Săptămâna trecută a avut loc la Stockholm a şasea Conferinţă Parlamentară pentru Implementarea Programului de Acţiune de la Cairo (ICPD), organizată de UNFPA (Fondul pentru Populaţie al Organizației Națiunilor Unite), de Forumul pentru Populaţie şi Dezvoltare al Parlamentului European (EPF) şi de Parlamentul suedez.
EPF a fost principalul susţinător al Raportului Estrela, respins în Parlamentul European în dec. 2013.
Conferinţa s-a încheiat cu semnarea Angajamentului de la Stockholm şi a unei Declaraţii a Drepturilor Omului.
Declaraţia cuprinde o serie de termeni şi de exprimări care nu sunt oficial agreate la nivelul ONU: drepturi sexuale şi reproductive, educaţie sexuală completă a copiilor pe nivele de înţelegere şi o serie de referinţe la identitatea de gen şi orientarea sexuală. Aceste teme domină Declaraţia şi ele s-au regăsit şi în rapoartele Estrela şi Lunacek, iar documentul de acum doar se adaugă celor ce vor fi folosite ca referinţă în proiecte de rezoluţii. Deşi misiunea UNFPA este de a oferi o lume în care fiecare sarcină să fie dorită, fiecare naştere să aibă loc în condiţii de siguranţă şi potenţialul fiecărei persoane să se poată manifesta pe deplin, Declaraţia nu face referire la aceste lucruri, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la agenda reală a UNFPA.
De altfel, Conferinţa a avut loc conform unui model care s-a repetat din 1994, de la prima întâlnire pe tema Populaţiei şi Dezvoltării de la Cairo. UNFPA este co-finanţator şi coordonator al evenimentului. Sunt invitaţi deputaţi, activişti şi alte persoane cu potenţial de a aproba agenda UNFPA şi care nu reprezintă (sau nu au cum reprezenta) poziţia oficială a statului lor. Cei care au sau ar putea avea alte păreri se găsesc astfel mereu în minoritate.
Declaraţia finală nu este rezultatul unei negocieri şi cuprinde doar viziunea organizatorilor. Ea conţine o serie de referinţe la documente asemănătoare. Scopul organizatorilor este ca această declaraţie să se regăsească apoi în rezoluţii oficiale ale ONU. (sursa: turtlebayandbeyond.org)