Impactul deciziei Curții de Justiție a UE în cauza „soților” Coman și Hamilton – primele observații

769

După decizia de azi din cauza Coman și Hamilton, toate statele membre ale UE vor trebui să recunoască mariajul între persoane de același sex încheiat într-un alt stat, exclusiv sub aspectul dreptului la rezidență.

Aspecte pozitive ale deciziei:

  • Reafirmă competența națională în ce privește definirea în legile naționale a căsătoriei (par. 37). Aceasta înseamnă inclusiv că statele membre sunt libere să organizeze referendumuri pentru căsătorie.
  • Limitează recunoașterea soților din cuplurile de același sex exclusiv la dreptul la rezidență în contextul liberei circulații în țările Uniunii (par. 36).

Aspecte negative:

  • Curtea de Justiție a UE redefinește astfel noțiunea de soți, în contextul liberei circulații, pentru a include cuplurile de același sex.
  • Deși Curtea a statuat limitările precizate (par. 36) face conexiunea între rezidență și dreptul la o viață de familie normală (par. 32). Acesta poate fi începutul unei „pante alunecoase” pentru a fi solicitate mai multe drepturi decât cel de rezidență.
  • Curtea a respins existența politicilor publice naționale ca argument pentru nerecunoașterea cuplurilor unisex în materia liberei circulații (par. 42 ș.u.)

– Va fi actualizat –


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here