Polonia și Statele Unite: Parlamentele continuă să adopte legislație pro-viață

651

Parlamentul polonez va vota prohibiția avorturilor eugenice

Parlamentarii polonezi au respins o propunere de legalizare a avortului la cerere. Intitulată „Să salvăm femeile” (marota mișcării pro-avort) dezbaterile au fost marcate de strigăte de „rușine” din partea parlamentarilor partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS).

În schimb, în același parlament avansează propunerea cetățenească „Stop avort” care urmărește eliminarea avorturilor eugenice (în cazul copiilor cu dizabilități). Mai mult de 90% dintre copiii cu Sindrom Down sunt avortați în Occident, arată deputata PiS Kaja Godek, care acuză că testele de rutină prenatale au devenit mijloace de depistare sistematică a defectelor genetice: „Serviciile de sănătate poloneze care au de-a face c o femeie gravidă și copilul ei sunt acum forțate să caute afecțiuni ale acestuia. Ideea originală din spatele testelor prenatale a fost complet distorsionată. În loc să trateze și să pregătească părinții și doctorii pentru a primi un copil și a-l ajuta, e mai ușor să aleagă exterminarea”.

Cea mai recentă propunere pro-viață are sprijin puternic în Parlament și în rândul populației, unde de altfel a și luat naștere sub forma unei inițiative a cetățenilor.

În Polonia este permis avortul doar în circumstanțe speciale, în general legate de anomalii genetice ale fătului.

SUA: Noi propuneri de legi pentru protecția vieții 

2018 se anunță un an aglomerat pentru parlamentarii membri în grupurile de lucru pro-viață din legislativele statale ale SUA. Cel puțin 9 state au acum legislație care să restricționeze și reglementeze avortul prin suprimarea avortului în ultimul trimestru de sarcină, bazat pe capacitatea copilului de a simți durere, interzicerea avortului în cazurile de diagnostic de Sindrom Down precum și pentru sistarea finanțării rețelei de clinici Planned Parenthood. În Mississippi, Camera Reprezentanților a aprobat un proiect de lege care limitează avortul la 15 săptămâni de sarcină; Senatul din Iowa a aprobat legea care interzice avortul după detectarea primelor bătăi ale inimii; Carolina de Sud, Ohio și și Florida discută legislații care privesc interzicerea avorturilor prin dezmembrare (făcute de obicei în ultima parte a sarcinii).

În 2017, relatează Institutul Guttmacher (think-tank pro-avort) 19 state au adoptat prin lege 63 de noi restricții la avort, cele mai numeroase din 2013. Începând cu 2011, 401 astfel de reglementări au intrat în vigoare în toate statele uniunii.

Reamintim că la nivel federal în SUA avortul este încă disponibil la cerere pe toată durata sarcinii, conform deciziilor Curții Supreme în cauzele Roe contra Wade și Doe contra Bolton din 1973. Întrucât deciziile pot fi răsturnate doar de Curtea Supremă prin rejudecare, mișcarea pro-viață s-a orientat către restricții administrative și legale la nivelul statelor, care în practică îngreunează sau fac chiar imposibil avortul dincolo de anumite limite.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here