Două conferințe despre Familie la Torino

1373

Asociatia Familiilor Catolice Vladimir Ghika a fost invitata de catre Il Popolo della Famiglia (Poporul Familiei), un partid tanar, infiintat de un an in Italia, sa participe la 2 conferinte despre familie, la Torino.

Prima conferinta a avut loc in Ivrea, in apropiere de Torino, vineri 24 februarie 2017, intr-o sala a bisericii Sacre Coeur, care a avut titlul “Dove soffia il vento della famiglia” si a avut drept vorbitori pe Mario Adinolfi, presedintele partidului Il Popolo della Famiglia (Poporul Familiei), Giuseppe Brienza, vicepresedinte al partidului, journalist si publicist, doctor in cercetare al Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Roma “La Sapienza” si Cornel Barbut, vice-presedinte al Asociatiei Familiilor Catolice Vladimir Ghika.

La aceasta conferinta au participat aproximativ 40 de persoane si au fost atinse subiecte si provocari legate de familiile contemporane din Italia, dar si din Romania si Europa.

A doua conferinta a avut loc la Torino in parohia Sfanta Familie din Nazareth in prezenta a peste 60 de participanti. Aici m-a impresionat faptul ca au fost si cateva familii tinere cu copii mici, dar si cativa romani. Titlul acestei conferinte mi s-a parut foarte inspirat “La Famiglia r-eziste” si toti cei 3 vorbitori, parintele Damiano Cavlieri, Giuseppe Brienza si Cornel Barbut, au vorbit despre aspecte ale provocarilor si raspunsuri din partea Bisericii, a sociologilor si crestinilor, atat din Italia cat si din Romania.

Mi-a ramas in minte una din intrebarile puse vorbitorilor: se vorbeste despre LGBT, gender dar problema cea mai mare a familiei ramane divortul, care lasa urme si mai ales la copii. Cum si ce putem face?

De ce au aparut aceste conferinte? In urma aparitiei mesajului presedintelui Iohannis prin octombrie 2016 referitor la referendumul cerut de Coalitia pentru Familie prin cele aprox 3 milioane de semnaturi si in care semnatarii erau numiti de presedintele Romaniei “fanatici religiosi si intoleranti”. Cei de la Radio Maria din Italia au contactat Coalitia pentru Familie si asa au ajuns la Asociatia Familiilor Catolice, una din cele 16 asociatii membri fondatori, cu care au organizat un interviu pe 1 noiembrie 2016.

Italienii au fost foarte impresionati de aceasta initiativa civica si de Coalitia pentru Familie, ca si grup compus din crestini din mai multe confesiuni pentru acelasi obiectiv: apararea si promovarea valorilor familiei.

Initiatoarea acestor conferinte si punti intre Italia si Romania este doamna Cristina Zaccanti, romanca la origine, dar care a venit de putine ori in Romania, stabilita in Italia, pensionara in prezent, profesoara de limba latina si greaca, ca si sotul ei, mama a 3 baieti, dintre care ultimul este seminarist, foarte aproape de a deveni preot.

Am fost placut impresionat de dorinta oamenilor intalniti, crestini practicanti, de a schimba ceva in Italia secularizata si de a cauta aliati in misiunea asumata de a fi crestini in lumea de azi, ca sare si lumina.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Cornel Bărbuț
vicepreședinte Asociația Familiilor Catolice


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here