America intra muros

1044

687082__silhouette-frost-glass_pNicuşor Gliga

Retorica anti-Trump, al cărei vârf de lance sunt VIP- uri de La Hollywood, este retorica unei lumi care a devenit deja dependentă de drogurile minunatei lumi noi. În fond, Hollywood-ul este o mare industrie producătoare de iluzii pe banda rulantă a …covorului roşu, industrie premiată anual în cadrul unor manifestări mondene de amploare, cu etalări de toalete şi trupuri, cu discursuri kitsch şi zâmbete false… VIP-urile dau viaţa unei pleiade de eroi, de la zombi la supermeni. În ton cu agendele noii (dez) ordini mondiale, Hollywood-ul promovează o nouă viziune asupra lumii, asupra vieţii, asupra omului, care trebuie să înlocuiască vechile tipare sau , ca să pară mai ştiinţific, vechile paradigme. Pas cu pas, se lucrează la deconstrucţia neamurilor, a tradiţiilor, a familiei, a omului ca persoană, la atomizarea societăţii în indivizi, pic cu pic pân’ n-o rămânea nimic…

Mesajul lui Trump, deopotrivă către cei care l-au votat şi către cei care nu l-au votat, este acela că va face iarăşi din America a great nation, recunoscând implicit că aceasta nu mai este ce-a fost. De când? De când visul american s-a furat sau s-a pierdut sau a plecat în alte părţi ale lumii; de când corporaţiile au început ofensiva asupra distribuţiei echitabile a puterii, punând şaua pe sindicate (devenite nişte mârţoage), pe congres, pe administraţie; de când capitaliştii americani au descoperit un nou Eldorado în Asia de Sud-Est, mai ales în China.

Cea mai mare economie, cea mai mare putere militară, cel mai, cea mai… şi altele asemenea, nu mai au acoperire, nici măcar în dolar.

Vom auzi, oare, iarăşi de puternicele sindicate americane? Dar şi Trump s-a obişnuit cu absenţa unui asemenea partener de negocieri. Va „lichida” administraţia Trump armata de lobby-işti (raportul este de 130 de lobby-işti la 1 congresman!)? Să nu fi avut ,până acum, şi Trump lobby-iştii lui? Va reuşi Trump să readucă acasă milioanele de locuri de muncă, plecate (odată cu capitalurile americane) în China? Doar dacă americanii vor accepta salariile sutelor de milioane de chinezi care lucrează ca nişte sclavi, şi pentru capitaliştii comunişti chinezi şi pentru capitaliştii americani chineziţi. Chiar va reuşi Trump, în politica externă, să treacă de la confruntare la negociere, compromis şi cooperare? Doctrina Monroe a războiului departe de casă a asigurat pacea şi a sprijinit mesianismul american, exportul de democraţie. O democraţie conţinând tot felul de revoluţii ale societăţii de consum. Acest export s-a întâlnit pe aceleaşi fronturi cu exportul de revoluţie sovietică, având ca ingredient principal democraţia partidului unic. Ambele exporturi au lăsat în urmă distrugeri, suferinţe, moarte. În prezent cele două puteri, SUA şi Rusia, sunt atât de încurcate în jocul strategiilor de putere, în Europa şi în Orientul Apropiat, încât posibilitatea unei remize rămâne o misiune imposibilă.

Până să aibă noul preşedinte pâinea şi cuţitul, protestele anti-Trump vor continua, ceea ce înseamnă că au combustibil. Şi nu se poate spune că nu au efect. Ȋndemnând la calm, supermanul Trump a început să-şi schimbe ideile.

Imigranţii ilegali? Îi va închide sau expulza pe cei care sunt implicaţi în traficul de droguri, pe criminali… Căsătoriile între persoane de acelaşi sex? Este un lucru legiferat de Curtea Supremă pentru toate statele, aşa că legea e lege, nu se mai schimbă…Trimiterea lui Hillary Clinton la puşcărie? Culant şi cavaler, Trump a renunţat la intenţie… În vorbe, pare misogin, dar în realitate iubeşte femeile şi respectă atât de mult familia tradiţională, încât a testat vreo câteva căsătorii…

Până în ianuarie, n-ar fi de mirare ca supermanul, creştin, conservator şi republican, să ajungă zombie, partida noului socialism new-agist răsuflând uşurată: „Iată că Donald a ajuns ca unul din noi! Să facem pace cu el!” Şi gata cu America divizată! Dar faliile adânci, sângerânde, din societatea americană, cine şi cum le va umple? În spatele zidului de vorbe, de intenţii şi de declaraţii ale lui Trump se afla iluzii… America intra muros rămâne ceea ce este şi nu va mai fi ceea ce-a fost.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Nu câştigă nici Rusia, nici China, nici Europa şi nicio altă putere lumească. Victorios temporar este doar acela care, umplând lumea cu duhul lui, o conduce după principiul: fiecare împotriva celuilalt şi toţi împotriva tuturor. Dar nu-i din această lume.

Bucureşti, 15 noiembrie 2016
†) Sf. Cuv. Paisie de la Neamţ; Sf. Mc. şi Mărt. Gurie, Samona şi Aviv (Ȋnceputul Postului Naşterii Domnului – Dezlegare la ulei si la vin)


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here