Presiunile occidentale pro-avort în Africa și noul imperialism cultural

1180

Voci contradictorii s-au făcut auzite la recenta Reuniune pentru Planificare Familială (Family Planning Summit) găzduită la Londra de guvernul Marii Britanii, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, Fundația Bill și Melinda Gates și inițiativa „Family Planning 2020”. La finalul lucrărilor, 60 de guverne și partenerii lor și-au asumat disponibilizarea unor sume totale de 2,5 miliarde USD pentru „servicii de sănătate reproductivă”, cu o atenție sporită acordată tinerilor din țările în curs de dezvoltare.

Pe măsură ce delegații țărilor donatoare își anunțau sprijinul pentru răspândirea avortului în Africa, o altă voce, de data aceasta a unei femei africane, a făcut notă discordantă. Nigerianca Obianuju Ekeocha, președinta fundației „Culture of Life Africa”, a fost intervievată de BBC:

Ekeocha a ținut să spulbere mitul, prezentat ca fapt, că femeile din Africa ar avea nevoie de contracepție ca să scape de sărăcie și ca să își îmbunătățească situația materială și socială. Ea s-a declarat scandalizată de acțiunile țărilor Vestice și ale ONG-urilor care finanțează avortul într-o zonă a lumii care îl respinge prin cultura și istoria sa. „O majoritate zdrobitoare a africanilor continuă să respingă avortul”, a spus Ekeocha, cu referire la un recent sondaj Pew Research.

„Dacă discutăm despre avort, ei bine, nu cred că vreo țară occidentală are un drept să plătească pentru avorturi într-o țară africană, în mod special acolo unde majoritatea oamenilor nu susțin avortul… aceasta devine o formă de colonizare ideologică.”

Reporterul BBC Babita Sharma a răspuns „rămâne un fapt acela că sute de milioane de femei nu au acces [la contracepție] și ar trebui să aibă”, la care d-na Ekeocha a replicat, „Dacă nu vă supărați, cine sunteți ca să spuneți ‘ar trebui’? Nu există o cerere [pentru contracepție] în rândul populației.”

Președinta Culture of Life Africa a mai reproșat faptul că în viziunea sa contracepția este o „soluție occidentală” la sărăcie în timp ce de fapt femeile au nevoie de hrană, apă curată și asistență sanitară și nu de ceva care să le creeze problemele de sănătate suplimentare: „În această discuție despre contracepție, nu am auzit niciodată vorbindu-se despre efectele secundare ale contracepției. Nimeni nu le spune nimic femeilor africane când vine pentru a promova contracepția în diverse țări africane.”

„Eu am lăsat sărăcia în urmă prin educație”, a fost concluzia nigeriencei. „Nu prin contracepție. Și sunt atât de multe femei care au urmat aceeași cale ca și mine, fără ca vreodată să fi fost nevoie să recurgă la vreo formă de contracepție procurată de guvernul britanic sau de cel american.”

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Obianuju este o mai veche prietenă a blogului nostru, unde a fost prezentă pentru prima dată cu o „Scrisoare deschisă către Melinda Gates, de la o femeie africană”.

Citește și: Bill Gates și-a tras agenție ONU

În urmă cu circa un an, vorbind la Vatican, Ekeocha a abordat problema mortalității materne foarte ridicate din țările africane. Ea a respins pretențiilor susținătorilor avortului care afirmă că legalizarea acestuia ar duce la scăderea ratei mortalității. Eforturile pentru într-ajutorarea femeilor din Africa ar trebui să se concentreze nu pe avort, ci pe nevoia de acces la servicii de asistență medicală care să vizeze cauzele cele mai răspândite ale mortalității materne, afirmând că „Avem nevoie de acces real la servicii medicale de îngrijire prenatală, avem nevoie de nașteri asistate de persoane calificate, avem nevoie de îngrijire și asistență după naștere. Acest adevăr este de necontestat.”

„În limba tribului meu din Nigeria nu există niciun mod prin care se poate explica avortul, atât de mult este el opus culturii noastre”

Danemarca – ultima venită în mișcarea pentru controlul populației în Africa

Vorbind la Londra cu ocazia aceluiași summit, ministrul danez al Cooperării pentru Dezvoltare, Ulla Tornaes, a declarat că sprijinul guvernului său pentru planificarea familială în țările în curs de dezvoltare este destinat să „limiteze presiunea imigraționistă asupra Europei.”

BBC relatează că Tornaes s-a referit specific la Africa, afirmând că „reducerea creșterii populației continentului prin creșterea accesului la contracepție și planificare familială (avort) este o importantă prioritate a politicilor de securitate și a politicii externe a guvernului danez.”

„Creșterea puternică a populației duce la costuri sociale mari”, a spus d-na Tornaes.

Cu alte cuvinte, rezolvarea pe care guvernul danez – împreună cu celelalte care adoptă poziții similare – la problema imigrației din Africa este împiedicarea nașterii africanilor. Am fi de-a dreptul răutăcioși dacă am identifica aici un evident antagonism cu perorația demagogică a acelorași lideri politici despre egalitatea în drepturi și lupta contra rasismului, nu e așa?


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here