VIDEO Despre statutul familiei și al căsătoriei în legislația europeană (TVR)

3257

Reportaj TVR despre activitatea organizației juridice ADF International, unul dintre susținătorii Coaliției pentru Familie din România în proiectul de revizuire a Constituției României pentru ocrotirea familiei și a căsătoriei (vezi aici Memoriul remis de ADF Curții Constituționale).

ADF International apără dreptul oamenilor de a-și exprima și de a-și manifesta liber credința religioasă. ADF International are statut consultativ la Organizația Națiunilor Unite, acreditare la Parlamentul European, la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa. ADF International a intervenit și a consiliat în mai mult de 80 de litigii în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și a altor curți de justiție internaționale.

Partea I: Statutul familiei și al căsătoriei în legislația europeană

Invitați:

  • dr. Adina Portaru, avocat ADF International,
  • Sophia Kuby, Director de Advocacy pentru Uniunea Europeană la ADF International (Bruxelles)
  • Andreas Thonhauser, Director de Comunicare ADF International (Viena).

Emisiune TVR/ Universul Credinței/ 30 octombrie 2016
Redactor: Rafael Udriște

Transcriptul

dr. Adina Portaru, avocat ADF International: Familia este unitatea de bază a societăţii care are dreptul de fi protejată de societate şi de stat. Ceea ce vedem noi în Europa este o tensiune din ce în ce mai crescândă între valorile tradiţionale ale căsătoriei şi un efort de a redefini căsătoria în multe părţi ale Europei. Acest lucru dă naştere la tensiuni, în special dacă ne uităm la jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, la ceea ce se întâmplă în spaţiile naţionale.

Sophia Kuby, Director de Advocacy – ADF International (Bruxelles): În ceea ce privește căsătoria observăm o dezbatere despre aceasta peste tot, în special în întregul Occident. Miza aici este să înțelegem mai întâi despre ce vorbim. Discutăm despre faptul că avem căsătorie și acum doar vrem să extindem acest drept și la oamenii care nu au acces la căsătorie și acesta este modul în care este prezentată în dezbaterea publică. Cred că vorbim despre altceva și avem nevoie să vorbim despre altceva. Nu este o extindere a unui drept, este un efort de a păstra o uniune între un bărbat și femeie, între soț și soție, între mamă și tată. Aceasta este cea mai bună și mai mică unitate de grup pentru o societate.

Adina Portaru:
ADF International a susţinut şi susţine că bărbaţii şi femeile aduc lucruri distincte în căsătorie şi astfel încurajează şi recomandă ferm statelor membre să protejeze unitatea aceasta naturală a căsătoriei. Am avut o intervenţie şi la Curtea Constituţională a României şi în acest sens am recomandat ferm României să protejeze în Constituţia sa căsătoria ca uniune între un bărbat şi o femeier, restatuând acest adevăr: faptul că bărbaţii şi femeile aduc lucruri distincte şi de neînlocuit în cadrul căsătoriei.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Sophia Kuby: Din diverse motive oamenii nu pot forma această uniune. Nu putem spune că le interzicem oamenilor să se iubească, că le interzicem oamenilor să își formalizeze iubirea.

Adina Portaru: Legile privind căsătoria nu au fost niciodată un instrument de a reglementa viaţa amoroasă a cetăţenilor. Şi de fapt cred că nimeni nu consideră că oricine se poate căsători cu oricine. În legi există deja limitări ale dreptului de a te căsători care trec dincolo de orientarea sexuală, de sexul partenerilor. De exemplu, nu te poţi căsători cu un minor, chiar dacă îl iubeşti. Nu poţi să te căsătoreşti în acelaşi timp cu mai multe persoane, chiar dacă spui că le iubeşti. Nu poţi să te căsătoreşti cu o rudă foarte apropiată, astfel că vedem că deja legea impune anumite reguli în cadrul cărora căsătoria să se poată desfăşura.

Sophia Kuby: Dacă redefinim căsătoria, spunem că aceasta nu mai reprezintă acea uniune unică care durează o viață, dintre un bărbat și o femeie, soț și soție, mamă și tată, dar este o uniune între doi oameni care se iubesc. Și apoi de ce doi? De ce nu trei, de ce nu patru? De ce nu o casă întreagă? Deci cred că atunci când vorbim despre căsătorie trebuie să înțelegem că este în joc ceva esențial. Nu este vorba doar despre o ușoară extindere a legii, este o redefinire totală de la un concept la altul și trebuie să ne punem întrebarea cum apare această stare. Este datoria guvernului să formalizeze iubirea dintre oameni?

