„Este necesar pentru creștini să iasă din spirala tăcerii.” Interviu cu vice-președintele Asociației Familiilor Catolice din România pentru „La Croce” (Italia)

1284

de Giuseppe Brienza, La Croce, 26 octombrie 2016 (traducere după originalul italian)

cornel_2La 1 Noiembrie se va transmite pe Radio Maria, ca în fiecare marți a lunii, emisiunea “împotriva falselor mituri ale progresului” (la orele 21.00 [22.00 ora României, n.tr.]). Oaspeți ai emisiunii dedicată “Familiei și familiilor?”, vor fi președintele național al [Mișcării] Poporul Familiei și director al ziarului, Mario Adinolfi, și [vice-]președintele Asociației Familiilor Catolice române, Cornel Bărbuț (foto). Într-o țară precum România, unde există 18 religii, inclusiv cea islamică, grație asociației reprezentată de Barbut și a altora ce aparțin diferitelor biserici și credințe creștine implicate în domeniul familiei și în apărarea copilăriei, toate aparținând “Coaliției pentru Familie”, s-a reușit recent să se adune peste trei milioane de semnături, ce corespund la circa 15% din populație [cu drept de vot, n.tr.], în favoarea unei propuneri ce are ca scop definirea căsătoriei precum “uniunea excluzivă dintre bărbat și femeie”.

În exclusivitate pentru “La Croce quotidiano”, i-am adresat câteva întrebări lui Cornel Bărbuț.

– Care sunt propunerile dumneavoastră în ceea ce privește “Coaliția pentru Familie”?

– Pe lângă propunerea pentru modificarea articolului 48 al Constituției României, pentru înlocuirea actualei formule care definește căsătoria drept o “uniune liberă între doi soți” cu una precisă cum ar fi “uniunea liberă între bărbat și femeie”, am propus în calitate de “coaliție pentru familie” 50 de măsuri de politică economico-socială pentru susținerea familiei în România. Toate acestea pentru a demonstra că nu suntem indiferenți, ci luptăm pentru familie, căsătorie și pentru toți copiii noștri.

– În luna august, Parlamentul din București a introdus noutăți în legea națională cu privire la adopții. S-a redus în mod considerabil timpul alocat procedurii de adopție a copiilor români din partea cuplurilor care locuiesc în străinătate. În baza actualului ordin din România, este exclus Uniunilor civile homosexuale posibilitatea de a face cerere de adopție?

– În acest moment în România nu există nici un fel de recunoaștere legală ale uniunilor civile cum este în schimb în Italia.  Prin urmare nu sunt încă permise în România cereri sau adopții din partea cuplurilor homosexuale.

– Ce părere aveți despre recenta petiție populară europeană “Mama, Tata & Copiii” (“Mum, Dad & Kids”), ce a fost prezentată oficial la Comisia europeană din 9 decembrie, anul trecut, de către 7 țări din UE pentru a obține un regulament comunitar care să definească odată pentru totdeauna semnificația căsătoriei precum uniune excluzivă între bărbat și femeie? 

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

– Cred că este o inițiativă pozitivă, deși ar putea fi îmbunătățită în conținuturi și modalități.

– Cultura și identitatea europeană tind să se schimbe din cauza unui bombardament mediatic și politic ce alterează un comportament pe care popoarele din vechiul continent l-au avut dintotdeauna către familie, viață, copii. În acest proces care este responsabilitatea marilor organizații internaționale?

– Nu îmi este clar la care organizații internaționale vă referiți. Totuși cred că avem nevoie de organizații internaționale care să protejeze într-adevăr familia. De aceea a fost înființată “Federația Europeană A Asociațiilor de Familii Catolice” (“Federation of Catholic Families Associations of Europe”, FAFCE) cu sediul la Bruxelles și care deține un statut de ONG consultativă în parlamentul European obținut prin “Conferința Organizațiilor Internaționale non Guvernamentale” (OING).

– O întrebare relativă la actualitatea politică română: care este cea mai mare amenințare pentru tutelarea drepturilor fundamentale și pentru salvgardarea demnității omului, de la concepere și până la moartea naturală?

– Amenințarea cea mai mare o reprezintă suprimarea dreptului fundamental la viața copilului începând de la concepere. În România, au fost uciși, prin avort, peste 18 milioane de copii în ultimii 30 de ani, circa actuala populație a României.

– Există la dumneavoastră în țară tentative din partea grupurilor de presiune LGBT sau a acelora ce aparțin ideologiei gender, de a intra cu publicații sau cursuri în școli sau grădinițe?

– Presiunea cea mai mare este susținută de grupurile LGBT, a început în 2003, dar s-a accentuat considerabil în ultimii trei ani, pentru a introduce educația sexuală în școli.

– Mulți cred că binomul “Uniune europeană/drepturi ale omului”, mai ales în privința “principiilor non negociabile” (viață, familie, educație) ar trebui descompus, dumneavoastră ce părere aveți?

– Grupurile LGBT chiar aici au câștigat bătălia în ultimii 10 ani: teritoriul drepturilor și cel legislativ. Au introdus noi drepturi și au schimbat limbajul. Este necesar pentru creștini să iasă din “spirala tăcerii”, așa cum o definește europarlamentarul slovac Anna Zaborska, pentru a recâștiga importanța de a participa în calitate de creștin la viața politică în Europa și în societatea contemporană.

– Ce putem spune despre consecințele psihologice, politice, culturale și sociale, de pasaj, așa cum a denunțat Ioan Paul al-II-lea referindu-se la avort, “de la delict la drept”? În România s-a reușit în această operațiune?

– Reprezintă cel mai mare genocid din Europa. Astfel am răspuns la întrebare. Avortul în România este cea mai mare crimă împotriva umanității. Iarna demografică se apropie cu pași mari, iar țara mea, după stimele Institutului Național de Statistică, va avea doar 15 milioane de locuitori, dintre care 6 milioane vor fi Rom, adică circa 50 la sută di populația actuală. Este trist faptul că politicienii tratează des acest argument, dar nu înțeleg situația reală, continuând să neglijeze măsuri radicale pentru apărarea familiei și pentru dezvoltarea natalității. Pe un plan aparent diferit, România se luptă însă cu mare forță și determinare împotriva corupției, ce nu este altceva decât imaginea reflectată de atitudinea poporului în ceea ce privește viața și viitorul omului.

Cornel Bărbuț are 46 de ani, este căsătorit și are un copil. Locuiește la București cu soția sa care este de confesiune ortodoxă. Licențiat în Electronică și Telecomunicații la Facultatea din Iași (România), succesiv s-a specializat în optică și optometrie, lucrând în diferite firme de faimă internaționale în domeniul fibrelor optice (România, Nigeria, Thailanda etc). Este activ în voluntariat de mulți ani, din 2010 este vice-președintele Asociației Familiilor Catolice “Vladimir Ghika” (www.familiacatolica.ro), fondată în 2008 cu scopul de a promova valorile creștine pentru viață, politică și societate. Din 2010 este trezorier al FAFCE (Federation of Catholic Families Association of Europe), cu sediul la Bruxelles și președinte al Asociației Internaționale a Familiilor (International Family Association) „Art for Help” (www.artforhelp.org). În 2015 a fost, la Radio Maria România, gazda emisiunii pentru familii „Familia pe unde”.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here