back to top

Franţa: Campania guvernamentală pentru donarea de gameţi produce indignare

fiv donare sperma ovuleAgenţia pentru Biomedicină, organism guvernamental francez, derulează o campanie pentru a creşte numărul de donatori, informează genethique.org. În Franţa donarea de gameţi [spermatozoizi şi ovule] pentru inseminarea sau fecundarea in vitro (FIV) este legală din 1994.

În 2013, în Franţa 1500 cupluri au devenit părinţi folosind gameţi de la donatori. Condiţiile pentru a dona gameţi sunt gratuitatea „obiectului” donat şi anonimatul donatorului, care nu are voie să „genereze” mai mult de 10 copii prin această metodă. Aceste condiţii au fost menţinute la revizuirea legii, în 2011, când s-a adăugat faptul că pot dona chiar şi persoane care nu au (încă) copii la momentul donaţiei. Stabilirea filiaţiei între donatorul de gameţi şi copilul astfel conceput a rămas interzisă.

Rata de succes pentru FIV este de 23%, iar pentru inseminarea artificială – de 12%.

Campania guvernamentală a stârnit îngrijorarea experţilor în ştiinţe juridice, genetică şi bioetică. Agenţiei pentru Biomedicină i se reproşează că tratează donarea de gameţi ca şi cum „obiectul” donat ar fi banal şi actul donării nu ar necesita o reflecţie mai profundă. Prin mesajele campaniei, publicul este manipulat prin faptul că cei care au deja copii sunt făcuţi să se simtă vinovaţi că nu donează gameţi, iar copilul astfel conceput este privit „ca o exigenţă a adulţilor”, ca un „bun” la care ei ar avea dreptul. Copilul astfel conceput va fi privat deliberat de la a-şi cunoaşte ascendenţa biologică.

Însuşi termenul „donare” este acelaşi ca cel folosit pentru „donare de sânge sau de organe”. Dar dacă în aceste cazuri donarea are scop şi efect terapeutic, în cazul reproducerii umane asistate medical (RUAM) nu este tratată nici o boală; cuplul rămâne infertil. Donarea de sânge şi de organe are ca scop să permită prelungirea vieţii unei persoane sau vindecarea ei, şi nu conceperea unei fiinţe noi, ceea ce implică aspecte juridice, psihologice şi sociale.

Ministrului Sănătăţii, Marisol Touraine, i se reproşează că nu a tratat cu prioritate cele peste 20 mii persoane ce se află pe lista de aşteptare pentru transplant de organe şi a favorizat cele 3000 de cupluri infertile care au depus cereri pentru RUAM. In Franţa, Asigurările Medicale rambursează plata a 4 tentative de RUAM. (după genethique.org)

Alina Ioana Dida
Alina Ioana Didahttp://alinaioanadida.blogspot.ro
Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).