VIDEO Donald Trump a sistat finanțarea din fonduri federale pentru organizațiile pro-avort din afara SUA

5947
Președintele SUA, Donald Trump, semnează ordinul executiv pentru întreruperea finanțării federale a organizațiilor pro-avort din afara SUA
Președintele SUA, Donald Trump, semnează ordinul executiv pentru întreruperea finanțării federale a organizațiilor pro-avort din afara SUA

Ieri, președintele Donald Trump și-a îndeplinit una din promisiunile de campanie și a semnat ordinul executiv prin care oprește finanțarea din surse federale a organizațiilor pro-avort străine.

O mare parte dintre americani așteaptă ca imensul flux de bani care a curs, în vremea administrației Obama, către Planned Parenthood să fie întrerupt, mai ales după seria de dezvăluiri privind natura infracțională a activității acesteia. Dacă de-finanțarea industriei americane a avortului este în principal sarcina Congresului (Parlamentul federal), Președintele SUA are abilitatea de a pune în practică un ordin executiv prin care să revoce finanțarea afiliaților internaționali ai PP, în special a International Planned Parenthood Federation [Federaţia Internaţională pentru Planificare Familială, reprezentată în România de către Societatea pentru Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS)], precum și a tuturor organizațiilor înregistrate în afara SUA care promovează avortul sau oferă servicii de avort, precum Marie Stopes International.

Prin ordinul semnat ieri, Trump a reinstituit așa-numita „Politică Mexico City”, denumită după locul de desfășurare al unei conferințe pe teme de populație unde președintele Ronald Reagan a anunțat-o inițial. Mexico City Policy a fost în vigoare în timpul administrațiilor republicane – Reagan, Bush sr și Bush jr – și a fost suspendată pe durata mandatelor Clinton și Obama.

În mod tradițional, ordinele de suspendare sau reinstituire a finanțării sunt semnate în primele zile de mandat, pentru a marca ziua de 23 ianuarie 1973 când prin infama decizie a Curții Supreme din cauza Roe c. Wade a fost legalizat avortul pe tot cuprinsul SUA.

Memorandumul executiv semnat de dl. Trump nu permite așadar ca fondurile publice americane, în valoare totală de circa 600 de milioane de dolari anual, să mai fie folosite pentru efectuarea de avorturi sau pentru lobby-ul pro-avort, dar continuă să considere eligibile pentru finanțare asistența pentru sănătate, ajutorul umanitar sau în caz de dezastre.

Înregistrare din Biroul Oval: Președintele Trump semnează retragerea SUA din TPP (Parteneriatul TransPacific) și ordinul privind reinstituirea politicii „Mexico City”

Liderii mișcării pro-viață americane au salutat decizia.

„Președintele Trump continuă moștenirea lui Ronald Reagan acționând din prima zi de mandat pentru a stopa promovarea internațională a avortului prin bani proveniți din taxele noastre”, a declarat președinta Susan B. Anthony List, Marjorie Dannenfelser pentru LifeNews.com. „Acțiunea imediată a președintelui Trump ’de a promova respectul pentru întreaga viață umană, inclusiv a vulnerabililor copii nenăscuți din afara țării, dă un semnal puternic despre prioritățile pro-viață ale administrației sale.”

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

D-na Dannenfelser a reprezentat mișcarea pro-viață la negocierile din campania electorală când candidatul Republican Donald Trump și-a câștigat susținerea membrilor acesteia printr-o serie de promisiuni.

Alte reacții la ordinul executiv al președintelui puteți citi aici.

Citește și Donald Trump: miza pe valorile sociale și revolta „fanaticilor religioși”. Consecințe pentru România

Un recent sondaj de opinie efectuat de casa de sondaje Marist arată că 83% dintre cetățenii americani se opun folosirii de bani publici pentru finanțarea avortului în străinătate.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here