Cum se explică scăderea numărului de avorturi în SUA?

654

dreptul la viata

Frank Pavone, Washington Examiner, 19 iunie 2017

Rata avorturilor în SUA este cea mai mică din ultimele decenii

În ianuarie, CDC (US Government Center for Disease Control – Centrul de monitorizare a bolilor, agenție guvernamentală federală din SUA) a raportat că numărul de avorturi continuă să scadă în Statele Unite. De fapt, este mai mic decât în ultimii zeci de ani.

Potrivit US News & World Report,

„Din ultimul raport anual, care include date trimise de 47 de state, reiese că rata avorturilor în 2013 era de 12,5 avorturi la 1000 de femei între 15 și 44 de ani. Adică mai puțin cu 5 procente față de 2012 și jumătate din rata de 25 înregistrată în 1980”.

Poate are legătură cu creșterea alternativelor la avort și cu eforturile tot mai eficiente ale mișcării pro-viață de a face publice aceste alternative. Campaniile media pro-viață sunt conștiente că este important să se adreseze stării de spirit interioare a femeii însărcinate și au un efect profund. Între timp, centrele pentru primirea femeilor însărcinate iau initiativa înțeleaptă de a se moderniza astfel încât să devină unități medicale, atrăgând astfel mai multe femei care vor să avorteze. Desigur, nu putem ignora impactul persoanelor din afara unităților dedicate avorturilor care, prin rugăciunile lor, veghează asupra vieții.

Nu este ceva nou că scade numărul de avorturi, dar este o veste foarte bună. Cu toate acestea, atât în interiorul cât și în afara mișcării pro-viață, explicațiile pentru acest declin variază, ca și toate argumentele care le corespund. Nu ajungi să lucrezi în cadrul mișcării de combatere a avorturilor la fel de mult timp ca mine fără să le auzi pe toate.

Cea mai ironică legătură pe care am auzit-o este afirmația că avorturile scad în timpul guvernărilor democrate și cresc în timpul președințiilor republicane. Dacă pare contraintuitiv să acorzi încredere unui partid a cărui platformă este în mod deschis pro-avort și pentru finanțarea avorturilor, pare fiindcă exact așa și este. Totuși, corespondentul nostru public de la Priests for Life (Preoți pentru Viață) a auzit de multe ori aceste cuvinte în timpul alegerilor. Oamenii încercau să își elibereze conștiințele justificându-și votul pentru Hillary Clinton – în ciuda tendinței sale agresive de răspândire a mentalității pro-avort și a finanțării campaniei sale de către Planned Parenthood.

În afara cauzei și efectului aberante, s-a spus că scăderea cifrelor se datorează creșterii restricțiilor și accesului mai restrâns la serviciile de avort. Aceste presupuneri conțin o doză de adevăr. De câtva timp, apărătorii avortului sunt mai preocupați de acest lucru decât de legalitatea avortului.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Tocmai le-am citit buletinele informative. Dacă nu există acces, ce rost mai are Roe contra Wade? (decizia Curții Supreme a SUA din 1973 prin care a fost legalizat avortul în SUA, n.tr.), spun ei. Există diferite motive pentru scăderea accesului. În primul rând, din ce în ce mai puțini medici sunt dispuși să facă avorturi, iar cei care le fac (mai puțin de o mie, în prezent) îmbătrânesc, încărunțesc și sunt tot mai obosiți, pentru că unii dintre ei se deplasează în mai multe state într-o săptămână pentru a efectua procedura. Întâmplător, acesta a fost unul din motivele care au stimulat preferința frenetică pentru avorturile chimice, deși astfel nu s-au înmulțit adepții avorturilor.

Schimbarea atitudinii față de avort a jucat un rol esențial

Totuși, motivul pentru care s-au împuținat avorturile este mult mai profund. Trebuie remarcat că însăși autoarea raportului CDC de acum 20 de ani, Lisa Koonin, a menționat o modificare a atitudinilor față de avort ca fiind unul din motivele declinului. Acest lucru este la fel de adevărat astăzi. Sărbătorim anul acesta aproape 50 de când s-au legalizat avorturile. Efectele imediate ale legalizării se întind acum pe mai multe generații.

Nu mă surprinde schimbarea atitudinii. O vedem mereu. La Priests for Life, am învățat din propria experiență că numărul vieților salvate crește odată cu numărul preoților care militează împotriva avortului. Ne bazăm pe numeroase mărturii pentru a dovedi acest lucru și le oferim preoților numeroase sugestii pentru eficientizarea predicilor.

Indiferent care este motivul, dacă mai puțini nou-născuți sunt distruși de singurul mare dezastru din istoria națiunii noastre (avortul legal), este motiv de bucurie. În acelși timp, nu încetez să le amintesc oamenilor că tragedia aceasta încă ne costă 3.300 de vieți pe zi. În ceea ce privește statisticile CDC, cifrele lor sunt întotdeauna mai mici decât cele reale. Spun aceasta pentru că CDC primește statistici despre avort doar de la agențiile care le trimit raporturi, și nu se ocupă ei înșiși de realizarea acestor statistici. Cel puțin trei state nu apar în statisticile lor. De aceea, cifrele CDC sunt oarecum mai mici decât cele din alte surse, precum Institutul Alan Guttmacher.

Pentru ca avortul să redevină ilegal și de neconceput, ceea ce cred că se va întâmpla înainte ca eu să mor, trebuie să continuăm să îi reducem frecvența. Lucrurile se întâmplă. Și sunt chiar mai încrezător că, prin acțiunile președintelui nostru, vom merge în continuare în această direcție. Să facem mai departe ceea ce împiedică avortul și să ne bucurăm pe măsură ce acționăm în acest sens!

Frank Pavone (@frfrankpavone) este preot catolic și colaborator la blogul Washington Examiner. Este directorul național al organizației Priests for Life.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here