Profesor universitar canadian consideră ideologia de gen o formă de „totalitarism”

3285
Prof. Jordan Peterson
Prof. Jordan Peterson

Un profesor de psihologie de la Universitatea din Toronto avertizează că noua ideologie de gen este „absurdă, periculoasă, totalitară și fără bază științifică” și crede că exprimarea unei atari păreri l-ar putea costa chiar libertatea.

Dr. Jordan B. Peterson, expert în psihologia religiei și autorul cărții „Hărți ale înțelesului: Arhitectura credinței”, a folosit platforma video YouTube pentru a contesta promovarea, de către guvernul federal liberal, Comisia pentru Drepturile Omului din Ontario (OHRC) și departamentul de resurse umane al universității pentru care lucrează, a ceea ce el numește „o ideologie marxistă”: a identității și exprimării de gen.

Profesor împotriva corectitudinii politice

Prof. Peterson vorbește despre proiectul de lege „Bill 16” care, adoptat, va incrimina la nivel federal discriminarea pe bază de identitate de gen și expresie. Noile reguli, spune el, sunt atât de extinse, subiective și vagi, încât par a fi elaborate pentru a aduce probleme cât mai multor oameni.

„Dacă cineva poate fi închis pentru că se îndoiește de ideologia genului, atunci cred că ar trebui să fiu închis eu”, spune prof. Peterson, „asta pentru că voi continua să mă îndoiesc.”

El analizează noile încercări ale OHRC de a defini identitate de gen și expresia de gen și subliniază inconsistențele flagrante. Când o persoană de sex masculin se crede femeie, notează el, nu o contestă nimeni; în schimb, dacă identitatea de gen a persoanei este identică condiției sale biologice (sexului), atunci ar fi vorba despre un construct social, ceea ce este complet ilogic [aluzie la fundamentele teoriei genului, care pretind că identificarea bărbaților ca bărbați și a femeilor ca femei nu are alt temei decât stereotipurile de gen specifice care sunt inoculate prsoanelor de mici, prin haine, comportament, alegerea meseriei, roluri în familie etc.].

Peterson identifică baza intelectuală a acestui curent ca fiind marxismul. Potrivit lui, bazele filosofice ale comunismul sovietic și chinez, toată istoria intelectuală, inclusiv cea a religiei și a filozofiei, sunt o ramură a formelor actuale de producție economică.

Atunci când agricultura feudală predomina, clasa conducător a inventat o religie (romano-catolicism) și un sistem politic (monarhie), pentru a-și justifica poziția socială. Protestantismul și democrația au reflectat noile evoluții economice. Genul, de asemenea, este azi doar o reflecție și o justificare pentru dominarea bărbaților biologici asupra femeilor.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Peterson rezervă unele dintre comentariile sale cele mai tăioase pentru marxiști. El spune ca cel puțin 20 la sută din cadre universitare din Canada se consideră marxiști, „lucru care, în opinia mea, nu este mai bun decât să se identifice drept naziști, având în vedere politicile criminale ale guvernelor inspirate de marxism” din întreaga lume.

Peterson, de asemenea, se revoltă la solicitarea departamentului de resurse umane al Universității din Toronto, care le-a solicitat cadrelor didactice să li se adreseze studenților prin pronumele și genul pe care aceștia le aleg, ca expresie a „fluidității genului”.

Încercarea de a restricționa vorbirea liberă – chiar și „discursul urii” – este un lucru contraproductiv, Peterson argumentează. „Dacă oprești oamenii din a vorbi, îi oprești din a gândi”, spune el. Adică, dacă oamenii nu sunt liberi să-și exprime sentimentele față de anumite lucruri, ei nu își vor pune întrebări cu privire la motivele care duc la acestea, până când, în final, vor reacționa violent.

Deși  conducerea Universității din Toronto nu a răspuns la criticile dr. Peterson, unii l-au numit deja „bigot” și l-au avertizat pe să aibă grijă data viitoare când își va prezenta lucrările pentru evaluarea colegială.

Profesorul A.W. Peet, de la aceeași universitate, care se auto-declară ca fiind transgender, a declarat pentru publicația National Post că „libertatea academică” nu ar trebui să-l protejeze pe Peterson, dacă o folosește pentru a „răni membrii comunității genderqueer, ce sunt parte ai comunității universitare”.

Interpretând prezentarea lui Peterson ca o negare a existenței persoanelor transgen, Peet a susținut că „tot ceea ce este necesar pentru a invalida o revendicare greșită este una contraexemplu. Aici, eu sunt contraexemplu. Îl sfidez deschis pe Peterson prin existența mea: Sunt nonbinar și transsexual.”

Peterson plănuiește încă două prezentări video YouTube pe această temă.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


3 COMENTARII

 1. Cum s-a putut ajunge la asemenea anomalii. Curajul acestui profesor e de remarcat, mai putin ce zicea el despre religie, dar legat de teoria asa zisului gen, inchipuit am zice, el se situeaza de aceeasi parte cu majoritatea populatiei discriminate.
  Greu de imaginat ca s-a putut ajunge la a semenea forma de dictatura, intr-o tara asa zis democratica, sa nu poti sa-ti exprimi o parere, sa apara legi prin care nu ai voie sa spui altceva… asta e mai rau decat ce a fost la noi. Macar noi eram considerati in lagarul socialist, dar de astia nu spune nimeni ca nu sunt in regula.
  Orizonturi negre se arata intregii omeniri. O mana de smintiti care mai detin si puterea prin parlamentul lor, isi impun cu forta ideile antiumane. Dupa ce ca sunt niste anomalii fara nici o baza stiintifica, vedem ca aceste idei ajung sa fie impuse si in alte tari. Noi suntem in pericol, ideile bolnave au cuprins multe tari asa zis democrate si de acolo se impun si celor mici ca noi.
  E bine ca este aratat prin acest articol, dimensiunea raului ce a cuprins mintile detinatorilor de putere, ca o forma de a distruge constiinta normala a majoritatii care nu a stiut pe cine a votat. Aceste idei bolnave cum ca sexul e ceea ce-ti imaginezi ca esti, fac sa decadem mai jos decat orice animal. Oare pentru asta a fost dat liberul arbitru omului?

 2. De acord, mai puțin că, de fapt, Peterson este creștin și un apărător al religiei. Probabil confuzia rezidă în formularea articolului – lui, adică marxismului, și aberațiile din paragraful următor sunt tot neo-marxism: ”Potrivit **lui**, bazele filosofice ale comunismul sovietic și chinez, toată istoria intelectuală, inclusiv cea a religiei și a filozofiei, sunt o ramură a formelor actuale de producție economică.

  Atunci când agricultura feudală predomina, clasa conducător a inventat o religie (romano-catolicism) și un sistem politic (monarhie), pentru a-și justifica poziția socială. Protestantismul și democrația au reflectat noile evoluții economice. Genul, de asemenea, este azi doar o reflecție și o justificare pentru dominarea bărbaților biologici asupra femeilor.”

  Peterson este profund influențat de Soljenițîn și de literatura rusă în general, între altele, și este singurul care a fost în stare să le explice ateilor într-un mod inteligibil care este diferența dintre religie și ideologie: https://www.youtube.com/watch?v=P5_-pfqFGJI

 3. Non binar, ce inseamna ? Un calculator devine non binar daca-l spargi cu barosul. Idiotul ala ce intelege prin nou binar, ca ai voie sa-i sfarmi teasta ? Poate ca ar merita un glonte-n creier, sa-i vina mintile la loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here