Rasismul generalizat al clinicilor de planificare familială (de Carol M. Swain)

294
Avortul este devastator pentru comunitățile de negri din SUA. Rata avorturilor în cazul femeilor de culoare este de aproape cinci ori mai mare decât în cazul femeilor albe. Optzeci la sută dintre clinicile de planificare familială care fac avorturi sunt plasate la câteva minute de mers pe jos față de cartierele de minorități.

Am văzut odată un panou publicitar care încuraja femeile de culoare să-și avorteze copiii. Acolo scria: „Când femeile de culoare au grijă de ele însele, au grijă de familia lor. Avortul înseamnă să ai grijă de tine.”

În realitate, avortul este devastator pentru comunitățile de negri. Optzeci la sută dintre clinicile de planificare familială care fac avorturi sunt plasate la câteva minute de mers pe jos față de cartierele de minorități, iar șaizeci la sută sunt arondate în funcție de codul poștal. Potrivit Institutului Guttmacher de planificare familială, „în Statele Unite, rata avorturilor în cazul femeilor de culoare este de aproape cinci ori mai mare decât în cazul femeilor albe”. Acest lucru constituie o problemă: femeile de culoare reprezintă 13% din populația feminină, însă ele produc 36% din avorturi. Organizația Planned Parenthood susține că femeile de culoare și hispanice fac mai multe avorturi din cauza unei rate mai mari a sarcinilor nedorite, și nu datorită „marketingului agresiv făcut de cei care furnizează avorturile pentru comunitățile de minorități”. În realitate, aceste clinici de planificare familială sunt prezente într-un număr disproporționat de mare în interiorul sau aproape de comunitățile de minorități.

Alexis McGill Johnson, președinte și CEO al organizației de planificare familială Planned Parenthood, este a doua femeie de culoare la conducerea acestei instituții. Ca savant activist, a promis că sub conducerea ei organizația „se va concentra și se va dedica pe termen lung luptei împotriva injustiției, precum și confruntării cu rasismul prezent la toate nivelurile”. Acum câteva luni, eu împreună cu alte femei lideri de culoare am semnat o scrisoare ‒ denumită a Coaliției ființelor umane ‒, adresată lui Johnson. Prin ea am vrut să tragem un semnal de alarmă asupra „rasismului generalizat” și asupra răului pe care îl provoacă politicile lui publice pentru America de culoare. Johnson nu a dat niciun răspuns până în prezent.

Johnson are ocazia să demonstreze că pentru ea, viețile negrilor au importanță în fiecare etapă a lor. Anul trecut, o clinică Planned Parenthood din Manhattan a înlăturat în mod corect numele lui Margaret Sanger de pe clădire. Însă această organizație este încă imaginea rasismului generalizat care vizează avorturile și eradicarea populației de culoare. Comportamentul Planned Parenthood ar putea fi luat drept genocid dacă cei care perpetuează rasismul nu ar fi cooptat atât de mulți lideri de culoare. Cu toate acestea, mulți iau apărarea organizației împotriva acuzațiilor de rasism, acuzații care datează de acum 80 de ani, din timpul lui Sanger (care de fapt a fondat prima clinică de avorturi din America în 1916).

Johnson trebuie să se confrunte cu moștenirea lui Sanger, o activistă adeptă a eugeniei care credea că societatea ar fi mai bună fără imigranți, negri sau persoane cu boli psihice. Exact ca organizația Planned Parenthood din zilele noastre, Sanger se folosea de negri pentru a-i convinge pe alți negri să sprijine agenda ascunsă a organizației ei. Într-o scrisoare citată adesea, adresată doctorului Clarence J. Gamble, Sanger scria: „Nu vrem ca cineva să răspândească vorba că avem de gând să exterminăm populația de negri, iar ministrul este omul care poate să îndrepte situația dacă cineva mai rebel dintre membrii minorității de culoare o va face vreodată.”

Sanger a trăit suficient ca să vadă că unul dintre cei mai importanți lideri de culoare din istorie a primit Premiul care-i poartă numele. Pe 5 mai 1966, lui Martin Luther King Jr. i s-a acordat acest premiu „pentru rezistența lui plină de curaj în fața bigotismului și pentru slujirea timp de o viață a ideii de avans al dreptății sociale și al demnității umane”. Organizația a tipărit din nou discursul lui King de acceptare a premiului pentru a-și face reclamă și pentru a o ridica în slăvi pe Sanger. Aceeași organizație a încurajat familiile de negri să folosească planificarea familială ca pe o modalitate de îmbunătățire a vieții.

Revenind în zilele noastre, în 2008, Lila Rose, o activistă pro-viață, pe atunci studentă la UCLA, a angajat un actor să joace rolul de posibil donator rasist pentru organizație. Acest actor suna clinicile de planificare familială, le propunea donații pentru „a micșora numărul de negri”, oferindu-le bani pentru avorturi. Clinicile de planificare familială din șapte state au acceptat contribuțiile de bani oferite.

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

La momentul politic actual, lumea se concentrează încă pe prevenirea deceselor cauzate de coronavirus. Limbajul politicienilor și al oficialilor din sănătate sugerează că are loc o adevărată venerare a sfințeniei vieții umane. Cu toate acestea, cei mai mulți sunt nepăsători și nonșalanți când vine vorba despre moartea copiilor nenăscuți. În timpul lockdown-ului clinicile pentru avort au fost deschise, în ciuda faptului că ne-am declarat implicarea la nivel de națiune în salvarea vieților omenești.

„Să păstrezi tăcerea în fața răului este un rău în sine: Dumnezeu nu ne va găsi fără de vină”, a spus Dietrich Bonhoeffer. „A nu vorbi însemnă a vorbi. A nu acționa înseamnă a acționa.” America trece printr-o etapă surprinsă întocmai de Bonhoeffer. Planned Parenthood adună în continuare milioane de dolari de la plătitorii de taxe. Viața celor nenăscuți are însemnătate. Ar trebui să profităm de această ocazie ca să apărăm viețile copiilor nenăscuți și să aducem în față schimbările morale de care are nevoie națiunea noastră.

Despre autor
Carol M. Swain a fost profesor titular la Universitățile Vanderbilt și Princeton. Traducere și adaptare după First Things.

Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here