Obligațiile statelor membre ale UE după decizia Curții de Justiție în cauza Coman-Hamilton (dreptul de rezidență al soților de același sex)

590

Ce obligații au statele membre ale Uniunii Europene în care nu este recunoscută legal căsătoria între persoane de același sex, față de soții de același sex căsătoriți într-o altă țară, după decizia Curții de Justiție a UE în cauza privind libertatea de mișcare și dreptul de rezidență (Coman și alții)?

– Dacă persoanele căsătorite sunt un cetățean al UE și un cetățean al unui stat din afara UE, căsătoriți legal într-un stat membru UE, atunci aplicarea deciziei din cauza Coman și alții se va face privind dreptul de rezidență în virtutea vieții de familie și nu pe baza statutului de soț. Dacă dreptul la rezidență există deja în legislația națională, aplicarea deciziei devine caducă.

– În cazul în care soții sunt doi cetățeni ai UE căsătoriți într-un stat al Uniunii, statul-gazdă nu este obligat să acționeze în niciun fel, întrucât cetățenii statelor UE au dreptul de rezidență oriunde pe teritoriul Uniunii, iar decizia din cauza Coman și alții este limitată la recunoaștere exclusiv pentru scopul stabilirii dreptului de reședință.

– În cazul unui cetățean al Uniunii și al unui cetățean din afara Uniunii, căsătoriți legal în afara UE, decizia din cauza Coman și alții nu se aplică, întrucât cei doi se află în afara cadrului Directivei UE privind lilbera circulație.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here