Vaccinarea obligatorie, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului

1899

Unul dintre cei mai frecvente subiecte de controversă publică, chiar mai mult atunci când vine vorba despre obligativitate, ca în Franța, este vaccinarea. Curtea Europeană a Drepturilor Omului se va pronunța în mod solemn pe această problemă, după ce una dintre camere a decis să se desesizeze în favoarea Marii Camere. O astfel de desesizare are loc atunci când un caz „ridică o problemă gravă privind interpretarea Convenţiei sau a Protocoalelor sale, sau dacă soluţionarea unei cauze poate conduce la o contradicţie cu o hotărâre pronunţată anterior de Curte” (CoEDO, art. 30). În cazurile anterioare, deși a recunoscut că este vorba despre încălcarea vieții private, Curtea a găsit-o totuși justificată pe aceasta prin considerente de sănătate publică (Solomakhin contra Ucrainei, 15 martie 2012).

Trimiterea prezentei cauze, Vavřička și alții c. Republicii Cehe, la Marea Cameră va duce Curtea la pronunțarea cu exactitate asupra acestei chestiuni și ar putea aduce o schimbare a poziției sale anterioare. Hotărârea, așteptată cu nerăbdare, va stabili apoi un precedent în cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Centrul European pentru Lege și Justiție a intervenit în acest caz și a înaintat Curții observațiile sale în 2016.

Cauza Vavricka are la origine refuzul unor părinți de a administra copiilor lor toate sau o parte din vaccinurile obligatorii în Republica Cehă. Doi părinți au refuzat toate vaccinurile din motive religioase, alții s-au opus doar la unele vaccinuri, îndoindu-se de eficiența lor, alții au dorit în sfârșit să-și vaccineze copiii mai târziu decât a fost planificat de către administrație. În alt caz, în cele din urmă, refuzul s-a datorat diverselor probleme de sănătate ale copilului. Aceste cupluri au fost sancționate; unul a fost amendat, iar celelalte cinci au fost împiedicate să-și înscrie copiii la grădiniță. Refuzurile au vizat în principal vaccinurile împotriva tuberculozei, poliomielitei, hepatitei B, rujeolei, oreionului și rubeolei.

Acest caz este important, deoarece dezvoltarea recentă a biotehnologiei necesită stabilirea unor principii care să delimiteze cu o deosebită acurate’e puterea administrației publice asupra corpului persoanelor. Sănătatea publică a avansat cu siguranță foarte mult pe parcursul secolului XX, dar guvernele din multe țări, chiar democratice, au abuzat uneori de puterea lor în această problemă, impunând politici sanitare și eugenice care încalcă drepturile persoanelor. Acesta a fost cazul încă din 1927 în Statele Unite, când Curtea Supremă s-a bazat pe legalitatea vaccinării obligatorii pentru a impune, tot prin prin lege, sterilizarea forțată; este încă în ziua de azi, în Africa, acolo unde tinere fete sunt aproape nevoite să primească implanturi contraceptive în numele politicilor publice de control demografic.

În Franța, creșterea bruscă și masivă a numărului de vaccinuri obligatorii – de la trei la unsprezece în 2018 – ridică întrebări și este întâmpinată cu o puternică rezistență. Până în prezent, nu există nimic care să împiedice guvernul să crească în continuare numărul de vaccinuri obligatorii, în ciuda faptului că respectarea sănătății și integritatea fizică și morală a persoanelor sunt în joc. În Franța, admiterea unui copil într-o structură colectivă (creșă, școală etc.) este condiționată de vaccinare, iar refuzul părinților îi expune la urmărirea penală.

Curții de la Strasbourg îi va reveni acum să stabilească limitele acestei puteri. În acest scop, se poate baza pe principiile fundamentale ale dreptului medical și ale drepturilor omului. Este probabil ca Curtea să examineze în special natura generală a obligației de vaccinare și absența vreunui mecanism de scutire accesibil părinților care se opun, chiar și din motive medicale.

În considerentele sale, Curtea va ține cont de faptul că o proporție semnificativă a statelor europene nu impune o obligație de vaccinare. Este cazul pentru Austria, Cipru, Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, Regatul Unit și Suedia. Cu toate acestea, potrivit lui Daniel Floret, președintele Comitetului Tehnic pentru Vaccinări al Înaltului Consiliu al Sănătății Publice [din Franța, n.tr.], aceste țări „au o rată de acoperire a imunizării aproximativ similară” țărilor care impun vaccinarea. [1] Prin urmare, natura obligatorie a vaccinării nu are un impact major asupra ratei de acoperire a vaccinării populației.

