OPINIE JURIDICĂ: Procesul legislativ de adoptare a legii de revizuire a Constituției României pentru modificarea art. 48(1) este constituțional (Document)

725

Asociațiile Alianța Familiilor din România și PRO VITA (București) au depus la Curtea Constituțională o opinie juridică „amicus curiae” (prietenii curții), în vederea exercitării de către aceasta a controlului de constituționalitate a Legii nr. 569/2016 – Lege de revizuire a Constituţiei României, inițiată de cetățeni cu drept de vot și adoptată de Parlamentul României.

Semnatarele solicită plenului Curții să constate că legea respectă limitele revizuirii și totodată că procesul legislativ de adoptare a legii nu a fost viciat, în ciuda neconstituționalității unor modificări aduse Regulamentului Senatului privitor la procedura de vot în cazul iniţiativelor de revizuire a Constituţiei.

În condițiile în care proiectul legii constituționale a fost adoptat în forma și formularea ce a primit deja avizul favorabil al Curții Constituționale prin decizia nr. 580/2016, Legea nr. 569/2016 respectă limitele revizuirii.

În subsidiar, Camera Deputaţilor şi-a dat votul asupra inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției la 09.05.2017, fiind legal învestită în temeiul unui regulament ce se bucura de prezumţia de constituţionalitate la acea dată. Contestarea modificărilor aduse Regulamentului Senatului și decizia privind neconstituționalitatea acestora au survenit ulterior votului; or, deciziile Curții produc efecte numai pentru viitor.

A sancţiona ordinea de vot în camere şi a lipsi de efecte votul de adoptare a revizuirii dat în ambele camere, în condiţii de egalitate perfectă de legitimitate deliberativă (principiul „bicameralismului perfect”), ar însemna a sancţiona nu rezultatul deliberării, întru nimic viciat, ci pe iniţiator – cetăţenii semnatari ai inițiativei – în ocrotirea intereselor căruia se presupune că se acţionează, deși acesta nu a fost prin nimic prejudiciat de procesul legislativ.

Puteți citi documentul integral aici.

Verificarea constituționalității este etapa finală din parcursul legislativ al inițiativei cetățenești de revizuire a articolului 48(1) din Constituția României. Conform legii nr. 47/1992, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire, Curtea Constituţională se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here