Edvard Radzinski: „Revoluția și-a trăit traiul”

1641

Edvard Radzinski, celebru dramaturg și scriitor rus, autor al cunoscutelor lucrări istorice consacrate lui Nicolae al II-lea, lui Rasputin și lui Stalin, oferă opinia sa asupra unuia dintre cele mai mari și mai sângeroase evenimente ale timpului nostru: Revoluția rusă din Octombrie, de la declanșarea căreia s-a împlinit recent un secol. În opinia sa, limita schimbărilor revoluționare din Rusia, țară care și-a schimbat baza civilizației sale de trei ori în ultimii 70 de ani, este epuizată. Galina Polonskaia a vorbit cu Edvard Radzinski despre rezultatele sângeroase și jalnice ale revoluției din Rusia.

Galina Polonskaia, Euronews: – Cum să explicăm popularitatea lui Lenin, având în vedere că el a fost timp îndelungat rupt de Rusia, a fost în emigrație, și era o epocă în care nu exista internetul etc.? Cum a putut să realizeze el ceea ce a realizat?

Edvard Radzinski, scriitor și istoric: – Era un om, de fapt, a fost o combinație de voință, fanatism uriaș  și idei. El credea că, de îndată ce va avea loc revoluția, socialismul va privi la noi din toate ferestrele. El, care ura birocrația, în a treia zi, înțelege că este înconjurat de birocrația de partid, o nouă birocrație. El, care nu a condus niciodată nici măcar o moșie, dintr-o dată, o țară întreagă a căzut peste el, iar acest strigăt jalnic al lui, și feroce în același timp, se aude peste tot: „De împușcat! De împușcat!” Altceva nu știe să spună, el țipă. Și sfârșește groaznic, o prăbușire completă a lui și a ideilor sale.

Toți marii revoluționari, care, în Palatul Smol’nîi, au sărbătorit preluarea puterii, peste… nu imediat, dar în curând vor simți legea principală a revoluției, formulată pe eșafod de revoluționarul (francez) [Pierre] Vergniaud. El a spus: „Revoluția, ca zeul antic Saturn, își devoră copiii” și a adăugat: „Feriți-vă! Zeii sunt însetați!”

Lenin a crezut că acest lucru nu-l privește pe el, dar, după douăzeci de ani, toți, cu excepția lui, pentru că a murit între timp, toți – Zinoviev, Kamenev, toată „garda leninistă”, a fost nimicită.

Încep instanțele de judecată, și, pentru a înțelege că așa acționează legea revoluției, și că istoriei îi place să glumească, sala în care au fost judecați, și condamnați la moarte – și Zinoviev, și Kamenev și Buharin, mai apoi și alții – se numea „Sala Octombrie”. Și era aniversarea revoluției, 20 de ani de la data declanșării sale.

Galina Polonskaia: – În Rusia, potrivit sondajelor, majoritatea oamenilor se opune categoric oricărei revoluții. Ce înseamnă asta? Că oamenii au învățat o lecție?

Edvard Radzinski: Este ceva unic. În timpul unei vieți, pe parcursul a aproximativ șaptezeci de ani, civilizația în Rusia s-a schimbat de trei ori. La început, era țaristă, apoi bolșevică, și, în cele din urmă, apare civilizația actuală. Și nu că s-a schimbat pur și simplu. Ci fiecare anunța greșeala celeilalte, cel puțin la început. Denunța toată istoria anterioară, toată viață anterioară. Obosești din cauza acestui coșmar de anunțuri constante, că a fost așa și pe dincolo. Și tot timpul se schimbă personajele – să trăiești, să ai o viață… cu cine? Ieri, Ivan cel Groaznic, după cum l-a descris just Karamzin, un monstru, și a fost așa cum a scris Karamzin. Nu pot înțelege de ce oamenii nu i-au rupt sceptrul, și astăzi îi înalță monument lui Ivan cel Groaznic. Pentru că, se pare, a fost „un manager de succes”. Avem o mulțime de manageri de succes azi, dar acestea sunt noutăți… Repet, valorile se schimbă în mod constant. Valorile se schimbă, iar oamenii, se pare că consideră că revoluția și-a trăit traiul, asta este sigur.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here