Andreas Thonhauser, Director de Comunicare ADF International: La ADF International ne pasă cu adevărat de căsătorie și familie și în principal deoarece credem în conceptul creștin de ființă umană. Și totodată, iar asta este probabil o părere foarte personală, pe care o împărtășesc cu membrii organizației noastre, nouă chiar ne pasă de copii. Eu însumi am patru copii care sunt încă foarte mici, dar dorința și speranța mea arzătoare este că ei au dreptul să trăiască într-o Europă liberă, care păstrează valorile drepturilor umane, valorile vieții, ale dreptului la o familie, ale dreptului copiilor de a avea o mamă și un tată. De aceea noi credem totodată că trebuie să pledăm pentru un concept al familiei care să implice copiii, cu mamă și tată.

Adina Portaru: Nu. Nu există nicio obilgaţie de redefinire a căsătoriei. S-a tot vehiculat în presă, prin diverse voci, din diverse părţi că acestă întărire a căsătoriei în Constituţia României ar încălca principiul nediscriminării, dreptul la viaţă privată. Acest lucru chiar nu este adevărat. Dacă ne uităm la Cauzele de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului – precum Schalk si Kopf vs Austria – acolo Curtea a spus foarte clar că statele membre pot să restrângă, să limiteze definirea căsătoriei la persoanele de sex opus. Ele au această marjă de apreciere să facă acest lucru şi astfel nu putem să vorbim despre o încălcare a drepturilor fundamentale.

Sophia Kuby: Vedeți, în special în situații când sunt întrebați oamenii printr-un referendum „Ce vreți?”, „Vreți să păstrați această uniune?”, „Credeți că acesta este cel mai bun lucru pe care ar trebui să îl păstrați pentru societate?”, „Acesta este idealul pe care trebuie să îl apărăm?”sau „Vreți să îl redefinim și să punem efectiv capăt la ceea ce căsătoria a însemnat secole și să creăm ceva complet diferit?” Când dăm cuvântul oamenilor pentru a-și exprima opinia prin referendum, în fiecare exemplu, cu excepția Irlandei, și în toate celelate exemple, marea majoritate a oamenilor spun că vor să își păstreze căsătoria. Este interesant, acest lucru nu este atât de vizibil în dezbaterea publică, dar aceasta înseamnă că sunt foarte mulți oameni care înțeleg cu adevărat ce este în joc.

Adina Portaru: Legislaţia europeană este foarte clară în acest domeniu şi anume statele membre sunt libere să legifereze, să definească căsătoria în spaţiul lor naţional. Dacă ne uităm de exemplu la cauzele de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului există nenumărate dăţi în care aceste Curţi supranaţionale au spus că statele au aşa numita marjă de apreciere, de suveranitate naţională, de a defini căsătoria. De aceea poate şi vedem tendinţe diferite la nivelul statelor membre, unele state care întăresc căsătoria tradiţională (deşi până la urmă nici nu trebuie să o numim astfel), căsătoria ca unitate de bază pe când alte state o redefinesc. Există o libertate în acest sens şi cred că trebuie să fim foarte fermi şi foarte precişi când afirmăm că nu există nicio obligaţie la nivelul Uniunii Europene ca statele membre să redefinească căsătoria.

Sophia Kuby: În România avem aceeași întrebare acum pe care ne-o punem, prin urmare, dorința mea este ca România să aibă o dezbatere sinceră despre ceea ce este în joc în această privință. Când negăm deliberat un copil, o mamă și un tată, aceasta este ceea ce facem când redefinim căsătoria. Spunem că un copil crește la fel de bine fără mamă, fără tată, înlocuim mama cu un alt bărbat, înlocuim tatăl cu o altă femeie și aceasta este exact același lucru pentru copil. Dar noi știm că un copil crește cel mai bine cu mama și tatăl său. România trebuie să aibă această dezbatere, renunțăm cu adevărat la mediul ideal unde ar trebui să crească un copil? Stim că există eșecuri familiale, ale căsătoriei, despărțiri în familie, aceasta este tragic, dar ar trebui să mergem dint-un eșec în altul și să spunem, ok, acum instituționalizăm eșecul? În fond instituționalizăm destrămarea familiei și spunem că de fapt nu este atât de important pentru copii. Prin urmare, România are nevoie să poarte această discuție și sperăm că România va avea o dezbatere sinceră, și nu una din motive care nu sunt legate de aceasta. Nu este vorba de formalizarea iubirii și nici despre excluderea oamenilor de la drepturile lor, ci despre păstrarea căsătoriei, care este unitatea fundamentală pentru o societate bună și sănătoasă.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here