EVENIMENT: Jordan Peterson, în România prin cartea sa „12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru”

2942

Editura Trei va lansa, la Salonul Internațional de Carte „Bookfest” (finalul lunii mai) traducerea în limba română a cărții „12 Reguli de viață – Un antidot la haosul din jurul nostru”, a profesorului canadian Jordan B Peterson

Jordan Peterson este cunoscut cititorilor blogului nostru în special pentru postările în care remarcam realismul și fermitatea cu care se opune ideologiei de gen și modificărilor semantice impuse de aceasta, cum ar fi pronumele de gen fictive, pe care activiștii transgender le impun în spațiile universitare nord-americane.

Adresȃndu-se Senatului canadian ȋn luna mai 2017, în timpul dezbaterilor pe marginea unui proiect de lege care urmărea oficializarea acestor formule de adresare, Peterson a disecat proiectul reliefând aspectul negativ al „culturii victimizării”, care s-a infiltrat atȃt de adȃnc ȋn Occident. „Ideologii se folosesc de membri neavizați și uneori chiar complici ai așa-zisei comunități transgen, pentru a avansa ideologia lor de avangardă”, mai menționează el. „Ideea ȋn sine, că apelarea lor cu un termen pe care ei ȋnșiși nu și l-au ales le provoacă prejudicii atȃt de ireparabile ȋncât trebuie căutate remedii legale, arată cât de profund a pătruns cultura victimizării ȋn societatea noastră.”

„Dacă cineva poate fi închis pentru că se îndoiește de ideologia genului, atunci cred că ar trebui să fiu închis eu”, spune prof. Peterson, „asta pentru că voi continua să mă îndoiesc.”

Peterson identifică baza intelectuală a acestui curent ca fiind marxismul în forma sa culturală, care afirmă că genul este azi doar o reflecție și o justificare pentru dominarea bărbaților biologici asupra femeilor, mutând astfel vechea luptă de clasă economică pe tărâmul cultural.

Profesorul rezervă unele dintre comentariile sale cele mai tăioase pentru marxiști. Vorbind despre situația din țara sa, el spune ca cel puțin 20 la sută din cadrele universitare din Canada se consideră marxiști, „lucru care, în opinia mea, nu este mai bun decât să se identifice drept naziști, având în vedere politicile criminale ale guvernelor inspirate de marxism” din întreaga lume.

Jurnalistul David Brooks, de la New York Times, îl consideră pe Jordan B Peterson „probabil cel mai influent intelectual din sfera publică în Occident, în acest moment”.

Citește și: Profesor universitar canadian consideră ideologia de gen o formă de „totalitarism”

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Clip de promovare pentru carte (cu subtitrări în limba română)

Iată și prezentarea lucrării – aflată în acest moment în vârfului ierarhiei vânzărilor de pe amazon.com – oferită de Editura Trei – pe saitul căreia puteți și lansa o pre-comandă a cărții:

Jordan B. Peterson este unul dintre cei mai sclipitori gânditori ai momentului. Psihologul canadian a devenit în ultimii ani un veritabil fenomen mediatic: pe YouTube poate fi văzut în peste 200 de prelegeri și interviuri, care adună mai bine de 30 de milioane de vizualizări; iar pe Twitter și Facebook este urmărit de 300 000 de oameni. Plin de umor și asociind în mod surprinzător adevăruri ale tradiției occidentale cu ultimele descoperiri din neuroștiințe, Peterson ne povestește despre homari și asertivitate, despre skateboarding și adevărații bărbați, despre Iadul ranchiunii și aroganței, dar și despre lumina pe care o poate aduce în viața noastră mângâierea unei pisici sau un moment de sinceritate față de sine – dar și față de apropiații noștri.

