Femeilor nu li se spune nimic despre legătura dintre nasterea prematura și avort

1920

nastere-prematura-incubatorAvortul chirurgical duce la slabirea și ruperea mușchilor colului uterin, prin dilatație și chiuretaj, ceea ce poate duce, ulterior, cand apare o noua sarcina, la incapacitatea colului de a rezista și a ține copilul pana la sfarșitul nașterii. Rata prematuritații in Romania este de 11%. Prin urmare, inaintea unui avort, medicii ar trebui sa le informeze pe femei și cu privire la acest risc. Este o chestiune de importanța cruciala pentru sanatatea femeilor și pentru sanatatea bebelușilor lor. La 17 noiembrie se sarbatorește Ziua mondiala a prematuritații. Unele țari dedica intreaga luna noiembrie acestui fenomen. Publicam aici acest articol, cu scopul de a readuce in atenția publicului riscurile avortului.

Noiembrie este luna de sensibilizare și conștientizare a nașterii premature a copiilor, dedicata de catre activiști aducerii la cunoștința publicului a riscurilor și impactului nașterii premature. Potrivit organizației „The March of Dimes”, mai mult de o jumatate de milion de copii sunt nascuți prematur in Statele Unite, in fiecare an. Cu toate acestea, cei mai mulți oameni – inclusiv femeile cu risc de avort și cei dragi ai lor – nu sunt conștienți ca avortul este asociat cu riscul crescut de naștere prematura la copiii nascuți ulterior.

Intr-un articol publicat in British Journal of Obstetrics and Gynecology, in 2009, o echipa de cercetare canadiana a examinat datele a 37 de studii și a constatat ca, avand un avort anterior creștea riscul de naștere prematura ulterioara cu 36%, iar avand mai mult de un avort anterior creștea riscul cu 93%.1 (Nașterea prematura este definita ca o naștere care are loc inainte de 37 de saptamani de gestație).

Cu alte cuvinte, copiii ale caror mame au avut un avort anterior au o probabilitate mai mare sa se nasca prematur, fiind supuși unor mai mari riscuri de a avea probleme, cum ar fi greutatea scazuta la naștere (asociata cu probleme fizice și de dezvoltare), epilepsie, autism, retard mental2 și paralizie cerebrala. O echipa de cercetare, care a analizat date din 2002, a estimat ca avorturile anterioare au dus la 1.096 de cazuri de paralizie cerebrala in randul copiilor nascuți prematur, in acel an.3

Noi cercetari

Recent, cercetatorii de la Universitatea Harvard care au urmarit un grup de peste 116.000 de asistente medicale, au relatat ca femeile participante la studiu care avusesera unul sau mai multe avorturi inainte de prima naștere, aveau un risc mai mare cu 26% de a avea un copil cu autism.4

Brent Rooney, directorul de cercetare al Coaliției pentru Reducerea Nașterilor Premature, scrie:

„Este plauzibil, din punct de vedere biologic, ca avorturile maternale induse anterior sa creasca riscul de autism la un copil nou-nascut? In principal, da. Acest lucru poate aparea din cauza a doua mecanisme – nașterea prematura (foarte prematura și extrem de prematura) și varsta inaintata a mamei la naștere. Șase studii semnificative au ajuns la concluzia ca avorturile anterioare induse cresc extrem de mult riscul nașterii premature (sub 28 de saptamani de gestație).

Copiii extrem de prematuri au un risc de autism de aproximativ 25 de ori fața de copiii nascuți la termen (cel puțin 37 de saptamani de gestație).5 Cu cat mai in varsta sunt parinții la naștere, cu atat riscul de autism e mai mare. Intr-un studiu din 2001 pe femei franceze, dr. Henriet a raportat ca femeile franceze cu peste un avort  indus anterior aveau un risc de 2,4 ori (adica cu 140 % mai mare) decat riscul dat de varsta mamelor de peste 34 de ani la naștere, comparativ cu femeile fara avorturi anterioare.6

