Olanda: Numărul eutanasierilor continuă să crească. Sunt eutanasiate și persoane care nu și-au dat consimțământul

1383

Raportul anual al comitetului privind eutanasia în Olanda indică faptul că 6.585 de pacienți au fost eutanasiați în 2017, în creștere cu 8% față de anul 2016, informează website-ul de știri olandez DutchNL.

De altfel, numărul pacienților omorâți prin acest procedeu a fost în creștere de la an la an, după cum relevă graficul de mai jos pus la dispoziție de dr. Alex Schadenberg, director al Coaliției pentru Prevenirea Eutanasiei.

A sporit de asemenea numărul pacienților cu demență sau boli psihice care au fost eutanasiați: 169, respectiv 83.

Un alt studiu indică numeroase abuzuri de lege: doar în 2015, numărul total al morților prin sinucidere asistată sau eutanasiere ar fi fost mai mare cu 1693 (23%) față de cele 5561 oficial declarate.

DutchNL indică 12 cazuri de eutanasiere „discutabilă” în 2017, considerate de comitetul de monitorizare ca neglijente sau „fără solicitarea unei a doua opinii independente”.

Însă același Alex Schadenberg acuză că este vorba de fapt despre eutanasiere fără consimțământ și că aceste cazuri ar fi fost, în 2015, în număr de 431.

Aceste diferențe provin, explică Schadenberg, din deficiențe ale prevederilor legale privind eutanasia și sinuciderea asistată (diferența între cele 2 forme de terminare a vieții este minimă, în practică). Acestea prevăd un sistem de auto-raportare voluntară din partea medicului care administrează injecția/medicamentul letal, fără vreun control suplimentar.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

În ianuarie 2017, un comitet medical a decis că moartea unei femei cu demență senilă, eutanasiată fără voia ei, a fost un act „de bună credință”.

Pe 1 ianuarie 2018, Berna van Baarsen, bioetician și membră a comisiilor de aprobare a cazurilor de eutanasiere, a demisionat din funcție din cauza modificărilor aduse legii, care permit acum eutanasierea pacienților cu boli mintale.

Imaginea de mai jos, o copie a unui afiș de propagandă din timpul regimului nazist, care a aplicat la scară largă eutanasierea pacienților terminali sau cu boli psihice, subliniază panta periculoasă pe care ne duce legiferarea eutanasiei: cea a repetării unor pagini de istorie pe care le credeam de mult puse la indexul infamiei.

„Îngrijirea unei persoane bolnave ereditar costă 5,5 mărci pe zi, cât hrana zilnică a unei familii sănătoase.”

 


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here