de semnături de susținere, colectate de pe întreg teritoriul țării.
  • Este pentru prima data în istoria României când un număr atât de mare de cetățeni aderă la o inițiativă în vederea organizării unui referendum pentru modificarea Constituției.
  • Comitetul de Iniţiativă este format din 16 membri, oameni de cultură, antreprenori, jurnaliști, medici din principalele culte din România: creștini ortodocși, catolici, greco-catolici, baptiști și penticostali.

Ce urmează:

  • Curtea Constituțională urmează să avizeze în termen de 60 de zile inițiativa.
  • Parlamentul va dezbate în ambele camere proiectul de lege, pentru a cărui adoptare este necesară majoritatea calificată (2/3 din totalul membrilor).
  • Pentru revizuirea Constituției este necesar un referendum național. Inițiatorii propun ca referendumul să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare din toamnă.

Într-o inițiativă fără precedent, coordonată de 16 oameni de cultură, jurnaliști, medici și antreprenori, 3 milioane de cetățeni români au semnat pentru a solicita modificarea articolului 48 aliniatul 1 din Constituție, astfel încât familia să fie întemeiată prin „căsătoria dintre un bărbat și o femeie”, și nu „dintre soți”, ca până acum. Mai mult, noua formulare a articolului vine să întărească dreptul părinților de a-și educa și crește copiii conform propriilor valori.

Semnăturile de susținere, colectate în număr de circa 6 ori mai mare decât cerințele minime ale legii, au fost validate de primăriile localităților de domiciliu ale semnatarilor și vor fi depuse luni la Senatul României. Curtea Constituțională trebuie să ofere un răspuns în termen de 60 de zile, după care proiectul de lege propus va intra în dezbaterea Parlamentului. Inițiatorii doresc organizarea referendumului național pentru modificarea Constituției chiar în toamna acestui an, odată cu alegerile parlamentare.

Semnăturile au fost strânse cu ajutorul a peste 80.000 de voluntari din toate confesiunile creștine, din mediul urban și rural, de diverse profesii și situații sociale.

Misiunea Coaliției pentru Familie este una pe termen lung. Ea continuă, simultan cu proiectul constituțional, prin propunerea unui set de politici publice destinate consolidării familiei, redresării natalității și reducerii dependenței familiei de stat. Aceste propuneri vor face obiectul unor negocieri cu partidele și candidații la alegerile din toamnă, în vederea implementării lor în viitoarea legislatură.

Coaliția pentru Familie este activă de câțiva ani  în dezbaterile societății civile din țara noastră, fiind prezentă cu puncte de vedere la consultările din Parlament cu privire la familie.

Și la nivelul Uniunii Europene a fost demarată o inițiativă cetățenească europeană „Mama, tata și copiii” cu scopul de a proteja familia în înțelesul său tradițional: soții (femeie și bărbat) și copiii acestora. În ultimii 3 ani, în Europa au avut loc cinci referendumuri privind familia în Croația, Slovenia, Slovacia, Irlanda și Armenia.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

(Video&foto – Pro Docens Media, www.prodocensmedia.ro)

Despre Coaliția pentru Familie

Coaliția pentru Familie este o inițiativă civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid și neafiliată confesional, deschisă celor care împărtășesc valorile familiei. Din coaliție fac parte: Asociația „Părinți pentru Ora de Religie”, Asociația „Alianța Familiilor din România”, Asociația Familiilor Catolice din România „Vladimir Ghika”, Asociația PRO VITA – filiala București, Asociația Provita Media (București), Asociația „Familia Tradițională” (Iași), Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Darul Sunetului” (București), Asociația pentru Sănătate Mintală a Copilului „Sf. Serafim de Sarov” (București), Asociația Down Art Therapy (Tg-Jiu),

Asociația ProVita, filiala Gorj (Tg-Jiu), Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, Asociația pentru Revigorarea Tradiției – ART (București), Asociația Christiana (București), Asociația Părinților pentru o Educație Sănătoasă (București), Asociația Dascălilor din România, Asociația „Înțelege Autismul” (Arad), Asociația „Civic Media”, Asociaţia Ieromonah Arsenie Boca (Arad), Fundația Sfinții Martiri Brâncoveni (Constanța), Asociația „Tineretul Ortodox Român” (fil. Bucecea – Botoșani), Asociația „Rost”, Asociația „Lăcașuri Ortodoxe”®, Asociația Părinților Isteți, etc.

Preluare de a www.coalitiapentrufamilie.ro


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here