Organizațiile pro-viață catolice solicită episcopilor să „oprească trădările”. Ce se întâmplă, totuși, în Biserica Catolică?

749
Textul declarației „A Pro-Life Appeal to Cardinal O’Malley and All Massachusetts Bishops”

O coaliție de organizații pro-life catolice, jurnaliști și personalități ale mișcării pentru apărarea vieții din Statele Unite au remis pe 13 septembrie o declarație publică intitulată „Apel pro-viață la cardinalul O’Malley și toți episcopii de Massachusetts” (A Pro-Life Appeal to Cardinal O’Malley and All Massachusetts Bishops) prin care solicită ierarhilor catolici locali să oprească ceea ce numesc „trădări”.

În documentul din 2004 intitulat „Catolici în viața politică” (Catholics in Political Life), Conferința Episcopilor (echivalentul Sinodului ortodox) din Statele Unite a interzis în mod specific instituțiilor catolice să acorde distincții și platforme de exprimare politicienilor care susțin avortul și legislația favorabilă acestuia. Cu toate acestea, Coaliția citează în „Apel” nouăsprezece violări în doar ultimii 3 ani ale acestui ordin, din partea prelaților din Massachusetts.

Printre scandalurile deplânse de semnatarii declarației se numără participarea cardinalului O’Malley, arhiepiscopul de Boston, la ceremonia decernării premiului „Profiluri ale Curajului” (Profiles in Courage Award) din Chicago care l-a onorat pe fostul președinte Barack Obama, cel mai pro-avort președinte din istoria SUA și a cărui administrație a acționat în instanță ordinul catolic „Micile Surori ale Săracilor” (Little Sisters of the Poor) pentru a le obliga să ofere contraceptive beneficiarelor.

Un alt incident a fost decernarea, de către Societatea Misionară Sf. Apostol Iacob (Missionary Society of Saint James the Apostle) – al cărei președinte este cardinalul O’Malley – a premiului Cardinal Cushing Award primarului din Boston, Marty Walsh, un vechi susținător al avortului. Walsh, care a primit în 2016 premiul „Bărbați pentru Alegere 2016” (2016 Men of Choice Award) de la organizația de lobby pro-avort NARAL Pro-Choice Massachusetts, a apărat finanțarea oferită din veniturile publice pentru Planned Parenthood și a solicitat ca Boston să devină un „oraș-sanctuar” pentru avort, dacă se va ajunge la reincriminarea avortului în SUA.

Odată cu solicitarea respectării totale de către ierarhi a documentelor Bisericii, coaliția solicită episcopilor din Boston să renunțe la recent impusa interdicție de a se colecta semnături în clădirile proprietate a Bisericii, interdicție care afectează inițiative ale cetățenilor precum cea care urmărește sistarea finanțării avorturilor din taxele publice în țările comunității Commonwealth.

Semnatarii declarației au caracterizat comportamentul episcopilor ca fiind o serie de

scandaluri și trădări repetate, continue și tot mai rele, care demoralizează credincioșii catolici, marginalizează comunitatea pro-viață și trimit un mesaj confuz și contradictoriu societății seculare.”

Un lider pro-viață local, William Cotter (Operation Rescue: Boston) a declarat:

„Tot ce le cerem prelaților noștri este să susțină principiile pe care le profesează și să asculte de propriile politici declarate. Deconectarea între retorică și realitate în problema avortului în ierarhia catolică trebuie să înceteze.”

„Nu ne putem aștepta ca vreo persoană rațională să ia în serios opoziția catolică la avort când episcopi catolici și cardinali onorează la evenimente publice, în propriile lor instituții, figuri politice care sunt oponenți ai dreptului la viață și aliați ai Planned Parenthood. Acești episcopi trebuie să înceteze cu trădările.”

Ce se întâmplă cu/în Biserica Catolică?

Protestul laicatului din Massachussetts nu marchează nicidecum abateri izolate. Dimpotrivă, astfel de încălcări ale doctrinei și disciplinei canonice au devenit frecvente și, mai grav, ele par a fi dovezi ale unei crize majore la vârful ierarhiei Bisericii Romei.

Blogul nostru a subliniat de mai multe ori în ultimii ani manifestările acestei crize, mai ales în preajma Sinodurilor dedicate familiei la Vatican (2014-15). Reamintim câteva articole:

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Așa cum notam într-unul din aceste analize,

„Ceea ce se întâmplă acum pare a fi împingerea până la ultimele consecinte a „revoluției” teologice din interiorul Bisericii Catolice – revoluție începută cu Modernismul condamnat de Sfântul Papă Pius al X-lea, continuată de „progresiviștii” care au luptat din greu să deturneze Conciliul Vatican II iar acum re-vivificată. Toate aceste fenomene sunt însoțite, la nivelul mult mai profund, teologic, al formării clerului, de „mutații” teribile: abandonul aproape complet al Tradiției Patristice și Scolastice (i.e. Catolice) de interpretare a relațiilor cu „lumea”; subminarea doctrinei ascetice creștine (care se referă inclusiv la Castitate, Feciorie, Celibat etc.) în favoarea unui perspective complet „lumești” asupra familiei, sexualității etc.; o secularizare a clerului (în special a celui „inalt”) ce conduce la „înlumirea” viziunii multor ierarhi și teologi.”

ES Raymond Cardinal Burke, liderul „taberei conservatoare” din Biserica Catolică și un permanent critic al „relaxării” doctrinare

În contextul arătat întrebarea „Ce se întâmplă?” nu ne-o punem doar noi, care deși nu suntem catolici totuși privim cu atenție prin lentila focală a colaborării ierarhiei romane cu mișcarea pro-viață și pro-familie, ci, mai relevant, tot mai mulți laici catolici și un număr important de clerici de rang înalt precum și de reprezentanți ai tuturor ordinelor/frățiilor preoțești afiliate Vaticanului. Aceștia se vor reuni pe 27 octombrie la Weirton, statul american Virginia de Vest, pentru o conferință în care își reclamă Biserica, viața liturgică și preoții vrednici.

„Let’s take our Church back!” – „Să ne luăm Biserica înapoi!” este sloganul acestei conferințe. Nu putem decât, spre binele întregii mișcări pro-viață din lume, să le dorim să reușească.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here