Comisia a decis să răspundă pozitiv primei inițiative cetățenești europene încununate de succes în domeniile în care are competența de a lua măsuri. Organizatorii inițiativei cetățenești Right2Water (Apă pentru toți), înaintată Comisiei pe 20 decembrie 2013, au invitat-o pe aceasta să se asigure că toți cetățenii UE se bucură de dreptul la apă și la salubritate, să excludă aprovizionarea cu apă și gestionarea resurselor de apă din sfera de aplicare a normelor pieței interne și a liberalizării și să își intensifice eforturile pentru a garanta accesul universal la apă și la salubritate în întreaga lume.
Vicepreședintele Maroš Šefčovič a declarat: „Cetățenii Europei și-au exprimat punctul de vedere, iar astăzi Comisia a oferit un răspuns pozitiv. Acest prim exercițiu democratic paneuropean, condus de cetățeni, are drept rezultat direct beneficii pentru cetățenii din Europa și din țările în curs de dezvoltare, prin îmbunătățirea calității apei, a infrastructurii, a salubrității și a transparenței. Îi felicit pe organizatorii acestei inițiative pentru reușita lor.”
Inițiativa cetățenească europeană a fost lansată în aprilie 2012 ca un instrument puternic, aflat la dispoziția cetățenilor, de stabilire a programului de lucru. Aceasta permite unui număr de un milion de cetățeni din cel puțin un sfert dintre statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să ia măsuri în domeniile care țin de competența acesteia. Right2Water, prima inițiativă cetățenească europeană încununată de succes, a colectat 1,68 milioane de semnături, depășind pragurile minime în 13 state membre — cu mult peste nivelul minim impus prin lege. În prezent, peste 5 milioane de cetățeni ai UE au semnat, în total, peste 20 de inițiative diferite. (după ec.europa.eu/romania)
Cea de-a doua ICE încheiată, „Unul dintre noi”, care susține protejarea vieții și demnității embrionului uman, a întrunit peste 1,7 mil. semnături în 28 țări. A fost înregistrată pe 28 febr. și urmează să primească răspuns de la Comisia Europeană în maximum 3 luni.