Academia Privată vă invită la „Istoria Țarilor Pravoslavnici”

1052

Academia Privată invită pe cei interesați de istorie, istoria ideilor și religie la

Curs  – Istoria Țarilor Pravoslavnici

În urmă cu exact un secol, ultimul imperiu ortodox dispărea sub presiunea trădărilor, a revoluționarilor, dar mai ales a ticăloșirii oamenilor. Rugăciunile și lucrarea stareților, a marilor duhovnici ai Rusiei nu au mai putut opri catastrofa, după cum nici martiriul Țarului Nicolae al II-lea și al familiei sale nu au putut stopa tăvălugul criminal ateist. Însă mărturia lor s-a păstrat, chiar dacă întinată de calomnii și falsificări.

Cursul “Istoria Țarilor Pravoslavnici” își propune să fie o rememorare a ascensiunii și prăbușirii autocrației ortodoxe, epurată de clișeele neoconservatoare sau marxiste despre Rusia.

Lecțiile vor începe cu domnia Țarului Pavel și se vor  încheia cu sacrificiul mucenicesc al familiei imperiale, masacrate de bolșevici la Ekaterinburg. Prezentările se vor concentra în jurul țarilor și al familiilor imperiale, pentru a pune în evidență educația politică și viziunea ortodoxă despre lume și societate, pe care cei mai mulți dintre aceștia au întruchipat-o. În același timp, va fi prezentat conflictul cultural dintre slavofili și occidentaliști (nihiliști, liberali, socialiști), definitoriu nu doar pentru înțelegerea lumii ruse moderne. O altă constantă a cursului va fi prezentarea istoriei politice ruse din perspectiva realizării idealului simfoniei Stat-Biserică.

Seminarul se adresează celor interesați de istorie, pasionaților de istoria ideilor și religie. Pentru participarea la seminar nu este nevoie de standarde formale, însă lectura materialelor care vor fi puse în discuție va fi mult apreciată.

Temele întâlnirilor

  1. Pavel și despărțirea de Iluminism
  2. Alexandru I, învingătorul lui Napoleon
  3. De la Țarul Alexandru I la Feodor Kuzmici
  4. Țarul Nicolae I, Ortodoxie, Autocrație, Naționalitate
  5. Țarul Nicolae I antirevoluționarul perfect
  6. Alexandru II, Țarul eliberator
  7. Alexandru III și războiul împotriva nihiliștilor
  8. Nicolae al II și simfonia ortodoxă
  9. Rasputin și propaganda antiimperială
  10. Căderea Imperiului Rus

Academia Privată (www.academiaprivata.ro) este un proiect educațional privat, născut în siajul Institutului Ludwig von Mises – România. Printre lectorii săi se numără: Mihai Vladimir Topan, Costea Munteanu, Ninel Ganea, Bogdan Glăvan, Vlad Mureșan, Tudor Smirna, Smaranda Comănescu.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Think-tank dedicat studierii şi promovării paradigmei praxeologice, care se împleteşte în mod firesc cu etica proprietăţii private, sugerând un aranjament social care s-ar putea numi „liberalismul coerent”. Institutul urmărește elucidarea conexiunilor economiei cu alte domenii ale cunoaşterii, căutând mai ales afinităţile cu dreptul şi teologia, în tradiţia liberalismului clasic şi în cea patristică ortodoxă, toate având în comun persoana şi dialogul interpersonal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here