Irlanda organizează un nou referendum care „nu schimbă nimic în mod practic”

796

Irlandezii fac din nou un referendum – de data aceasta, pe tema eliminării blasfemiei ca ofensă. Guvernul irlandez anunţă, în plus, că nu se va opri aici, şi că vor urma şi alte consultări populare în viitorul apropiat.

Nu intru în prea multe detalii vizavi de ceea ce semnifică blasfemia în toate sistemele morale și culturale de origine iudaică – în iudaism, creștinism și în islam. Pentru un om credincios, blasfemia este una dintre cele mai grave crime pe care le poate săvârși. Deoarece, prin blasfemie, creatura se revoltă împotriva Creatorului său. Prin blasfemie, creatura face mai mult decât să se revolte – creatura jignește imaginea și esența Creatorului său, pe care ea însăși le reflectă. Și, prin blasfemie, creatura își manifestă lipsa de recunoștință pentru viața și binecuvântările primite de la Creatorul său – ca și cum toate acestea nu ar valora nimic, ar fi un gunoi de aruncat în mijlocul drumului. Când dreptul Iov este acoperit de bube și toți îl compătimesc sau disprețuiesc, soția sa îl sfătuiește: blestemă pe Dumnezeu și mori. Altfel spus, tot ceea ce îl mai ținea în viață pe Iov era recunoștința față de Creatorul său și credința sa nestrămutată în bunătatea și în înțelepciunea Lui; odată ce ar fi pierdut aceste lucruri, ar fi pierdut chiar legătura cu viața.

Dar, ok, Irlanda e un stat tot mai secular, iar la putere în Irlanda a avenit acum un guvern extrem-progresist. Același guvern care a organizat, acum două luni, un referendum pentru abolirea articolului 8 din Constituția Irlandei. Articol care rezistase altor cinci referendumuri, în ultimii 30 de ani, și care salvase viața a peste 100.000 de copii. Guvernul a anunțat că următorul pas va fi o agendă pro-avort extremă. În paralel cu această agendă, Guvernul a pornit la curățenie: să înlăture toate „relicvele” creștine. Și cum progresiștii nu cred în legătura dintre om și Creator și cum nu cred, în fapt, în existența unui Creator – alții spun că necredința lor nu e altceva decât o revoltă pe față împotriva Creatorului – progresiștii vor să elimine ideea că blasfemia ar fi o formă de jignire sau de ofensă.

Ceea ce vreau să spun este următorul lucru: irlandezii cheltuiesc bani pentru un Referendum care pare, după toate criteriile utilitariste, perfect inutil. Și care nu va schimba nimic în mod practic – a se vedea și argumentul necesității adus și în cazul Referendumului pentru clarificarea definiției Căsătoriei între un bărbat și o femeie în Constituția României. Și, cu toate acestea, vocea poporului este consultată în Irlanda. Iar irlandezii se mândresc cu această consultare populară, și o numesc o formă de progres.

Despre faptul că Referendumul pentru Căsătorie de la noi nu este deloc inutil am discutat și în alte părți. Reiau un singur link către un articol de săptămâna aceasta despre efectul de domino care va fi produs la nivelul întregii societăți, în cazul în care conținutul instituției Căsătoriei s-ar modifica.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here