back to top

Comisia Europeană autorizează vânzarea fără reteţă a unei pilule abortive, sub numele „contracepție de urgență”

Pe baza unui raport ştiinţific al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), Comisia Europeană a adoptat o decizie care permite vânzarea fără reţetă a pilulei de a doua zi EllaOne, care este prezentată ca anticoncepţional, deşi efectul ei obişnuit este abortiv: pilula de a doua zi fie distruge oul fecundat, fie împiedică fixarea oului fecundat în uter (nidaţia), ceea ce va duce la eliminarea lui pe cale naturală (avort provocat). Explicații pe larg despre includerea eronată a abortivelor în categoria „contraceptive” sunt postate aici.

Justificarea oficială a acestei decizii este că pilula are cel mai eficient efect în primele 24 ore de la contactul sexual şi poate fi folosită uşor fără reţetă; în plus, decizia ar fi conformă cu termenul de „contracepţie de urgenţă”, cum se mai numeşte pilula de a doua zi. Atât EMA cât şi Comisia Europeană par să considere sfatul medicului o pierdere de vreme.

Decizia ridică o serie de semne de întrebare. Pe de-o parte, EllaOne are efect abortiv şi legislaţia statelor membre ale UE referitoare la avort variază. Să spui „contracepţie de urgenţă” în loc de avort provocat nu schimbă esenţa problemei. Pe de altă parte, este de aşteptat ca folosirea pilulei de a doua zi să implice riscuri mari pentru sănătatea femeii.

În prezent pentru a folosi EllaOne este nevoie de reţetă de la medic în următoarele ţări: Germania, Italia, Polonia, Ungaria, Croaţia şi Grecia.

Decizia Comisiei a fost publicată în Registrul Comunitar al Produselor Medicinale. Deşi această decizie devine efectivă în toate statele membre, adică nu necesită norme de aplicare la nivel naţional, conform Directivei CE 2001/83, statele pot adopta măsuri de limitare sau chiar de interzicere a vânzării acestui produs.

Alina Ioana Dida
Alina Ioana Didahttp://alinaioanadida.blogspot.ro
Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Cele mai citite postări