Un cuplu de acelaşi sex a apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în aprilie 2013, după ce statul belgian a refuzat să elibereze acte de identitate pentru copilul lor, născut de o mamă-surogat în Ucraina.
Ieri, CEDO a dat dreptate autorităţilor belgiene, motivând că un stat poate în mod legitim să efectueze „verificări juridice” înainte de a autoriza intrarea pe teritoriul lui a unui copil născut de o mamă-surogat din străinătate.
Convenţia Europeană a Drepturilor Omului nu obligă statele „să autorizeze intrarea pe teritoriul lor a copiilor născuţi din mame-surogat” fără să poată „în prealabil să procedeze la unele verificări juridice”, au subliniat judecătorii europeni.
La sfârşitul lunii iunie, într-un alt caz, CEDO a afirmat că Franţa poate să interzică legalizarea „mamei-surogat” pe teritoriul ei, dar că nu poate să refuze să-i recunoască pe copiii născuţi dintr-o mamă-surogat în străinătate. Curtea a evitat să se pronunţe asupra tehnicii mamei-surogat în sine şi asupra dreptului unei ţări de a o interzice. (după Le Figaro)