Plecând de la revelațiile marilor religii ale lumii, dar și de la capodoperele literare și filosofice (ale unor Goethe, Nietzsche sau Dostoievski), autorul ne îndeamnă să revenim la clasicele virtuți (disciplină, curaj, onestitate, prietenie etc.) și să ne asumăm răspunderea pentru existența noastră tragică, în care există totuși un sens ce așteptă să fie căutat. Într-o lume în care structura familiei este în colaps, educația este adesea impregnată de ideologie, iar societatea politică a ajuns să fie periculos de polarizată, cele 12 Reguli de viață oferă un antidot: redescoperirea vechilor adevăruri și valori, care ne pot ajuta, în plină epocă relativistă, să ducem o viață mai bună, mai luminoasă, mai chibzuită.

JORDAN B. PETERSON, profesor canadian de psihologie, predă la Universitatea din Toronto, susținând totodată conferințe publice cu o audiență remarcabilă. Este apreciat nu doar pentru criticile sale cultural-politice – cum ar fi obiecțiile la adresa „corectitudinii politice” -, dar și pentru deschiderea sa către religie, filosofie, literatură și studii politice. În calitate de psiholog clinician, Peterson lucrează cu clienți afectați de depresie, anxietate sau schizofrenie, fiind și consilier al unor manageri de top din firme din domeniul juridic. A fost consultant la Secretariatul General al ONU și a mai predat la Harvard. A scris mai bine de o sută de articole științifice pe teme diverse (de la terapia dependențelor la psihologia personalității) și este autorul unui revoluționar tom dedicat psihologiei religiei, Maps of Meaning: The Architecture of Belief (1999), în curs de traducere la Editura Trei. Mai multe detalii, pot fi găsite pe conturile autorului de pe Facebook și YouTube, dar și pe site-ul său personal, www.jordanbpeterson.com.

„A durat mult până am găsit titlul: 12 Reguli de viață: un antidot la haosul din jurul nostru. Acesta sugerează clar faptul că oamenii au nevoie de principii ordonatoare, pentru a evita instaurarea haosului. Avem nevoie de reguli, standarde, valori — și luați singuri, dar și luați împreună. Suntem niște animale de povară, obișnuite să tragă la jug. Avem nevoie de o încărcătură care să ne justifice existența mizerabilă. Avem nevoie de rutină și de tradiție. Aceasta înseamnă ordine. Dacă am trăi cum se cuvine, am fi capabili să tolerăm povara conștiinței de sine. Dacă am trăi cum se cuvine, am reuși să ne asumăm propria fragilitate și mortalitate, fără să ne simțim ca niște victime nevinovate, fără să cădem în starea de invidie sau să ajungem, mai apoi, la dorința de răzbunare și distrugere. Dacă am trăi cum se cuvine, nu ar mai fi nevoie să apelăm la securitatea oferită de totalitarisme, pentru a ne proteja de recunoașterea propriei finitudini și ignoranțe. Poate că am reuși să evităm cărările ce duc spre Iad — iar secolul XX ne a arătat cam cât de real poate fi Iadul” – Jordan B. Peterson

Cuprins

Prefaţă de Norman Doidge
Uvertură

Regula 1. Stai drept şi trage umerii înapoi
Regula 2. Ai responsabilitatea de a te ajuta; comportă‑te ca atare
Regula 3. Împrieteniţi‑vă cu cei ce vă doresc numai binele
Regula 4. Compară‑te cu cel ce erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent
Regula 5. Nu‑ţi lăsa copiii să‑ţi facă lucruri care te vor enerva
Regula 6. Fă‑ţi ordine în propria casă înainte de a judeca lumea
Regula 7. Concentrează‑te pe lucrurile cu adevărat importante (şi nu pe plăcerile imediate)
Regula 8. Spune adevărul — sau cel puţin nu minţi
Regula 9. Porneşte de la premisa că s‑ar putea ca persoana pe care o asculţi să ştie ceva ce tu nu ştii
Regula 10. Fii precis în exprimare
Regula 11. Lăsaţi‑i pe copii în pace când fac skateboarding
Regula 12. Când întâlneşti o pisică pe stradă, mângâi‑o

Coda
Mulţumiri
Note de final ”


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here