Elveția: noi directive pentru sedare și sinucidere asistată

1816

Academia Elvețiană de Științe Medicale a prezentat recent o actualizare a liniilor directoare privind sfârșitul vieții și moartea. Ultima versiune datează din 2004, în această țară, în care sinuciderea asistată este legală și a crescut brusc (vezi Le suicide assisté en forte hausse en Suisse). Academia a dorit să răspundă „nevoii de sprijinire” a medicilor „pentru întâlnirile cu pacienții și rudele lor”, sfătuindu-i „să abordeze mult mai devreme tema sfârșitului vieții”. În ceea ce privește sinuciderea asistată, fiecare medic este liber să o practice sau nu, și au fost clarificate condițiile pentru administrarea acesteia. „De exemplu, acum e necesar ca simptomele și/sau limitarea funcțională a pacientului să-i cauzeze o suferință insuportabilă”. Dacă anterior „fiecare medic a procedat diferit”, noile directive sunt mai detaliate.

În cele din urmă, unele dintre aceste directive sunt dedicate sedării, definite ca administrarea de „medicamente care anchilozează sistemul nervos central pentru a reduce apariția durerii sau a detresei respiratorii. Doza poate fi crescută până în momentul în care conduce la moarte”. Autorizată până în prezent în momentul în care „procesul morții era deja în curs”, sedarea poate fi de acum încolo administrată pacienților „care suferă de o boală mortală, dar fără a fi pe punctul de a muri”.

Textul a fost trimis spre consultare și va intra în vigoare „în momentul în care vor fi fost discutate răspunsurile la această procedură”.

Surse: 20 minutes Suisse, 6 noiembrie 2017; ARC Info Suisse 6 noiembrie 2017 (Gènéthique.org,  20 noiembrie 2017)


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here