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Exista riscuri pentru mama cu naștere prematura, de asemenea, avand in vedere ca alte studii au descoperit ca femeile, care nasc la mai puțin de 32 de saptamani, iși dubleaza riscul cancerului de san pe toata  durata lor de viața.7

Dovezile ce leaga avortul de nașterea prematura continua sa se acumuleze, afirma cercetatorii și activiștii. O alta lucrare, publicata in 2009, a constatat ca a avea un avort anterior ridica ratele relative ale unei femei, de a avea o naștere ulterioara la mai puțin de 32 de saptamani, cu 64%.8

In plus, inca din 2006, Institutul de Medicina a inclus „avortul indus inainte de primul trimestru” pe o lista de factori de risc asociați cu nașterea prematura.9 Cu toate acestea, dupa cum a subliniat Rooney, avorturile continua sa se faca, in ciuda dovezilor ce accentueaza riscurile – sau lipsa oricaror date arata ca procedura este inofensiva. „La curtea medicinii”, o intervenție chirurgicala noua sau un nou medicament, in calitate de „inculpat”, se presupune ca are efecte adverse grave pana cand, prin dovezi ferme, se demonstreaza ca este inofensiv”, observa Rooney. Cu toate acestea, la 50 de ani de la dezvoltarea procedurii de avort prin aspirație, a spus el, nu s-a facut niciodata un „studiu al studiilor sau o analiza sistematica”, prin care sa se dovedeasca faptul ca avortul nu cauzeaza nașterea prematura. In loc de asta, dovezile par sa fie indreptate in direcție opusa.

Lipsa informațiilor – o forma de constrangere

Și chiar daca dovezile care asociaza avortul cu nașterea prematura continua sa se acumuleze, femeilor și celor dragi lor nu li se spune despre aceste riscuri. Rezultatul este ca femeile și fetele vor face avorturi, fara a avea informațiile necesare ca sa ia o decizie – ceea ce este o forma de constrangere. Aceasta aduce un risc mamelor, copiilor lor nenascuți și tuturor copiilor care li s-ar putea naște ulterior.

Pentru mai multe informații pe aceasta tema, accesați cea mai extinsa din lume biblioteca online ce conține studii despre efectele fizice și psihice ale avortului: www.AbortionRisks.org

Bibliografie

1. P.S. Shah & J. Zao, “Induced termination of pregnancy and low birthweight and preterm birth: a systematic review and meta-analysis,” BJOG 116(11): 1425-1442 (2009).

2. Barbara Kay, “The abortion issue we’re ignoring,” National Post, June 10, 2009.

3. B.C. Calhoun, E. Shadigan and B. Rooney, “Cost Consequences of Induced Abortion as an Attributable Risk for Preterm Birth and Informed Consent,” Journal of Reproductive Medicine52(10): 929-937 (2007).

4.K. Lyall et al., “Pregnancy Complication and Obstetric Suboptimality in Children of the Nurses’ Health Study II,” Autism Research 4:1-10 (2011).

5. C. Limperopoulos, “Autism spectrum disorders in survivors of extreme prematurity,” Clin Perinatol 36:791-805 (2009).

6. L. Henriet and M. Kaminski, “Impact of induced abortions on subsequent pregnancy outcome: the 1995 French national perinatal survey,” BJOG 108(10):1036-1042 (2001).

7. M. Melbye et al., “Preterm Delivery and risk of breast cancer,” British Journal of Cancer, 80(3-4): 609-613 (1999); and K.E. Innes and T.E. Byers, “First pregnancy characteristics and subsequent breast cancer risk among young women,” International Journal of Cancer, 112(2): 306-311 (2004).

8. H.M. Swingle et al., ” Abortion and the Risk of Subsequent Preterm Birth: A Systematic Review and Meta-Analysis,” Journal of Reproductive Medicine 54:95-108 (2009).

9. R.E. Behrman et al., Preterm Birth: Causes, Consequences and Prevention (Washington, D.C., National Academies Press, 2007).


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here