Centrul European pentru Lege și Justiție nu are nici competența, nici pretenția de a se pronunța asupra valorii sau inadecvării vaccinurilor în general și nu încurajează refuzul vaccinurilor. Cu toate acestea, se pare că obiectivul căutat prin vaccinare obligatorie poate fi atins prin măsuri mai puțin restrictive, care respectă mai mult drepturile și libertățile fundamentale ale părinților.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Este, acum, la latitudinea Marii Camere să decidă.

1. Cécile Casciano, « L’arrêt de la vaccination obligatoire est inéluctable », L’Express, March 20, 2015.


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


Jurist francez, doctor în drept cu o disertație pe legea medicală și bioetică. Director al Centrului European pentru Lege și Justiție, cu sediul la Strasbourg. Expert în mai multe comitete ale Consiliului Europei. Din 2003 până în 2009 a predat drepturile omului, dreptul internațional și dreptul constituțional la Facultatea de Drept a Universității din Haute-Alsace (Franța). Articole traduse de Bogdan Stanciu cu permisiunea autorului.

3 COMENTARII

  1. „Bioterorismul reprezintă folosirea intenţionată a oricărui microorganism, virus, substanţă infecţioasă sau produs biologic ce poate fi fabricat prin biotehnologie sau a oricărei componente de origine naturală sau artificială, a unui asemenea microorganism, virus, substanţă infecţioasă sau produs biologic, cu scopul de a provoca moartea, îmbolnăvirea sau alte dereglări biologice ale oamenilor, animalelor, plantelor sau altor organisme vii, astfel încât să influenţeze acţiunile guvernului şi să se intimideze sau şantajeze populaţia civilă.” (Ludovic Păun – Bioterorismul şi armele biologice, Ed. Amaltea, 2003, p.246) – Daca adaugam prospectele si continutul ..efectele secundare si adverse pe zeci sau sute de pagini inclusiv SIDS moartea subita .., informarea prin care producatorul nu isi asuma nici o raspundere si miile de milioane de copii si adulti afectati major si sau morti post vaccinare traumatizati pe ceea ce le-a mai ramas din viata … afectand fiinta umana ..major ..cum sa fie obligatorie ? Am devenit cumva UE si nu numai lagar sub dictatura farma cobai executabili ? Ce experti sunt acestia care afecteaza cu biotoxine fiinta umana incalcandu-i drepturile si anulandu-i discermanantul ….si lor, celor care asta propun anulandu-si drepturile .. Un cobai si cu studii superioare si expertiza nu are drepturi …e cobai obligatoriu supus innocularilor ..orice ar contine. Realizati consecintele ???

  2. „Până în prezent, nu există nimic care să împiedice guvernul să crească în continuare numărul de vaccinuri obligatorii, în ciuda faptului că respectarea sănătății și integritatea fizică și morală a persoanelor sunt în joc” In jos e sanatate publica, noi suntem tot mai multi nu mai putini. Nu putem trai ca in secolul 19 sa murim pe capete de tot felul de boli care pot fi prevenite.

  3. Marinca esti un cretin. Odata ca un vaccin nu te opreste sa faci boala ci sa faci o forma usora a acesteia si conform altor retarzi ,ca tine, chiar poti sa o si dai mai departe etc. E mult de povestit si e inutil sa-ti spun ca datorita unor oi stupide ca tine lumea are de suferit. Nu obligi pe nimeni sa faca un vaccin daca pe prospect, printre multe altele, scrie ca poti murii. Sanse, probabil, sau nu, sunt mici, o sa vedem in urmatorii ani, intrucat pe noi sunt testate trecandu-peste faza a trei-a a testarii. Fa-l ,fati-l tie sau neamului tau dar nu mai grohaii, din negura mintii, ca murim sau am murii pe capete daca nu ne vaccinam. Dar poti sa mori daca-l faci pe asta. Te risti? Eu nu.Plus alte zeci de motive. Esti ca idiotii cu masca, stii ca nu protejeaza, sunt zeci de studii care arata asta,ANPC-ul a spus clar ca mastile nu sunt nici macar conforme si au utilitatea unui chilot de ocnas dar voi continuati sa le purtati cu stoicism pentru a va proteja vietile patetice de ceva cu o rata de mortalitate mai mica ca la gripa sau tuberculoza….In fine….nu poti si ca tine sunt multi…tot mai multi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here