Ungaria: Activiști pro-avort sancționați pentru „discurs al urii”

1037

În aprilie 2016, un grup de activiști pro-avort a organizat o demonstrație în fața ambasadei Poloniei la Budapesta, în semn de protest față de politicile pro-viață ale guvernului polonez. Unul dintre organizatori, îmbrăcat în episcop, a ținut o „sfântă liturghie” în batjocură, iar la final a „împărtășit” femeile prezente înmânând fiecăreia câte o pilulă de avort însoțită de cuvintele „Trupul lui Hristos”.

Identificarea unui medicament care omoară cu jertfa lui Hristos și batjocorirea uneia din sfintele taine ale Bisericii Catolice (în egală măsură, ale Bisericii Ortodoxe) este o insultă extrem de gravă nu doar la adresa catolicilor, ci o oricărui creștin. Și, evident, aceasta a și fost intenția.

O plângere a unor creștini a fost admisă de instanță de 2 ori, ultima dată în 12 aprilie 2017, în baza legii maghiare dar și a articolului IX (5) al Constituției Republicii Ungaria:

„Dreptul la libertatea de exprimare nu poate fi exercitat în scopul încălcării demnității națiunii maghiare sau a unei comunități naționale, etnice, rasiale sau religioase. Persoanele care aparțin unor astfel de comunități sunt îndreptățite să depună reclamații în instanță împotriva exprimării unei opinii care încalcă drepturile comunității, prin invocarea încălcării demnității lor umane, așa cum se prevede în lege.”

Instanțele de fond și apel au constatat că organizatorii manifestației pro-avort au încălcat legea și i-au sancționat cu amendă de 2.000 de euro, obligându-i totodată la scuze publice și la eliminarea de pe internet a înregistrării video a protestului.

Decizia instanței din 12 aprilie 2017 este definitivă și executorie.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


5 COMENTARII

 1. Actiunea lor a fost, fara indoiala, de un desavarsit prost gust, demn de niste militanti de stanga. Dar nu stiu daca este o idee buna sa fie transformati in martiri de catre bratul secular. Libertatea de exprimare este principala arma pe care o avem in lupta cu globalismul care e la putere in Occident si in Romania. Nu cred ca este nici drept si nici intelept sa negam acest drept oponentilor nostri acolo unde forte politice ostile globalismului sunt la putere, precum in Ungaria sau Polonia.

 2. Problema e ceva mai complexa. Daca nu este un drept absolut atunci care este criteriul dupa care il vom limita. Sentimentele oamenilor? Atunci ce vom face noi crestinii intr-o societate pagana? Buna cuviinta? Din nou, ce vom face noi crestinii intr-o societate in care buna cuviinta este definita de pagani sau atei?
  Continui sa cred ca raspunsul la o provocare trebuie sa fie proprortional: la cuvinte sa se raspunda prin cuvinte (si nu arestari), la gesturi prin gesturi (si nu condamnari). O societate libera este extrem de stresanta, dar este una in care cu totii avem loc sa ne exprimam.
  Cel putin eu asa vad lucrurile din punct de vedere practic.

 3. Mihai [email protected] Nu devii martir printr-o amenda si termenul se refera de obicei la cei care sufera prigona religioasa (mucenici) iar acesti batjocoritori sunt la polul opus,ei nu sufera pentru crestinism ci isi bat joc de el. Totodata de un mare segment al populatiei care in virtutea
  dreptului la libera constiinta marturisesc aceasta orientare. In privinta globalismului se pare ca
  exprimi doua pareri diferite,care este reala?

 4. Am folosit termenul „martir” in sensul larg si nu in cel strict teologic – dar asta cred ca e suficient de evident. Iar acestia au facut ceea ce au facut ca sa atraga atentia printr-un gest spectaculos (si spectaculos de grotesc) asupra unei probleme pe care o considera importanta: liberul acces la avort. Nu s-au pus sa batjocoreasca in bublic de dragul de a batjocori, ci de a promova propriile idei. In ce ne priveste, cred ca ar trebui sa reactionam mai putin emotiv si cu mai mult simt pragmatic: acolo unde bratul secular este suficient de puternic sa pedepseasca pe altii in numele meu, este suficient de puternic sa ma edepseasca si pe mine cu alta ocazie in numele dusmanilor mei.
  Care ar fi cele dua pareri diferite pe care le exprim in privinta globalizarii? Eu stiu ca am doar una, dar poate nu m-am exprimat destul de clar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here