SUA: Numărul avorturilor a atins minimul istoric

1685

Numărul avorturilor în Statele Unite a scăzut până la minimul istoric, conform datelor furnizate de Center for Disease Control, agenția guvernamentală pentru prevenirea și controlul patologiilor.

Raportul CDC arată că în anul 2014 au fost înregistrate oficial 652.639 de avorturi, cu 2% mai puține decât în 2013 și cu 21% mai puțin decât în urmă cu un deceniu.

Rata avorturilor – numărul de avorturi la 1.000 de femei de vârstă fertilă – de asemenea a scăzut la 12,1, cu 2% mai puțin decât în urmă cu un an.

Datele prezentate sunt totuși incomplete întrucât nu toate statele raportează statisticile. Totuși, scăderea este confirmată de un raport al Institutului Guttmacher (Guttmacher Institute, pro-avort), considerat a deține cele mai exacte date și statistici referitoare la avort în Statele Unite ale Americii.

Anul trecut, când CDC și-a publicat raportul pe anul 2013, Associated Press nota că agenția nu a mai înregistrat o rată de avorturi atât de redusă din anul 1971, doi ani înainte ca Curtea Supremă să legalizeze avortul în toată țara și pe toată durata sarcinii, prin cauzele Roe c. Wade și Doe c. Bolton. AP se referea desigur doar la cele câteva state unde avortul era legal și se putea raporta ca atare.

Anul acesta, cifrele au scăzut încă și mai mult.

Cea mai importantă scădere se înregistrează la avorturile în categoria de vârstă a adolescentelor, aproape 50%. Cea mai înaltă rată s-a înregistrat la femeile între 20 și 29 de ani.

Spre comparație, în România, la o populație de 17 ori mai redusă, în anul 2014 s-au înregistrat 78.371 avorturi (exclusiv sectorul public). La fiecare 100 de născuţi vii s-au făcut 41 de avorturi. 30% din totalul sarcinilor s-au încheiat printr-un avort (exclusiv avorturile spontane). Detalii aici.

Mai mult de 90% dintre avorturi au fost efectuate înainte de a 13-a săptămână de gestație, iar 1,3% (5578) dincolo de 21 de săptămâni de gestație.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Patru femei au murit în urma unor avorturi efectuate legal în 2013, cel mai recent an pentru care aceste date sunt disponibile.

Rata avortului s-a redus constant în ultimul deceniu pe măsură ce organizațiile pro-viață au reușit să convingă legiuitorii să adopte un număr record de legi de protecție a vieții în stadiul prenatal. De asemenea, serviciile de consiliere și sprijin pentru criza de sarcină au jucat un rol integrat în lupta contra avortului.

Citește și: Cum se explică scăderea numărului de avorturi în SUA?

 


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here