San Marino și apărarea vieții nenăscute: o responsabilitate a tuturor

1543

monte-titano-san-marinoMinuscula republică San Marino, situată în nordul Italiei, nu permite avortul.

În statul cu 33.000 de cetățeni există un sistem de inițiativă cetățenească numit „instanțele de la Arengo” (după numele adunării care a condus San Marino din secolul V până în anul 1243, perioadă în care republica nu a avut șef de stat) care poate propune celor 60 de membri ai legislativului proiecte de lege.

Câteva astfel de propuneri, privind legalizarea avortului pentru diferite motive – nu și „la cerere” -, au fost remise luna aceasta și urmează să fie analizate de autorități. Din punct de vedere practic, o astfel de lege ar fi practic inutilă – statul sanmarinez e atât de mic încât orice femeie doritoare poate merge la câțiva km distanță în Italia pentru procedură. Așa cum ne-a obișnuit însă, lobby-ul avortului e deranjat de orice lege care protejează viața și ca atare e dispus să facă demonstrație de forță chiar și în acest caz.

Alți cetățeni, care însă se opun legiferării avortului, reacționează și ei. Mai jos vă oferim traducerea după originalul italian a unui anunț de mobilizare.

Asociațiile și Agregaţiile laice ale Diocezei din San Marino-Montefeltro vor să ofere o contribuţie dezbaterii publice cu privire la valoarea vieții. Cu această ocazie vor fi prezentate, în atenția legislatorilor Republicii San Marino, cinci petiţii la Arengo în care se cere introducerea avortului, în situații particulare, în legislația sanmarineză.

Sperăm ca în țară să se deschidă un dialog pe tema apărării vieții  copilului si a mamei, dar și a bolnavului și bătrânului, deci a vieții de la concepere până la sfârșitul acesteia. Un dialog sincer, bazat pe rațiune ci nu în baza pozițiilor ideologice. O discuție ce poate avea loc doar dacă ai argumente autentice, oferind celuilalt ce-i mai bun din tine.

San Marino are puternic înrădăcinate în propria tradiție și identitate națională apărarea libertății, întâmpinarea persoanelor și tutela integrității acestora, mai ales a acelora care trăiesc în situații dificile.

Astăzi, în San Marino ni se da ocazia de a arăta lumii întregi această particularitate: cine are mai mare nevoie de a fi primit și de protecție decât o mamă cu un copil în pântec? într-o lume în care majoritatea statelor a îmbrățișat o cultură individualistă și în care o parte nu respectă viața, micuța noastră țară  are o responsabilitate universală și poate deveni o lumina de speranță, o țară în care se afirmă o răspândită cultură a vieții, întemeiată, mai întâi de toate, pe rațiune.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Pe lângă afirmarea demnității a celui conceput și a neacceptării practicii avortului, vrem să împărtășim argumentele cu care din punct de vedere rațional suntem în dezacord în ceea ce privește formularea și conținutul instanţelor de la Arengo, întrucât nu țin cont in mod adecvat de demnitatea femeii și de rolul familiei în societatea civilă.

În același timp dovedim că în situațiile fragile în care pot fi mamele cu un fiu în pântec, există deja, sau pot fi găsite soluții alternative adecvate pentru a înfrunta diversele problematici respectând viața amândurora. Acest lucru comportă suportul unei legislații adecvate  și prezența unei comunități la dispoziția celui care se află în situații problematice, ajutând nou născutul, mama și familia, chiar prin sinergia dintre public și lumea voluntariatului.

Asociațiile și Agregațiile laice catolice își propun să-și facă datoria în acest proiect, oferind idei și disponibilitatea unei colaborări și unei confruntări fructuoase pentru toți.

Cu acest spirit, Agregațiile și Asociațiile laice diocezane au predispus o broșură cu propriile gânduri în privința vieții ce vor fi la centrul conferinței publice care va avea loc vineri 16 septembrie la orele 21:00 în incinta sălii Montelupo din Domagnano, cu titlul: Unul dintre noi: pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă – Gânduri și mărturii în privința tutelării si promovării vieții și a maternității în Republica San Marino.

Cu această ocazie, Asociațiile și Agregațiile laice vor pune în circulație semnarea a două cereri de la Arengo, orientate spre reafirmarea demnității vieții încă de la concepere și în care se cere o mai mare implicare ale asociațiilor cu publicul pentru susținerea și tutelarea vieții în fiecare fază a acesteia.

Agregațiile și Asociațiile laice sunt încă de acum disponibile pentru confruntare cu orice altă agregație a societății civile care simte responsabilitatea  de a împărtăși proiectul de a elimina di țara noastră orice cauză posibilă ce poate induce într-o mamă gândul unei decizii dramatice cum este cea a avortului.

Asociațiile şi Agregaţiile laice ale Diocezei din San Marino


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here